Witam
Mam pytanie czy ktoś w Was wydał decyzję zobowiązującą do zwrotu nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego? (Pan wyprowadził się z lokalu, na który miał wypłacony dodatek mieszkaniowy.
Bardzo proszę o pomoc
a skad wiadomo, ze sie wyprowadzil...wnioskodawca poinformował czy zarządca... ja bym wygasiła decyzję i napisała pismo do zarządcy o zwrot dodatków nienależnie wypłaconych...
a na jakiej podstawie miał powiadomić?masm75 pisze:nie powiadomił organu na czas.
zarządca nie jest stroną w postępowaniu ( od zarządcy można żądać zwrotu jedynie w przypadku śmierci wnioskodawcy)esli chodzi o zwrot to najlepiej dogadać się polubownie, by zarządca zwrócił. Ryzykujemy uchyleniem decyzji przez SKO (a taki przypadek miałam). Od tego czasu jestem ostrożna ze zwrotami.
ogólnie...od kiedy do kiedy trwał dodatek i kiedy oswiadczenie złozył że się wyprowadził...bo ja tu nic nie rozumiemmasm75 pisze: ↑20 paź 2021, 12:02Wnioskodawca przyszedł i złożył oświadczenie po miesiącu i jak skończył się dodatek mieszkaniowy. Dodatek był wypłacony właścicielowi mieszkania.
Wznowiłam postępowanie, uchyliłam decyzję i należałoby Pana zobowiązać do zwrotu bo nie powiadomił organu na czas. Tylko zastanawiam się jak powinna wyglądać decyzja?
jak zwraca to i nie masz problemu , gorzej jak się zarządcy odechce współpracy ( albo jak lepiej poinformowanyja do zarzadcy przelewam wszystkie dodatki...więc jak najbardziej zarządca mi zwraca i u mnie nie ma problemu...chodzi głownie gdy byl zgon wnioskodawcy a ja zbyt pozno sie dowiedzialam