Zwrot Dodtaku mieszkaniowego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 20 paź 2021, 10:10

Witam
Mam pytanie czy ktoś w Was wydał decyzję zobowiązującą do zwrotu nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego? (Pan wyprowadził się z lokalu, na który miał wypłacony dodatek mieszkaniowy.
Bardzo proszę o pomoc
masm75
Praktykant
Od: 28 gru 2020, 14:00
Zajmuję się: ŚW/Dodatek mieszkaniowy

Napisano: 20 paź 2021, 11:31

masm75 pisze:
20 paź 2021, 10:10
Witam
Mam pytanie czy ktoś w Was wydał decyzję zobowiązującą do zwrotu nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego? (Pan wyprowadził się z lokalu, na który miał wypłacony dodatek mieszkaniowy.
Bardzo proszę o pomoc
a skad wiadomo, ze sie wyprowadzil...wnioskodawca poinformował czy zarządca... ja bym wygasiła decyzję i napisała pismo do zarządcy o zwrot dodatków nienależnie wypłaconych...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 20 paź 2021, 12:02

Wnioskodawca przyszedł i złożył oświadczenie po miesiącu i jak skończył się dodatek mieszkaniowy. Dodatek był wypłacony właścicielowi mieszkania.
Wznowiłam postępowanie, uchyliłam decyzję i należałoby Pana zobowiązać do zwrotu bo nie powiadomił organu na czas. Tylko zastanawiam się jak powinna wyglądać decyzja?
masm75
Praktykant

Napisano: 20 paź 2021, 12:21

masm75 pisze:nie powiadomił organu na czas.
a na jakiej podstawie miał powiadomić?
Jaką podstawę prawną wpiszesz zobowiązując go do zwrotu?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 20 paź 2021, 12:39

Myślałam o art. 2 ust. 1, art. 7 ust. 9
Od niedawna zajmuję się dodatkami, więc proszę o pomoc.
masm75
Praktykant

Napisano: 20 paź 2021, 12:53

art. 7 ust. 9 odpada - na dzień składania wniosku tytuł prawny posiadał. Nie ma podstaw do wznowienia postepowania ( a nawet nie zrobiłaś tego, tylko uchyliłaś decyzję)
art. 2 ust. 1 też nie - bo j.w. (tytuł prawny miał)
Wydałaś decyzję i trochę za późno na zamianę czegokolwiek.
Ustawa nie precyzuje, czy nalezy zgłosić w takim wypadku i kiedy.
Działamy na wniosek świadczeniobiorcy, tj. wstrzymujemy wypłate na jego prośbę.
Jesli chodzi o zwrot to najlepiej dogadać się polubownie, by zarządca zwrócił. Ryzykujemy uchyleniem decyzji przez SKO (a taki przypadek miałam). Od tego czasu jestem ostrożna ze zwrotami.
Robię tak, ze czekam aż zarządca sam zwróci, wtedy wydaję decyzję stwierdzajacą wygaśnięcie i zaznaczam że kwota za miesiąc... została zwrócona. To jest najbezpieczniejsze.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 20 paź 2021, 15:17

J
esli chodzi o zwrot to najlepiej dogadać się polubownie, by zarządca zwrócił. Ryzykujemy uchyleniem decyzji przez SKO (a taki przypadek miałam). Od tego czasu jestem ostrożna ze zwrotami.
zarządca nie jest stroną w postępowaniu ( od zarządcy można żądać zwrotu jedynie w przypadku śmierci wnioskodawcy)
zwrotu należy żądać od wnioskodawcy z tym że nie można stwierdzić wygaszenia decyzji jeśli dodatek został w całości wypłacone.
w takim przypadku:
powinno wezwać się wnioskodawcę do dobrowolnego zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w określonym terminie pod rygorem skierowania przeciwko niemu w oparciu o art. 410 § 2 k.c., powództwa o zwrot nienależnego świadczenia z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia się.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 20 paź 2021, 15:23

masm75 pisze:
20 paź 2021, 12:02
Wnioskodawca przyszedł i złożył oświadczenie po miesiącu i jak skończył się dodatek mieszkaniowy. Dodatek był wypłacony właścicielowi mieszkania.
Wznowiłam postępowanie, uchyliłam decyzję i należałoby Pana zobowiązać do zwrotu bo nie powiadomił organu na czas. Tylko zastanawiam się jak powinna wyglądać decyzja?
ogólnie...od kiedy do kiedy trwał dodatek i kiedy oswiadczenie złozył że się wyprowadził...bo ja tu nic nie rozumiem :oops: może nie warto się szarpac...:)
ja do zarzadcy przelewam wszystkie dodatki...więc jak najbardziej zarządca mi zwraca i u mnie nie ma problemu :)...chodzi głownie gdy byl zgon wnioskodawcy a ja zbyt pozno sie dowiedzialam
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 20 paź 2021, 15:30

ja do zarzadcy przelewam wszystkie dodatki...więc jak najbardziej zarządca mi zwraca i u mnie nie ma problemu :)...chodzi głownie gdy byl zgon wnioskodawcy a ja zbyt pozno sie dowiedzialam
jak zwraca to i nie masz problemu , gorzej jak się zarządcy odechce współpracy ( albo jak lepiej poinformowany ;-)
wtedy zaczynają się problemy
formalnie zarządca nie jest stroną w postępowaniu i jak nie zechce to można mu naskoczyć ;)
no chyba , że wnioskodawca zmarł to wtedy i owszem , ma obowiązek zwrotu jeśli nienależnie pobrał !
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 21 paź 2021, 10:21

brodafix a czy masz może wzór takiego wezwania
,,w takim przypadku:
powinno wezwać się wnioskodawcę do dobrowolnego zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w określonym terminie pod rygorem skierowania przeciwko niemu w oparciu o art. 410 § 2 k.c., powództwa o zwrot nienależnego świadczenia z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia się. "
Bardzo proszę o pomoc
masm75
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x