brodafix pisze: ↑20 paź 2021, 15:17
J
esli chodzi o zwrot to najlepiej dogadać się polubownie, by zarządca zwrócił. Ryzykujemy uchyleniem decyzji przez SKO (a taki przypadek miałam). Od tego czasu jestem ostrożna ze zwrotami.
zarządca nie jest stroną w postępowaniu ( od zarządcy można żądać zwrotu jedynie w przypadku śmierci wnioskodawcy)
zwrotu należy żądać od wnioskodawcy z tym że nie można stwierdzić wygaszenia decyzji jeśli dodatek został w całości wypłacone.
w takim przypadku:
powinno wezwać się wnioskodawcę do dobrowolnego zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w określonym terminie pod rygorem skierowania przeciwko niemu w oparciu o art. 410 § 2 k.c., powództwa o zwrot nienależnego świadczenia z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia się.
Oczywiście, że zarządca nie jest stroną. Nie powiedziałam, że zobowiązuję go na piśmie. Wygląda to tak: gdy wnioskodawca składa takie oświadczenie, informuję go, że dodatek bedzie podlegał zwrotowi. Jest oburzony, że to przecież zarzadca go otrzymał. Sam kontaktuje się z zarzadcą, który zazwyczaj odsyła nam dodatek na konto. Trzeba sobie radzić