zwrot dotacji po zakończeniu roku a RB28S - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 22 sty 2019, 10:59

Tryb pobierania dochodów i wydatków wchodzi w zakres prowadzenia gospodarki finansowej JST. Dla jednostek państwowych ten tryb został uregulowany rozporządzeniem MF.
Dla jednostek samorządowych nie ma takiego uregulowania i nie jest to żadna luka prawna jak to piszą niedoinformowani, gdyż JST prowadzi w tym zakresie własną gospodarkę finansową.

Podstawą prawną jest ustawa o samorządzie gminnym:
Art. 51.
1. Gmina samodzielnie prowadzi gospodarkę finansową na podstawie uchwały budżetowej gminy.

Zgodnie z tym zapisem gmina w swojej uchwale budżetowej może samodzielnie określić tryb pobierania dochodów i dokonywania wydatków. Tryb ten może być np. zgodny z trybem określonym dla jednostek państwowych.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2019, 16:33

...NIE MOŻE ...bo nie pozwalają na to zasady techniki legislacyjnej. W uchwale i zarządzeniu nie można wydawać przepisów łamiących ustawy i rozporządzenia. A nie ma ustawy ani rozporządzenia pozwalającej na działania , które sugeruje bdmb.

Paragraf 19 RMF ws. gospodarki finansowej nie dot. samorządowych jednostek budżetowych lecz państwowych. I dlatego w samorządowych nie powinno się tego rozliczać przez dochody i wydatki. Inaczej jest w państwowych tam zwroty z lat minionych idą na dochody.

Ustawę człowieku musisz mieć....a nie masz.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2019, 17:38

Więc jak to zaksięgować???...w rb28s za grudzień pomniejszam wydatki np.85502-3110 a odsetki ksieguje jaki dochód i nie wykazuje ich w rb28s Tak?Więc 04.01.2019r jak przelałam do organu kwotę wraz z odsetkami to: odsetki mi zejdą a to świadczenie jak UJĄĆ na koncie 130 ????
rene40
Praktykant
Od: 19 sty 2019, 15:22
Zajmuję się: księgowość gops

Napisano: 23 sty 2019, 10:47

Po kolei w oparciu o schemat :

https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biu ... a-500-plus

Księgowość OPS
(...)
decyzja przyznająa świadczenie -dekret 3
wypłata - dekret 2
zaliczenie do kosztów miesiąca- dekret 5
Decyzja o nienależnym - dekret 15 (15a)
Korekta kosztów - dekret 16
Wpłata świadczeń nienależnie pobranych -dekret 18

I teraz jest ważna sprawa

...jak tez zwrot dot. tego roku to w OPS dekret nr 17 i 21 a jak z lat minionych to dekret nt 19 i 20

JEDNAKŻE TERAZ KLUCZOWE KSIĘGOWANIA SĄ NA ORGANIE BO TRZEBA WOJEWODZIE POKAZAĆ ILE ZWROTÓW JEST Z TEGO ROKU A ILE Z LAT MINIONYCH TAK ABY KSIĘGOWOŚĆ WOJEWODY UJEŁA TO ALBO NA ZWROTY ALBO NA DOCHODY

A zatem patrz księgowania na organie finansowym (budżetowym) dekrety 7 i odpowiednio 7a.

Zadania z przykładami liczbowymi są na szkoleniach w BDO

https://www.bdo.pl/pl-pl/us%C5%82ugi/do ... do-academy
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2019, 16:09

Dzięki TWoj za odpowiedz,u mnie jest omijane konto 640,ja pomniejszyłam zwrot świadczenia w 2018 r i wykazałam to w RB28S,oddałam dotacje w styczniu 2019 wraz z odsetkami do gminy i skarbnik całą tą kwotę z % oddała do BP i teraz mam problem zaksięgować na koncie 130 z jaką analityką jako wydatek???? 223/130???jak zwrot środków na wydatki do gminy??Tylko jaka analityka do konta 130???I co z RB28S za styczeń???
rene40
Praktykant
Od: 19 sty 2019, 15:22
Zajmuję się: księgowość gops

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x