Witam mam pytanie czy dobrze myślę. Może ktoś mi coś podpowie.
Pani korzysta u nas z zasiłku stałego na czas nieokreślony i zasiłku okresowego przyznanego na okres od 01.08.2016 do 30.09.2016. Mąż w miesiącu sierpniu otrzymał dodatek pielęgnacyjny. Pani zataiła ten fakt i dowiedziałyśmy się wczoraj.
Teraz do zasiłku stałego: 1. robię wszczęcie postepowania , 2. zmieniam decyzje pomniejszając zasiłek stały od miesiąca października, 3. Wydaję decyzję o nienależnie pobranych i zwrocie.
Zasiłek okresowy. W związku z tym , że decyzja została już wykonana w całości, robę wznowienie postępowania . Wydaję decyzję o nienależnie pobranych i o zwrocie. Nie zmieniam decyzji bo już wygasła ( została zrealizowana w całości pani wychodziło np. 280 okresowego zasiłku a po przeliczeniu 200 zł czyli te 80 zł musi nam zwrócić.
Czy mogę potrącić od razu zwrot z zasiłku stałego czy też ma sama wpłacać nam na konto ?
Bardzo proszę o uwagi.
zwrot nienależnie pobrane
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zwrot nienależnie pobrane
MY POTRĄCAMY Z BIEŻĄCYCH WYPŁAT
Re: zwrot nienależnie pobrane
Miałam teraz coś takiego i......
stały: wszczęcie, wywiad, decyzja zmieniająca, decyzja o nienależnie pobranych.
okresowy: wznowienie, decyzja o uchyleniu okresowego i odmowie przyznania ( na jednej zgodnie z KPA) i decyzja o nienależnie pobranym okresowym.
zwrot: połączyłam oba nienależenie pobrane i potracenia z bieżącego stałego na 10 rat tak jak prosiła klientka
stały: wszczęcie, wywiad, decyzja zmieniająca, decyzja o nienależnie pobranych.
okresowy: wznowienie, decyzja o uchyleniu okresowego i odmowie przyznania ( na jednej zgodnie z KPA) i decyzja o nienależnie pobranym okresowym.
zwrot: połączyłam oba nienależenie pobrane i potracenia z bieżącego stałego na 10 rat tak jak prosiła klientka
Oprócz zwrot nienależnie pobrane - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Wywiad w niepublicznych dps
Osoba chora psychicznie opiekuje się matką
zasiłek stały dla sołtysa
dochód z pola a składki
łączenie dóch form pomocy w jednej deczyji
BŁAGAM O POMOC CZ.2
Zasiłek stały
Zasiłek stały
jeszcze raz specjalista pilne
DPS a przepustka
Swiadczenie pielęgnacyjne KRUS czy ZUS
Konflikt rodzinny na tle majątkowym