zwrot nienależnie pobranego świadczenia - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 paź 2014, 12:50

czy ktoś miał przykład nienależnie pobranego świadczenia?

moja podopieczna zlozyla wniosek o zasiłek okresowy 1 września, na dzień zlozenia wniosku klientki maz był osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku, 5 wrzesnia wyrejestrowal się z urzędu pracy bo podjal prace od 21 lipca....

rodzina nie zglosila tego do ops, tylko ja sprawdzając status bezrobotnego w paxdzierniku zauwazylam ze widnieje data wyrejestrowania z dniem 21 lipca, klientka zarzeka się ze maz zaczal prace we wrześniu tylko ta umowę sporządzili mu z cofnieciem się rzekomym okresu próbnego od dnia 21 lipca

czy trzeba wszczasc już postepowanie o zwrocie nienależnie popbranego świadczenia? czy przystać przy tym ze rodzina mowi prawde i odebrać od nich oświadczenie ze rozpoczal prace od września? z uzasadnieniem dlaczego umowa jest od 21 lipca?

proszę o pomoc, mój pierwszy taki przypadek
olkaaa

Napisano: 23 paź 2014, 14:29

Na pewno musisz wszcząć postępowanie przeprowadzić wywiad i wyjaśnić sytuację poprzez żądanie dostarczenia zaświadczeń z zakładu pracy o wysokości pobranego wynagrodzenia za każdy miesiąc z osobna i ustalić jaka kwota zasiłku okresowego przysługiwała. Następnie wyliczyć nienależnie pobraną kwotę za każdy miesiąc, wydać stosowną decyzję. Po uprawomocnieniu się decyzji nakazać zwrot nienależnie pobranych świadczeń.
mim

Napisano: 23 paź 2014, 15:23

rozumiem, ale jeżeli rodzina upiera się ze za miesiąc lipiec i sierpień maz klientki nie uzyskal wynagrodzenia tylko za przeproacowany caly miesiąc wrzesień?
olkaaa

Napisano: 23 paź 2014, 15:27

WIERZYSZ ZE NIE OTRZYMAŁ WYNAGRODZENIA.......... PEWNIE ŻONA MA TAK MYŚLEC, NA ZDROWY ROZUM MAŁO PRAWDOPODOBNE ABY PRACOWAŁ PRAWIE 1,5 MIESIĄCA ZA FREE. :D :D KATARZYNO NIE DAJ SIĘ WKRECIĆ
BODI

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x