Czym jest praca socjalna? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 23 paź 2014, 22:26

Z okazji Dnia Pracownika Socjalnego A.D. 2014 zapraszamy użytkowników forum ops.pl do uczestnictwa w internetowej debacie na temat „pracy socjalnej” – czym jest, a czym stanowczo nie jest „praca socjalna”? Na czym polegają i czym są działania pracowników socjalnych określane terminem „praca socjalna”?

Od bardzo wielu lat, w środowisku grupy zawodowej pracowników socjalnych - praktyków oraz środowisku akademickim – teoretyków, trawa dyskusja na ten temat. Powszechnie znane są trzy metody pracy socjalnej: praca socjalna z jednostką (metoda indywidualnego przypadku), praca socjalna z grupą/rodziną, praca socjalna ze środowiskiem lokalnym.

Ciekawym dokumentem na temat pracy socjalnej jest naszym zdaniem „Międzynarodowa/Globalna Definicja Pracy Socjalnej”. Nowa treść tej definicji została przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne Międzynarodowej Federacji Pracowników Socjalnych IFSW, które obradowało w Melbourne, w dniach 6 -7 lipca 2014 roku. Przyjęciu tej definicji towarzyszyła kilkuletnia debata teoretyków i praktyków pracy socjalnej z licznych krajów świata. Treść tej nowej definicji jest już dostępna w 13. wersjach językowych na oficjalnej stronie internetowej IFSW.

Global Definition of Social Work
https://ifsw.org/get-involved/global-def ... cial-work/

Redakcja Portalu OPS.pl podjęła próbę przetłumaczenia treści nowej globalnej definicji pracy socjalnej na język polski.
Pierwsza propozycja tłumaczenia anglojęzycznego tekstu obejmuje wyłącznie rdzeń tej definicji, bez obszernego uzupełnienia – komentarza.

Poniżej polska wersja językowa pierwszego akapitu:

Praca socjalna jest zawodem bazującym na praktyce i dyscypliną akademicką. Celem jej działań są zmiany społeczne i rozwój społeczny, integracja społeczna oraz upodmiotowienie i wyzwolenie ludzi. Kluczowe dla pracy socjalnej są zasady sprawiedliwości społecznej, praw człowieka, odpowiedzialności publicznej oraz szacunku dla różnorodności. Praca socjalna – na podstawie jej teorii, nauk społecznych i humanistycznych oraz wiedzy lokalnej – angażuje ludzi i struktury instytucjonalne w odpowiedzi na wyzwania życiowe i w celu zwiększania dobrostanu. Definicja ta może być rozwijana dla potrzeb krajowych lub regionalnych”.
Andrzej

Napisano: 24 paź 2014, 0:08

Obecnie, postępowania administracyjne zgodne z kanonem kpa, w sprawach świadczeń i usług, są podstawowym zadaniem pracowników socjalnych w Ośrodkach Pomocy Społecznej w Polsce… na profesjonalną pracę socjalną brak jest czasu, jeśli obsługuje się ok. 100 środowisk!
pracownik_socjalny

Napisano: 24 paź 2014, 0:16

Ciekawe, czy sprawa standardów pomagania zainteresuje kandydatki/kandydatów w najbliższych wyborach samorządowych?
agrest

Napisano: 24 paź 2014, 0:53

Dzień Pracownika Socjalnego - jak sama nazwa wskazuje: "jest świętem wszystkich pracowników służb społecznych, a w szczególności pracowników socjalnych". Autorem tej sentencji jest chyba osoba, która odziedziczyła finezję wypowiedzi po twórcy/twórczyni legendarnej konstatacji: Chlebak, jak sama nazwa wskazuje, służy do noszenia grantów!
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84 ... Socjalnego
Ernesto

Napisano: 24 paź 2014, 8:17

Czy pracownik socjalny może prowadzić psychoterapię lub terapię rodzin ? Czym różni się terapia rodzin od pracy socjalnej ?
prac

Napisano: 24 paź 2014, 11:49

Terapia rodzin, to moim zdaniem działanie psychologa.

Profesjonalne pomaganie – czym jest praca socjalna?
https://dps.pl/img/upload_files/inne_386_socprof.pdf
pracownik-socjalny

Napisano: 28 paź 2014, 14:01

A mnie się wydaje że jak będzie rozdzielność pracy socjalnej od świadczeń to wielu pracowników zajmujących się tylko pracą socjalną wpadnie w tarapaty. W tej chwili wielu pracowników wypowiada się że nie ma czasu na pracę socjalną. Mnie się wydaje że powód dominujący to nieumiejętność prowadzenia pracy socjalnej. Pewnie odezwą się zaraz głosy krytykujące moją wypowiedź ale ja nie oskarżam ale chcę poruszyć ważny temat tj. skąd pracownicy socjalni mają umieć prowadzić pracę socjalną? obserwuje:
- szkolenia są teoretyczne dotyczą przepisów a część jest na niskim poziomie
- brak superwizji prowadzonej pracy socjalnej
- jest niska motywacja do podnoszenia kwalifikacji
- pracownicy rzadko inwestują własne środki w podnoszenie kwalifikacji
- część prowadzonej pracy z klientami pomocy socjalnej idzie w próżnie ponieważ klienci wymagają innej specyficznej pomocy ( np. psychiatrycznej, prawnej itp )
- pracownicy mają często dużą wiedzę ale nie przetrenowaną do praktycznego zastosowania
- pracownicy są szkoleni w bardzo wąskich ścieżkach - pracy z bezrobotnymi, osobami starszymi itd a rzadziej w systemowym rozumieniu rodziny.
ale jaja

Napisano: 28 paź 2014, 18:49

to nie "ale jaja" ale świtno prawda - jak mawiał pewien ksiądz :!:
do ale jaja

Napisano: 29 paź 2014, 12:04

Celem jej (pracy socjalnej) działań są:
-zmiany społeczne i rozwój społeczny -wybaczcie, ale nie mamy na to wpływu
-integracja społeczna - podajcie tylko przykład!!!
-upodmiotowienie - raczej większość robimy za klienta (bo szybciej) poza tym lepiej wiemy; niedawno któryś z pracowników ośrodka powiedział, że pracownik socjalny nie daje klientowi wyboru patrz decyduje za niego.
-wyzwolenie ludzi - ha!!!
Pielęgniarki protestują, nie chcą być popychadłami do wypełniania dokumentów. Myślę, że my właśnie takimi popychadłami jesteśmy.
Ktoś mi wczoraj opowiadał jak zachęcano nowego potencjalnego pracownika do pracy (oczywiście nie w pomocy) - będzie miał Pan swoje stanowisko pracy, pracę do wykonania, nikt Pana nie będzie odrywał od obowiązków bo coś pilniejsze - tu jest spokojnie. Tego bym sobie życzyła.
W poście wyżej jak najwięcej racji - nikt nas nie uczy jak pracować, jak diagnozować, opracowywać z rodziną cele pracy, planować - znajdźcie to w opracowaniach. A podmiotowość...
Andrzej zadajesz pytanie czym jest praca socjalna? Ja nie wiem. Ale chciałabym wiedzieć czym może być.
adun

Napisano: 29 paź 2014, 15:28

Jeśli chodzi o nową globalną definicje pracy socjalnej, to mówi ona przede wszystkim o celach pracy socjalnej oraz wartościach, którymi kierują się pracownicy socjalni. Działaniach opartych na teorii pracy socjalnej, teorii nauk społecznych i humanistycznych oraz lokalnej wiedzy. W definicji jest też odniesienie do sposobu działania pracowników socjalnych, który powinien angażować ludzi i struktury instytucjonalne wobec kwestii mających wpływ na jakość życia i w celu zwiększania dobrostanu.

- zmiany społeczne i rozwój społeczny - istnieją i są tworzone wieloletnie programy działań, regionalnych, krajowych, które dotyczą problemów społecznych, kwestii rozwoju społ.
- integracja społeczna - przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu
- upodmiotowienie - np. uwzględnianie opinii osób, którym pomagamy, współpraca
- wyzwolenie ludzi - warto pamiętać, że to jest światowa def. pracy socjalnej. Są na świecie miejsca, gdzie prawa człowieka są łamane w stopniu znacznym. Szczerze mówiąc, to nie wiem, co dokładnie określa w tej definicji termin "liberation of people".

Global Definition of Social Work
https://ifsw.org/get-involved/global-def ... cial-work/
Andrzej

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x