Zwrot zasiłku stałego przez ZUS

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Małgorzata36
Stażysta
Zajmuję się: Główny księgowy
Kontakt:

Zwrot zasiłku stałego przez ZUS

Post autor: Małgorzata36 »

Witam,
podopieczny pobierał zasiłek stały. Otrzymaliśmy pismo z ZUS, z informacją że otrzymał emeryturę z wyrównaniem od 01.07.2020. Wypłacony przez nas zasiłek stały za okres od 01.07.2020 do 30.06.2021 zostanie jednorazowo zwrócony przez ZUS.

Więc w takiej sytuacji zwrot ZUSu księguję częściowo na zmniejszenie wydatków a częściowo na dochody w r. 85216 par.0940 i zwracam do UG, a ten zwraca do UW. Analogicznie składkę zdrowotną za ub. rok przyjmuję na dochody w rozdziale 85213 a za rok bieżący zmniejszam wydatki. I oczywiście korekta deklaracji ZUS

Dobrze myślę? W przeciwieństwie do zwrotów nienależnie pobranych ŚR, zwrot zasiłku z ustawy o PS mam pierwszy raz.
Małgorzata36
Stażysta
Kontakt:

Re: Zwrot zasiłku stałego przez ZUS

Nikt nie miał zwrotów świadczeń z pomocy społecznej??
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Dobrze myślisz, jeśli wydawane były pieniądze z dotacji to za zeszły rok trzeba zwrócić, a za bieżący pomniejszyć wydatki. Też miałam ostatnio taką sytuację i właśnie mi uświadomiłaś, że składki z rozdz. 85213 również powinnam oddać do wojewody... :oops:
Małgorzata36
Stażysta
Kontakt:

Ok, dzięki upewniłam się :)
Co do składek - najpierw trzeba skorygować cały rok... :(
Ania80
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: Ania80 »

mam podobną sytuację, tylko odnośnie składki zdrowotnej po korektach te z bieżącego roku dam na zmniejszenie wydatków, ale z roku ubiegłego trzeba będzie pewnie wniosek złożyć do zus o zwrot nadpłaconych składek RZS-P i dopiero jak zwrócą oddam na dochody do UW
Ania80
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: Ania80 »

Czy ktoś będzie robił tak samo w przypadku składki zdrowotnej za poprzedni rok?
Małgorzata36
Stażysta
Kontakt:

Tak dokładnie, również złożę wniosek o zwrot nadpłaconych składek za cały okres korekty, jak wpłynie zwrot - część zwrócę na dochody resztę pomniejszę wydatki.

Jeszcze jedna kwestia, jak robicie przypis na koncie 221 czy 229?
Na świadczeniobiorcę czy ZUS?
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

ja potrącę z bieżących składek ZUS i część przyjmę na dochody za lata ubiegłe, część na zmniejszenie wydatku za bieżący rok i wypłata w całości choć na WB będzie tylko różnica
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Ania80 pisze: 15 lip 2021, 9:02 mam podobną sytuację, tylko odnośnie składki zdrowotnej po korektach te z bieżącego roku dam na zmniejszenie wydatków, ale z roku ubiegłego trzeba będzie pewnie wniosek złożyć do zus o zwrot nadpłaconych składek RZS-P i dopiero jak zwrócą oddam na dochody do UW
Ja planuję potrącić sobie z bieżących wpłat i wtedy część zamiast dać na zmniejszenie wydatków, to przeleję do gminy, żeby posłali dalej.
Małgorzata36
Stażysta
Kontakt:

podnoszę temat, jak zaksięgować 221 czy 229?

Małgorzata36 pisze: 15 lip 2021, 13:26 Tak dokładnie, również złożę wniosek o zwrot nadpłaconych składek za cały okres korekty, jak wpłynie zwrot - część zwrócę na dochody resztę pomniejszę wydatki.

Jeszcze jedna kwestia, jak robicie przypis na koncie 221 czy 229?
Na świadczeniobiorcę czy ZUS?

można oczywiście i potrącić z bieżących wpłat, i przeksięgowac na dochody
ODPOWIEDZ