Mąż podopiecznej pobierającej zasiłek stały otrzymał w kwietniu br. (poinformowali mnie od razu) rentę inw.z wyrównaniem od stycznia br. Pani ta pobierała zasiłek stały , ponadto mieli przyznany zasiłek okresowy. Dochód ten rozliczyłam na poszczególne miesiące za które otrzymali świadczenie, no i oczywiście Pani ta nie kwalifikuje się ani do zasiłku stałego, ani też nie kwalifikują się do zasiłku okresowego. Co robicie w takich przypadkach?? Uchylacie decyzje z datą od kiedy się nie kwalifikuje np. w tym przypadku od lutego i naliczacie do zwrotu. Nie wiem co mam zrobić. Pomocy
Każda decyzja może być uchylona tylko na bieżąco. Datą uchylenia obowiązującej decyzji jest data jej wydania i to koniecznie z art. 108 k.p.a. Wtedy zacznie obowiązywać natychmiast. Jeżeli renta z ZUS została mężowi wypłacona w kwietniu, to nie jest ważne że została wyrównana. Ważne byłoby wtedy, gdyby ta renta przyznana była twojej klientce, bo to ona ma prawo do zasiłku stałego. Wtedy musiałabyś pisać do ZUS (zbieg świadczeń). Na szczęście nie. Dlatego jeżeli nie zrobiłaś jeszcze wywiadu w maju, to masz czas do 31 maja i natychmiast uchylenie - decyzję musisz wydać do końca maja. Pamiętaj, że w maju nie przysługiwał jej już zasiłek stały i okresowy. Pozdrawiam.