zwrot ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 17 wrz 2021, 15:58

Jak miło poczytać co mają do powiedzenia dwie inspektorolożki zapewne po kierunkowych studiach z prawa administracyjnego.

Problemu nigdy by nie było, gdyby organ w roku 2014 przed wydaniem decyzji sprawdził sobie znanymi drogami (oprogramowanie jedno lub drugie na to Wam pozwala) czy opiekun był wcześniej zatrudniony lub miał opłacane składki itp. - chyba organ mógł takie podstawowe dane sprawdzić bez jakiegoś uszczerbku dla organu.
Ja bym dyskutował z przyszłą decyzją o NPŚ i nie wykluczam, że Kolegium dało by wiarę moim tłumaczeniom, a nie ustaleniom organu pomocowego.
Powtarzam, trzeba udowodnić to co niby ustaliłaś, na jakiej podstawie i co z tych ustaleń wynika, a następnie musisz dokonać pełnego uzasadnienia w wydawanej decyzji, w zgodzie z art. 107 kpa., jeśli oczywiście potrafisz.
A jeśli tego nie potrafisz - a ja bardzo wątpię w Twoje umiejętności samodzielnego, logicznego myślenia idącego w zgodzie z przepisami prawa materialnego i przepisami postępowania administracyjnego - to nie pchaj się na afisz. :mrgreen:

Sprawdź przy okazji, czy opiekun zawarł, w owym nieprzepisowo jemu podstawionym Oświadczeniu (co już ustaliliśmy, bez jego wnioskowania o to Oświadczenie) takie krótkie zdanie:
. . . . „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 20 wrz 2021, 8:12

Geniuszu- w 2014 roku to nie mieliśmy możliwości elektronicznej weryfikacji ani w ZUS ani w US.... bazowaliśmy na oświadczeniach.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 20 wrz 2021, 9:58

~o~ pisze:
20 wrz 2021, 8:12
Geniuszu- w 2014 roku to nie mieliśmy możliwości elektronicznej weryfikacji ani w ZUS ani w US.... bazowaliśmy na oświadczeniach.
A cha
Czyli trzeba m.in. zweryfikować owe Oświadczenie - tryb jego wydania opiekunowi (np. czy o taki formularz Oświadczenia sam wnioskował) i czy w treści pisanej przez opiekuna (a nie w wersji drukowanej na formularzu Oświadczenia) znajduje się wspomniane przeze mnie krótkie, ale konieczne zdanie:
. . . . „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 22 wrz 2021, 8:12

a czy ty jesteś świadomy swej odpowiedzialności ... to forum jest po to aby sobie pomagać a nie po to by wszystkich krytykować.
Poczytaj sobie kodeks cywilny o bezpodstawnym wzbogacaniu się - to co jest nienależnie pobrane trzeba zwrócić i tyle.
nuska44
Praktykant
Od: 14 mar 2019, 14:37
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, 500+

Napisano: 22 wrz 2021, 9:31

nuska44 pisze:
22 wrz 2021, 8:12
a czy ty jesteś świadomy swej odpowiedzialności ... to forum jest po to aby sobie pomagać a nie po to by wszystkich krytykować.
Poczytaj sobie kodeks cywilny o bezpodstawnym wzbogacaniu się - to co jest nienależnie pobrane trzeba zwrócić i tyle.
Udowodnij Stronie, że nie mylisz się, a to co orzekłaś w wydanej decyzji jest zgodne z określonymi przepisami na które się powołałaś.
Skoro ustaliłaś, (albo dokładniej Tobie wydaje się, że ustaliłaś), że spełniła się któraś z okoliczności wymienionych w przepisie art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych, tj. w Twojej ocenie okoliczność wymieniona w ust. 2 pkt 2) i opiekun winien zwrócić określoną kwotę pobranego świadczenia to nie pozostaje nic innego, jak wydać wspomnianą decyzję i w jej uzasadnieniu wszystko pięknie i dokładnie wytłumaczyć Stronie, co wynika wprost z przepisu art. 107 ustawy kodeks postępowania administracyjnego, a szczególnie z jego § 3.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 22 wrz 2021, 9:53

szkoda ze tacy jak ty nie pracuje SKO... życie było by łatwiejsze
nuska44
Praktykant
Od: 14 mar 2019, 14:37