Zwrotki

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Kulcia

Zwrotki

Post autor: Kulcia »

Witam wszystkich!
Czy białe zwrotki, którymi posługujemy się przy doręczaniu korespondencji muszą mieć klauzulę z treścią "Doręczenie przesyłki następuje na zasadach określonych w KPA" czy wystarczy tylko aby był zapis, że przyjmujący ją zobowiązuje się dostarczyć adresatowi (jeśli nim nie jest)? Mam u siebie dwie różne wersje i nie wiem czy mogę się nimi posługiwać.
Pomóżcie proszę.
Kulcia

Re: Zwrotki

Nikt z Was nie używa białych zwrotek i nie może zerknąć jaki ma zapis na swojej?
totko

Post autor: totko »

Wprawdzie w k.p.a. nie zamieszczono delegacji do wydania przepisów wykonawczych dotyczących doręczania pism przez operatora publicznego (jak w przypadku ustawy z 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego i ustawy z 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego), to jednak w tej sytuacji uzasadniony jest wniosek de lege ferenda (postulat przyszłych zmian w ustawodawstwie) dotyczący opracowania formalnego jednolitego wzoru potwierdzenia odbioru przesyłek poleconych w postępowaniu administracyjnym.
Do czasu ustalenia jednolitego wzoru potwierdzania odbioru przesyłek w postępowaniu administracyjnym samorządy mogą posługiwać się drukiem Kpa-5 albo drukami zwrotnych potwierdzeń odbioru pism stosowanymi przez organy podatkowe lub w postępowaniu karnym. Druki takie dostępne są w wydawnictwach akcydensowych.
an.ka

Post autor: an.ka »

my do wszystkiego używamy białych (symbol KPA-5) tylko do upomnień z klauzulą
Kulcia

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Od razu mi lepiej, że takie posiadam.
Pozdrawiam
mam dylemat

Post autor: mam dylemat »

olga271

Post autor: olga271 »

ja używam właściwie i jednych i drugich
005

Post autor: 005 »

ja też- białe do klientów, żółte do instytucji :)
ODPOWIEDZ