1000 zł dla pracowników pomocy społecznej z pominięciem świadczeń?? - Świadczenia rodzinne

Strona 138 z 142    [ Posty: 1418 ]

Napisano: 25 wrz 2024, 14:16

Oktawia pisze:
25 wrz 2024, 10:18
Ale łatwo uzasadnić większą ilość obowiązków do dodatku specjalnego np. bonem energetycznym.
ale bon się skończy i co dalej ....
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 25 wrz 2024, 14:49

Szarak pisze:
25 wrz 2024, 11:10
Zoja1 pisze:
25 wrz 2024, 9:07
Nam właśnie dali za ,,Czyste Powietrze"
No to teraz pytanie czy macie to w zakresie czynności czy macie to powierzeniem dodatkowych obowiązków. Jak jest w zakresie czynności to dodatek specjalny nie powinien przysługiwać.
Oktawia pisze:
25 wrz 2024, 10:18
Ale łatwo uzasadnić większą ilość obowiązków do dodatku specjalnego np. bonem energetycznym.
Łatwo ale bon się skończy za miesiąc czy dwa a co dalej. Poza tym pytanie jak to jest załatwiane, czy zmianą zakresu czynności czy powierzeniem dod. obow.
A jak powinno być? czyste powietrze, bony, osłonówki są dodatkowym zadaniem czy zakres czynności może się rozszerzać za przeproszeniem w nieskończoność ?
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 25 wrz 2024, 15:15

U mnie początkowo były aneksy do zakresu czynności, jednak po tym jak nas potraktowano z CP zbuntowaliśmy się. Teraz każde dodatkowe świadczenie przyjmujemy tylko poprzez porozumienie w sprawie okresowego zwiększenia obowiązków co pozwala nam ubiegać się o np. nagrodę roczną albo dodatki okresowe.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 wrz 2024, 10:52

my mamy wszystko w zakresach i "nagrody" dostajemy za wszystko bez żadnych hocków - klocków..... inna kwestia, że te nagrody żałosne z tego co zostanie na obsłudze
dodatki motywacyjne też mamy w regulaminie wynagradzania
więc nie rozumiem gdzie problem...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 wrz 2024, 15:00

Tom. pisze:
26 wrz 2024, 10:52
my mamy wszystko w zakresach i "nagrody" dostajemy za wszystko bez żadnych hocków - klocków..... inna kwestia, że te nagrody żałosne z tego co zostanie na obsłudze
dodatki motywacyjne też mamy w regulaminie wynagradzania
więc nie rozumiem gdzie problem...
no to macie super, że taka forma jest zapisana jak dodatek motywacyjny. nie słyszałam nawet o takim rozwiązaniu w regulaminie
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 26 wrz 2024, 15:20

Inaczej jest w dużych ośrodkach inaczej w małych. Ja jedna nie dostanę i czy ktoś się przejmuje. To po prostu jest przykre.
Oktawia
Stażysta
Od: 30 sty 2023, 13:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 27 wrz 2024, 7:28

Bea1 pisze:
26 wrz 2024, 15:00
no to macie super, że taka forma jest zapisana jak dodatek motywacyjny. nie słyszałam nawet o takim rozwiązaniu w regulaminie
Jedna ze świętokrzyskich gmin zwróciła się do RIO w Kielcach z pytaniem, czy wójt wypłacający dodatek motywacyjny nie narusza art. 44 ust. 2 ustawy o finansach publicznych, w związku z art. 36 i 39 ustawy o pracownikach samorządowych.

Zgodnie z zarządzeniem wójta do nowego regulaminu wynagradzania pracowników samorządowych wprowadzono zapisy określające m.in. zasady przyznawania pracownikom dodatku motywacyjnego. Dodatek ma charakter uznaniowy i wypłacany jest pracownikom w zależności od stopnia realizacji zadań urzędu oraz w zależności od pozyskanych oszczędności na funduszu płac.

Zdaniem RIO w Kielcach wójt miał takie prawo i mógł wprowadzić do regulaminu dodatek motywacyjny oraz dokonywać jego wypłaty dla pracowników urzędu. „Określenie warunków i sposobu przyznawania dodatku motywacyjnego w regulaminie wynagradzania, nie narusza przepisów prawa" - podkreśliła Izba.

W uzasadnieniu RIO przypomniała, że możliwość określenia przez pracodawcę m.in. dodatku motywacyjnego wynika z art. 39 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 listopada 2008 roku o pracownikach samorządowych (tekst jedno Z 2018 Dz. U. 1260 ze zm.). Zgodnie z jego treścią, pracodawca w regulaminie wynagradzania, może określić warunki i sposób przyznawania dodatku funkcyjnego, dodatku specjalnego oraz innych dodatków. „Zatem regulamin wynagradzania może określać warunki i sposób przyznawania różnych dodatków stanowiących składniki wynagradzania, w tym m.in. dodatku motywacyjnego" - wskazała Izba.

RIO zwróciła przy tym uwagę, że art. 39 ustawy o pracownikach samorządowych wskazuje na elementy, jakie pracodawca jest zobligowany określić oraz jakie może wprowadzić do regulaminu wynagradzania. Zgodnie z przepisem muszą się w nim zaleźć wymagania kwalifikacyjne pracowników samorządowych oraz szczegółowe warunki wynagradzania, w tym maksymalny poziom wynagrodzenia zasadniczego (co wynika z art. 39 ust. 1 pkt 1-2 ustawy).

Z kolei warunki przyznawania oraz warunki i sposób wypłacania premii i nagród innych niż nagroda jubileuszowa oraz warunki i sposób przyznawania dodatku funkcyjnego, dodatku specjalnego oraz innych dodatków mogą być wprowadzone do regulaminu wynagradzania przez kierownika jednostki, co wynika z art. 39 ust. 2 pkt 1-2 ustawy.
https://samorzad.pap.pl/kategoria/prawo ... ic-warunki
czyli wszystko się sprowadza do woli władzy lokalnej
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 27 wrz 2024, 8:09

ja tam od początku wiedziałam, że tak będzie
ministerstwo od początku wiedziało, że coś poszło nie tak, ale przecież się nie przyznają do błędu
więc łaskawie decyzją o przyznaniu dodatku obarczyli wójtów, burmistrzów, prezydentów
jak gmina bogata i władza docenia pracowników, kierownik zadziała to przyznali
a w innym przypadku wiadomo, kasy nie ma, nie dam bo inni też by chcieli, no multum uzasadnień
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 30 wrz 2024, 10:53

U mnie mała gmina, 6 pracowników i kierownik, tylko ja człowiek od wszystkiego, rodzinne, fundusz, wszystkie dodatki, stypendia, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, i inne, przyjmowanie i adresowanie korespondencji i nie dostane dodatku. Upominać się nie mama co bo kierownik olał sprawę, od samego początku, ościenne gminy,kombinują żeby żadnego pracownika na lodzie nie zostawić i nawet jak przyjmują pocztę, czy adresują listy z Pomocy społecznej dziewczyny dodatki mają. I weź tu człowieku się nie wkurzaj. Jeszcze wcześniej miałam jakąś nadzieję, że może coś się zmieni, ta nasza stronka też czasami dodawała otuchy że może coś, bo nie jestem w Polsce jedyna, ale teraz jak moi współpracownicy, dostali dodatki z wyrównaniem od lipca, i tylko zamykają się na plotach, to chyba czas zacząć szukać nowej pracy. Tylko z tym u nas też ciężko, miejscowość ok 5 tysięcy, ja po 50, 15 lat w świadczeniach. Może macie pomysł na co się przebranżowić. Dodajcie otuchy
Ania@
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 13:30
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 30 wrz 2024, 10:59

Ania@ pisze:
30 wrz 2024, 10:53
Dodajcie otuchy
:( <przytul>
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika