Przyszły kolejne wytyczne, tym razem dotyczące dodatków dla pracowników jednostek wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej.
Ale pomijając wytyczne - najbardziej podoba mi się ten fragment:
"Przyjmując programy dotyczące m.in. pracowników systemu wspierania rodziny i pieczy zastępczej, pomocy społecznej czy opieki nad dziećmi do lat 3, Rada Ministrów wyraziła uznanie dla pracy blisko 200 tysięcy pracowników szeroko rozumianej sfery usług społecznych. Podkreślenia wymaga, że Rada Ministrów nie kształtuje wynagrodzeń poszczególnych pracowników samorządowych oraz pracowników instytucji niepublicznych realizujących zadania publiczne na zlecenie jednostek samorządowych. Decyzje o wysokości i składnikach wynagrodzeń tych osób należą wyłącznie do ich pracodawców.
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej rozumie i docenia pracę wszystkich pracowników i pracownic systemu usług społecznych. Wprowadzając ww. programy wsparto kluczowe, często niedofinansowane w poprzednich latach, zadania własne samorządu z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej czy pomocy społecznej."
Uff, całe szczęście, że mnie rozumieją i doceniają, bo już myślałem, że jednak nie...
Mogę spokojnie wracać do swoich niekluczowych obowiązków.