1000 zł dla pracowników pomocy społecznej z pominięciem świadczeń?? - Świadczenia rodzinne

Strona 37 z 142    [ Posty: 1418 ]

Napisano: 28 cze 2024, 10:01

Szarak pisze:
28 cze 2024, 10:00
Ja111 pisze:
28 cze 2024, 9:57
Andzia87 pisze:
28 cze 2024, 9:44
kto ma pomysł co wklepać w zakres obowiązków dla ŚR żeby dostać dodatek ?
To nic nie da. Mają być kontrole i np prowadzimy SR FA i sprzątamy w przeciągu 8gidzin to procentowo należy wyliczyć czas na sprzątanie czyli np 2 godziny dziennie tj. 1/4 etatu - dodatku będzie ci się należeć 250zł. Już próbowaliśmy w ten sposób z kierownikiem kombinować
Podaj mi na to podstawę prawną ? Bo uchwały tego nie zawierają.
Burmistrz dzwoniła w tej sprawie i takie dostał wyjaśnienie "z góry"
Ja111
Praktykant
Od: 27 cze 2024, 9:05
Zajmuję się: ZR/FA/DO/DW/BE/DE/DA

Napisano: 28 cze 2024, 10:05

Jestem pracownikiem Referatu Świadczeń od początku jego powstania. Przez wiele lat referat świadczeń traktowany jako zło przez pracowników socjalnych. Dzień pracownika socjalnego nie dla was-słyszałem przez lata. Dzień samorządowca też nie przecież wy jesteście pracownikami pomocy społecznej.
W miasteczku 15 tysięcznym z każdą pierdołą lata się do Burmistrza bo pracownik prosił o odczekanie kliku minut na korytarzu podczas wydawania decyzji aby zrealizować kolejny super pomysły partii rządzącej. Mam duży żal zarówno do rządzących jak i do zarządzających ośrodkami pomocy społecznej. Dyrektorzy naszych instytucji wyjeżdżają na konwenty seniorów, uczestniczą czynnie w rożnego rodzaju spotkaniach organizowanych przez Urzędy Wojewódzkie i nikt z nich nie pomyślał o pracownikach który ratują tyłek samorządom, Przykładowo jeśli 30 pracowników dostanie dodatek 1000,00zł a trzech nie to przecież nie zrujnuje to budżetu jeśli Kierownik w porozumieniu z Burmistrzem przyzna taki dodatek na ten sam okres pozostał pracownikom poszkodowanym przez błędny zapis.
Najłatwiej zepchnąć pracę dodatkową do Referatu świadczeń-wszystkie ścieki do opieki. Słyszymy ciągle tylko pomoc społeczna jest ważna. Pracownik socjalny w ośrodku pomocy często realizuje jeden etap w sprawie np. część to pracownicy zajmujący się tzw. finasówką, inni praca socjalna i kolejna osoba wydaje decyzje).
Tu taki mały przykład pracy referatu świadczeń rodzinnych:
1. Udzielenie informacji w wszystkich sprawach nawet z pomocy społecznej bo odsyłana osoba z
kolejnego pokoju trafia i tak do nas po pomoc.
2. Przyjecie wniosku i pomoc w wypełnieniu.
3. Wprowadzenie wniosku i weryfikacje w ZUS/KRUS -pismo goni pismo.
4. Wydanie decyzji w oparciu o kryterium dochodowe lub inne.
5. Sprawozdawczość.
6. Monitoring i planowanie środków bardzo często na lata do przodu.
7. Pisma prokuratura, Komornicy itd.
8. Koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego SW/ZP/SR
9. Świadczenie nieleżenie pobrane i windykacja
10. Korespondencja wysyłanie rocznie setek wezwań i decyzji.

Przeliczcie w/w punktu na ilość klientów oraz ilość pracy wykonanej podczas realizacji programów takich jak: dodatek węglowy wydanych 1500 decyzji, osłonowy 1500 decyzji, inne źródła 1000 decyzji nie mówiąc o pozostałych decyzjach wydawanych w sprawach typowych dla Referatu Świadczeń.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2024, 10:09 przez pracownik MGOPS, łącznie zmieniany 1 raz.
pracownik MGOPS
Praktykant
Od: 12 wrz 2023, 13:30
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 28 cze 2024, 10:06

Ja111 pisze:
28 cze 2024, 10:01
Szarak pisze:
Ja111 pisze:
Andzia87 pisze:
28 cze 2024, 9:44
kto ma pomysł co wklepać w zakres obowiązków dla ŚR żeby dostać dodatek ?
To nic nie da. Mają być kontrole i np prowadzimy SR FA i sprzątamy w przeciągu 8gidzin to procentowo należy wyliczyć czas na sprzątanie czyli np 2 godziny dziennie tj. 1/4 etatu - dodatku będzie ci się należeć 250zł. Już próbowaliśmy w ten sposób z kierownikiem kombinować
Jakie maja byc kontrole ?
kk1990
Referent
Od: 12 sty 2024, 9:23
Zajmuję się: FA/SR/DO

No tak.... Wyjaśnienia UW bez merytorycznego uzasadnienia. Nie bo nie, zajebista podstawa prawna. Jeszcze raz mówię uchwała (albo jestem ślepy) tego nie zawiera a że wasz włodarz nie ma jaj to inna sprawa.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

sylwia500 pisze:
28 cze 2024, 9:53
Wg Ministerstwa pracownicy nie pracujący na podstawie ustawy o pomocy społecznej, nie byli uwzględniani w pracach ministerstwa. Nie mogą otrzymać dodatku z samego tytułu , iż są pracownikami zatrudnionymi w OPS. Wszelkie inne zadania niż Pomoc Społeczna, czyli zadania zlecone Wójtowi, Prezydentowi lub Burmistrzowi są zadaniami zleconymi z zakresu administracji rządowej. Może je wykonywać zarówno Urząd Gminy/ Miasta lub może zostać to zlecone OPS. W przypadku gdyby pracownicy wykonujący zadania zlecone przez Wójta, Prezydenta lub Burmistrza w OPS uzyskaliby dodatek motywacyjny, a pracownicy Urzędów Miast i Gmin nie, byłoby to nierówne traktowanie pracowników zajmujących się tą samą materią. Dlatego pracownicy zatrudnieni do wykonywania zadań zleconych nie byli uwzględniani w pracach ministerstwa.

Czyli reasumując, my nie dostaniemy bo nie byliśmy brani pod uwagę ze względu na to, że możemy nasze zadania realizować zarówno jak i w OPS i w UG.
Bo oczywiście to byłby proces niemożliwy do przeprowadzenia, aby pracownikom urzędów gmin zajmujących się ŚR i FA też przyznać dodatek...
Natomiast sprzątaczka i sekretarka zatrudniona w OPS z samego tytułu, że jest zatrudniona w OPS to może dostać dodatek? A no tak, ich zdania są KLUCZOWE...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 cze 2024, 10:08

Zofia pisze:
28 cze 2024, 10:06
sylwia500 pisze:
Wg Ministerstwa pracownicy nie pracujący na podstawie ustawy o pomocy społecznej, nie byli uwzględniani w pracach ministerstwa. Nie mogą otrzymać dodatku z samego tytułu , iż są pracownikami zatrudnionymi w OPS. Wszelkie inne zadania niż Pomoc Społeczna, czyli zadania zlecone Wójtowi, Prezydentowi lub Burmistrzowi są zadaniami zleconymi z zakresu administracji rządowej. Może je wykonywać zarówno Urząd Gminy/ Miasta lub może zostać to zlecone OPS. W przypadku gdyby pracownicy wykonujący zadania zlecone przez Wójta, Prezydenta lub Burmistrza w OPS uzyskaliby dodatek motywacyjny, a pracownicy Urzędów Miast i Gmin nie, byłoby to nierówne traktowanie pracowników zajmujących się tą samą materią. Dlatego pracownicy zatrudnieni do wykonywania zadań zleconych nie byli uwzględniani w pracach ministerstwa.

Czyli reasumując, my nie dostaniemy bo nie byliśmy brani pod uwagę ze względu na to, że możemy nasze zadania realizować zarówno jak i w OPS i w UG.
Bo oczywiście to byłby proces niemożliwy do przeprowadzenia, aby pracownikom urzędów gmin zajmujących się ŚR i FA też przyznać dodatek...
Natomiast sprzątaczka i sekretarka zatrudniona w OPS z samego tytułu, że jest zatrudniona w OPS to może dostać dodatek? A no tak, ich zdania są KLUCZOWE...

oni w przciagu roku 3 razy dostana kase a my nawet nie dostaniemy za prowadzenie DW, DG, DO ..
kk1990
Referent
Od: 12 sty 2024, 9:23
Zajmuję się: FA/SR/DO

Napisano: 28 cze 2024, 10:10

Zofia pisze:
sylwia500 pisze:

wydaje mi się ze sekretarka nie czy sprzątaczka bo nie realizuje ustawy o ps
w ogóle wydaje mi się ze stanie tylko na pracownikach socjalnych... z tego co widzę
nawet nie wiem czy kierownik i księgowa..
i w moim ops bd taka sytuacja ze księgowa ma mniej niż pracownik socjalny i tyle co kierownik :D
gogga
Praktykant
Od: 11 sie 2015, 11:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2024, 10:14

kk1990 pisze:
Ja111 pisze:
28 cze 2024, 10:01
Szarak pisze:
Ja111 pisze:

Jakie maja byc kontrole ?
U nas RIO
Ja111
Praktykant
Od: 27 cze 2024, 9:05
Zajmuję się: ZR/FA/DO/DW/BE/DE/DA

Napisano: 28 cze 2024, 10:16

Szarak pisze:
No tak.... Wyjaśnienia UW bez merytorycznego uzasadnienia. Nie bo nie, zajebista podstawa prawna. Jeszcze raz mówię uchwała (albo jestem ślepy) tego nie zawiera a że wasz włodarz nie ma jaj to inna sprawa.
Sam wiesz jakie bzdury się znajdują w wystąpieniach pokontrolnych, panowie/panie będą w stanie wpisać, ze ich wyjaśnienie to było źródło prawa i należało się zastosować xD

To takie działanie w stylu:
- dzień dobry, pan pójdzie z nami
- a nakaz panowie macie?
- my bez nakazu, my na legitymację

A że burmistrz woli mieć spokojna pupę zamiast się potem bujać z wyjaśnieniami to już inna rzecz.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 28 cze 2024, 10:20

jakoś pracownicy żłobka czy domów opieki nie są zatrudnieniu w ops i dało się ich umieścić w ustawie o dodatek.... tak ciężko wpisać pracowników realizujących ustawy o świadczeniach rodzinnych i funduszu alimentacyjnym?! :roll:
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Strona 37 z 142    [ Posty: 1418 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x