Wszystko możliwe o ile będziemy pisać i upominać się o swoje.
skąd info o Płocku?kasia.art pisze: ↑28 cze 2024, 13:41Hej. W niektórych miastach, m.in. w Płocku jednostki samorządu terytorialnego podjęły decyzję o finansowaniu z własnych środków "dodatku motywacyjnego" dla pracowników Działu SR, FA oraz DM, aby nie byli stratni i nie było takich rozbieżności w zarobkach. Jeśli macie wiedzę, lub jesteście z takich miejscowości proszę o wpisanie nazwy tych miast. Szykujemy się na rozmowę z Prezydentem naszego miasta i chcemy mu podać przykłady gdzie zostało to w ten sposób rozwiązane.
Dzwonimy do rożnych OPS i w Płocku udzielili nam taką odpowiedź, że porozumieli się z Prezydentem i tym, których ustawa pominęła, będą wypłacać z własnych środkówTom. pisze: ↑28 cze 2024, 13:59skąd info o Płocku?kasia.art pisze: ↑28 cze 2024, 13:41Hej. W niektórych miastach, m.in. w Płocku jednostki samorządu terytorialnego podjęły decyzję o finansowaniu z własnych środków "dodatku motywacyjnego" dla pracowników Działu SR, FA oraz DM, aby nie byli stratni i nie było takich rozbieżności w zarobkach. Jeśli macie wiedzę, lub jesteście z takich miejscowości proszę o wpisanie nazwy tych miast. Szykujemy się na rozmowę z Prezydentem naszego miasta i chcemy mu podać przykłady gdzie zostało to w ten sposób rozwiązane.
Dokładnie tak. To wykluczenie, dyskryminacja...zawiodłam sie bardzo.Asia09 pisze: ↑28 cze 2024, 14:01Zadania z zakresu rehabilitacji społecznej należące do właściwości powiatu realizowane są przez PCPR (to w PCPR składa się wniosek i to PCPR ten wniosek rozpatruje). To wynika z przepisów.
My też nie otrzymamy dodatku motywacyjnego.
W wąskim ujęciu pomoc społeczna to faktycznie ustawa o pomocy społecznej, ale w szerszym rozumieniu to jest cały katalog zadań. Celem programu jest "dofinansowanie wynagrodzeń dla pracowników zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej realizujących zadania z zakresu pomocy społecznej". Nie napisano, że w wąskim rozumieniu tego słowa. Więc jeśli jesteśmy pracownikami PCPR (MOPR/MOPS w miastach na prawach powiatu) i realizujemy zadania z zakresu szeroko rozumianej pomocy społecznej, to nie rozumiem, dlaczego odmawia się nam takiego dodatku. Ministerstwo w swojej interpretacji ograniczyło grupę beneficjentów pomimo, że nie wynika to w żaden sposób z zapisów programu. Ustawa o pomocy społecznej to tylko jeden z elementów pomocy społecznej.
Pierwszy raz spotkałam się z nagradzaniem za to, że podejmuje się pracę w oparciu o ustawę.
Do tej pory wydawało mi się, że gratyfikacje finansowe (motywacyjne) powiązane są raczej z rodzajem wykonywanej pracy, ilością realizowanych obowiązków, ciężarem odpowiedzialności, kompetencjami, miejscem pracy. A tu taka niespodzianka...
Pracuję w pomocy społecznej od 27 lat, pracowałam w różnych miejscach, ukończyłam studia, dwa kierunki studiów podyplomowych. I sporo szkoleń. Ale niestety pracuję w PCPR nie na tej ustawie co trzeba... Nieważne co i ile robię, ale to nie ta ustawa.
Zgadza się, nawet jednej wzmianki w internecie nie ma, że coś nie poszło z tymi ustawami i są luki. Tylko same zachwyty. Chyba rzeczywiście nas totalnie ignorują na tyle wysłanych maili, informacji i żali żadnej reakcji nie ma.
Bo to nie jest niestety popularny i budzący emocje wśród większej liczby osób temat. A nawet wręcz przeciwnie, przecież każda podwyżka dla tych "nierobów z budżetówki" to zło zdaniem wielu. Więc kto oprócz nas samych będzie wałczył? Nikt, media mają gdzieś, a jak dadzą jakiś artykuł/reportaż to wątpię, ze za tym, żeby dać dodatek większej liczbie osób, bo to nie jest popularne.