1000 zł dla rodziców od maja własnie był komunikat w radio

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
~ja

Re: 1000 zł dla rodziców od maja własnie był komunikat w radio

Post autor: ~ja »

nie wszyscy mają leżące osoby niepełnosprawne. często kończy się na przygotowywaniu posiłków i dawaniu leków. Mój tata też był osobą z chorobą nowotworową i jakoś godziłam prace i opiekę i nikt mi za to nie płacił wręcz przeciwnie jeszcze ja musiałam dopłacać. 90% mamusiów dzieci niepełnosprawnych i tak by nigdzie do pracy nie poszło bo są od dawna nauczeni że się im należy od państwa bo mają chore dziecko. A najbardziej krzyczą ci co mają dzieci cały dzień w szkole na WTZ itp.
~Kr

Post autor: ~Kr »

ty ja obys nie musiała przygotowywac tych posiłków i podawac leków niepeł. dziecku.to trzeba przeżyć.CHAMSTWO.
~Anna

Post autor: ~Anna »

Do Aleks.
kiedyś też miałam taką sytuację, chora mama, wymagająca opieki nie tylko w dzień, ale także w nocy. Cały czas chodziałam do pracy, nie miałam dla siebie wolnej chwili, a z emerytury mamy była opłacana starsza pani, która w ten sposób dorabiała sobie do emerytury. Można tak? Można. Jakoś przeżyłam i do dzisiaj żałuję, że mama mogła jeszcze żyć dłużej. Pozdrawiam wszytkich opiekujących się rodzicami, przezcież to im się należy nie tylko wtedy , gdy są za to pieniądze.
~m&m

Post autor: ~m&m »

I naprawde starsza pani emerytka dała rade podnieść twoją mamę, przewinąć? Miała zdrowie wysłuchiwac jej jęków i stęków?
Nie masz dzisiaj wyrzutów, ze twoja mama otoczona dobra opieką, mogłaby jeszcze żyć, jej stan sie mógł polepszyc?
Ja gdybym oddała swoją mamę do zakładu opiekunczego, tak jak szpital chciał ją skierowac, byłaby to kwestia jakis dwóch tygodni. Moja mama zabrana do domu i otoczona opiekę zyje prawie 9 miesiecy i nie zapeszając ma sie coraz lepiej. Czyli tak tez można. Ale tobie widocznie chodzi, zebyśmy jak najszybciej pozwolili powykanczać naszych rodziców.
~Nikodem

Post autor: ~Nikodem »

To jest tak żenujące, że nie moge tego słuchać juz więcej. Zarabiam jako pracownik działu świadczeń rodzinnych 1200 zł . Jeśli nie wprowadzą jakiejś skali, różnicującej kwoty świadczeń pielęgnacyjnych, to dla mnie jest upokarzajace to, ze np. matka, ktorej dziecko ma cukrzyce i doskonale juz nauczylo sie zyc z ta choroba i wcale nie ma tutaj absolutnie zadnej koniecznosci, zeby jego matka czy ojciec nie mogli pojsc do pracy, i dostana dokladnie takie samo ,,wynagrodzenie,, od panstwa za nic nierobienbie jak ja..takich jaj to chyba jeszcze nie bylo...podopieczni osrodka pomocy przychodza do osob realizujacych swiadczenia do pracownikow, ktorzy maja taki sam budzet....TO JEST CHORE!!!!!!!!!!
~lolek

Post autor: ~lolek »

Chore to jest ,że Ty smiesz twirdzic,że niepeł. dziecku ze znacznym stopniem nie należy się opieka.
~Nikodem

Post autor: ~Nikodem »

Nic takiego nie stwierdzilem. Stwierdzam tylko, ze niezbedne jest wprowadzenie skali, bo wybacz...stalej opieki wymagaja dzieci z ciezkimi schorzeniami i wtedy owszem ich matki ze wzgledu na ciezka chorobe faktycznie nie moga pracowac i wtedy swiadczenie pielegnacyjne w kwocie 1000 czy 1200 jak najbardziej i ok..ale jak przychodzi pani, ktorej dziecko ma cukrzyce i doskonale nauczylo sie zyc ze swoja choroba , chodzi do szkoly, normalnie funkcjonuje, to przepraszam, ale to absolutnie nie przesadza o tym, ze jego matka nie moze podjac zatrudnienia. A zerujacych na panstwie jest w tym kraju wielu..wiec proponuje wziac sie w niektorych sytuacjach po prostu do roboty..a nie czekac na drmowe pieniazki...i czytac ze zrozumieniem tez proponuje ;)
~kronos79

Post autor: ~kronos79 »

@lolek
Zbyt wiele razy przyznawaliśmy SP w sytuacjach, gdzie naprawdę dziecko nie wymaga stałej lub długotrwałej opieki.
Bardzo wiele zależy od składu PZOONu i częstokroć orzeczenia ze wskazaniami 7 i 8 otrzymują dzieci owszem niepełnosprawne, ale takie które są w stanie funkcjonować normalnie w środowisku, chodzące do szkoły, potem studiujące, ba wreszcie nawet podejmujące pracę.
~ludek

Post autor: ~ludek »

Teraz będą protestować kierowcy, że pieniądze dla rodziców poszły z budzetu na drogi.
~...

Post autor: ~... »

i będą mieli rację... widać krzykiem można zyskać. Kto głośniej krzyczy więcej zyskuje niestety tak niektórzy są nauczeni...
ODPOWIEDZ