Pracuję w SOSW( szkoła z internatem). W tym roku 11 listopada przypada w środę, dlatego tez dyrektor naszego ośrodka każe nam iśc do pracy 11listopada, aby nie robić trudności rodzicom( we wtorek trzeba by było dziecko zabrać a w czwartek przywieźc). Za ten dzień mamy miec wolne w innym terminie.Wtedy gdy ja będę miala wolne moich uczniów będą \"łączyć \" moi współpracownicy.Kiedy oni będą mieć wolne to ja będę \"łączyć\" ich uczniów. Czy dyrektor może mi kazać pracować w dzień ustawowo wolny?
Raczej, nie. To wynika z utawy o dniach wolnych od pracy. Jednak w tym konretnym przypadku, może jest inaczej. U mnie DD też idziemy do pracy, a jedynie mamy krótszy grafik o 8 godz.
Jaka ustawa o dniach wolnych???
Oczywiście, że dyrektor może kazać, musi tylko później odpowiednio rozliczyć to w harmonogramie miesięcznym.
Pozdrawiam.
Nauczyciele pracujący w szkole mają dzień wolny , a ci którzy pracują w internacie muszą iść do pracy i jeszcze obstawić godziny pracy nauczycieli w szkole....
i bardzo dobrze, jak my ,rodzice nie dostawalismy ŚP bo dziecko w internacie ,a trzeba je było musowo zabierać na wszystkie święta, weekendy, ferie itd. to nikt sie nami nie przejmował.A przez 30 godz. pracy w tygodniu to sie raczej nie przemęczasz
Do poprzedniczki.
Mieliśmy wolne 11 listopada. To jest szkoła .Moje dzieci też wtedy były w domu i to mój problem jak im organizuję opiekę.Tak i mnie nie obchodziło jak rodzice zorganizują opiekę moim uczniom.
\"Musowo\" zabierałaś dziecko ze szkoły????????????????
Ja swoje odbieram z wielka radością i bez musu!
O przemęczeniu nie masz bladego pojęcia...ja mam.
Wykonywałam inny zawod i pracowałam 40 godzin tyg., w świątek , piątek i niedziele.Mam pasję, chciałam zmian i mam.
Za 30 godzin to mi płacą a pozostałe kilkanaście wykonuję z miłą chęcią i za darmo.
Miłego dnia!
Do betka - tak jak napisalaś jak inni będą pracować ty będziesz miala wolne - w czym jest problem. Pracując w internacie wiedziałaś, ze będzie to system zmianowy - czy może o tym fakcie nie powiedział Ci dyrektor? Ja też pracuję w DD i mam weekendy zajęte ale za to mam inne dni wolne. Pracowałam w szkole - wiem co to znaczy - nie jest tak wesoło - czasami po 6-7 lekcji i dyżur przez trzy przerwy. Dzięki - wolę pracę z dziećmi w DD.