Napisano: 18 lut 2016, 16:49
Ustawa jest. Piszę tu, bo widzę, że wątek aktualnie komentowany a mam pytanie o "wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego" dla jednego dziecka gdy istotny jest dochód rodziny.
Część I, punkt 5 "Inne dane", 5.3 "W roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku nastąpiło/ nie nastąpiło uzyskanie dochodu". Moje pytanie dotyczy "uzyskania dochodu": we wniosku jest gwiazdkowy odnośnik określający co oznacza "uzyskanie dochodu" zgodnie z art.2 pkt 20 ustawy o pomocy państwa w wychowaniu dzieci. Jest tu m.in. uzyskanie prawa do zasiłków, świadczeń, stypendiów, zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, emerytury, rent, pozarolniczej działalności gospodarczej. Czyli mamy zamknięty katalog określający to uzyskanie dochodu.
A co w sytuacji gdy osoba zaczęła wynajmować komuś mieszkanie i ma z tego najmu prywatnego dochód? Wynajmuje, żeby mieć na życie; normalnie zgłosiła to do Urzędu Skarbowego,płaci podatek dochodowy. Dokładniej: W roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku nastąpiło uzyskanie dochodu z tytułu najmu. Ale najem NIE jest wymieniony w katalogu pozycji oznaczających uzyskanie dochodu. Nie mniej jednak realnym dochodem przecież jest. To czy wobec tego należy w tej sytuacji we wniosku stwierdzić, że nastąpiło uzyskanie dochodu czy nie nastąpiło? No bo przecież najem prywatny to nie działalność gospodarcza, nie ma przychodu z najmu wymienionego w katalogu przychodów oznaczających uzyskanie dochodu. Jest to bardzo istotne, bo od tego zależy czy osoba zakwalifikuje się na "500+" czy nie zakwalifikuje.
Proszę odpowiedzcie mi jak to widzicie.