500+ - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 16 lut 2016, 13:57

Słuchajcie ludzioki ja was kulfa ni rozumiem jak poprzedni rząd nic nie robił to narzekalista teroz gdy tan rząd coś robi dla ludzi to wy też narzekocie to czego wy do kundy nedzy chcecie nie chce wam się pracować czy cosik to co wytu piszecie to jakies bzdury , przecie chodzi w tym, wszysckim o to aby ludziom się lepij żyło w tyj nowej europie prowda???????????????????????
janko

Napisano: 16 lut 2016, 15:31

Taka jest nasza praca, że czasem musimy też zabierać. Jeśli to ci nie odpowiada to zmień pracę albo żyj z męża. Najlepiej urodź dziecko lub nawet kilka, bo od tego dobrobytu to ci się w d... przewraca. Nie pisz o pisiorach to nikt nie będzie posądzał cię, że jesteś pełowskim aparatczykiem z nowoczesnej.
camillo do marty

Napisano: 16 lut 2016, 15:53

Iza1 pisze:świadczenia rodzinne wlicza się do dochodu a dlaczego mamy nie wliczać tych 500 zł jakby się wliczało to wielu klientów ops nie korzystałoby ze świadczeń
Strasznie tu politycznie się zrobiło. Mi to obojętne kto to wymyślił PIS czy PO cz inni.I tak my to płacimy:) Popieram tą wypowiedź
Ela2

Napisano: 16 lut 2016, 16:38

Mnie tam gila o co ty mnie posądzasz, a ten program to i tak bubel i trzeba być slepym żeby tego nie widzieć albo udawać że się tego nie widzi, mój dobrobyt to moja zasługa a nie po czy pis bo żaden rząd nic mi nie dal i w ogóle nie wiem o co ci chodzi z tymi dziećmi i o co się tak się wściekasz, zabierać państwowej kasy nie będę i już i co mi kto zrobi, pewne grupy , które zasługują na te pieniadze i nie mówię tu o sobie, pominięte a niektórzy dostaną na waciki i to jest fakt, ale juz jest podpisane nie ma o czym gadać więc wyluzujcie dostaniecie, tylko uważajcie żeby jakaś zołza z opieki wam nie zabrała
marta20

Napisano: 17 lut 2016, 9:54

MARTA MĄDRZE GADASZ, POPIERAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kicioa

Napisano: 17 lut 2016, 14:09

Ubolewam nad zachowaniem pracowników socjalnych. Już kilka razy pisałam na tym forum, że pracownicy socjalni dzięki klientom pomocy społecznej mają pracę. Byliby na bezrobociu jak inni. Aby od ludzi wymagać należy w pierwszej kolejności stworzyć odpowiednie warunki do egzystencji. Brak empatii i zazdrość to bardzo złe cechy. Zacznijcie myśleć. Pozdrawiam Wszystkich, a szczególnie Viktora i podobnie mu myślących.
Ika 2

Napisano: 17 lut 2016, 14:37

Ika 2 pisze:Ubolewam nad zachowaniem pracowników socjalnych. Już kilka razy pisałam na tym forum, że pracownicy socjalni dzięki klientom pomocy społecznej mają pracę. Byliby na bezrobociu jak inni. Aby od ludzi wymagać należy w pierwszej kolejności stworzyć odpowiednie warunki do egzystencji. Brak empatii i zazdrość to bardzo złe cechy. Zacznijcie myśleć. Pozdrawiam Wszystkich, a szczególnie Viktora i podobnie mu myślących.
pracownicy socjalny są w większej mierze zaradni i wykształceni i problemów ze znalezieniem pracy by nie mieli, nawet w innym zawodzie. warunki życia w Polsce są złe i to nie ulega wątpliwości, ale powinno istnieć coś co się nazywa sprawiedliwością społeczną.
kleo

Napisano: 17 lut 2016, 16:24

Po co te wszystkie komentarze. Zycie zweryfikuje trafność programu . Może się okazać ,że ustalą górna granicę dochodu i starczy na pierwsze dziecko . Zbędne te wszystkie emocje po prostu szkoda zdrowia.
AKM

Napisano: 18 lut 2016, 16:49

Ustawa jest. Piszę tu, bo widzę, że wątek aktualnie komentowany a mam pytanie o "wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego" dla jednego dziecka gdy istotny jest dochód rodziny.
Część I, punkt 5 "Inne dane", 5.3 "W roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku nastąpiło/ nie nastąpiło uzyskanie dochodu". Moje pytanie dotyczy "uzyskania dochodu": we wniosku jest gwiazdkowy odnośnik określający co oznacza "uzyskanie dochodu" zgodnie z art.2 pkt 20 ustawy o pomocy państwa w wychowaniu dzieci. Jest tu m.in. uzyskanie prawa do zasiłków, świadczeń, stypendiów, zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, emerytury, rent, pozarolniczej działalności gospodarczej. Czyli mamy zamknięty katalog określający to uzyskanie dochodu.
A co w sytuacji gdy osoba zaczęła wynajmować komuś mieszkanie i ma z tego najmu prywatnego dochód? Wynajmuje, żeby mieć na życie; normalnie zgłosiła to do Urzędu Skarbowego,płaci podatek dochodowy. Dokładniej: W roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku nastąpiło uzyskanie dochodu z tytułu najmu. Ale najem NIE jest wymieniony w katalogu pozycji oznaczających uzyskanie dochodu. Nie mniej jednak realnym dochodem przecież jest. To czy wobec tego należy w tej sytuacji we wniosku stwierdzić, że nastąpiło uzyskanie dochodu czy nie nastąpiło? No bo przecież najem prywatny to nie działalność gospodarcza, nie ma przychodu z najmu wymienionego w katalogu przychodów oznaczających uzyskanie dochodu. Jest to bardzo istotne, bo od tego zależy czy osoba zakwalifikuje się na "500+" czy nie zakwalifikuje.
Proszę odpowiedzcie mi jak to widzicie.
katarzynka

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem