500 dla obcokrajowców - pilne!!! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 lut 2020, 13:27

Rodziny z Rumunii mieszkają na terenie naszej gminy już kilka lat, ale nie mają zezwolenia na pobyt czasowy, ani kart z dostępem do rynku pracy, są już kilka lat, ale jakby turystycznie. Nie pracują. Chcą złożyć wnioski o świadczenia twierdząc, że ich kuzyn jest w Polsce na takich samych zasadach i pobiera świadczenie wychowawcze tylko w innym województwie.
Proszę o podpowiedź, czy mogę przyznać im 500, a jeśli tak to na jakiej podstawie.
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 10 lut 2020, 13:37

Rumunia jest członkiem UE, więc traktujesz ich tak samo, jak obywateli Polski. Żadnych zezwoleń ani kart pobytu nie muszą mieć. Jeśli nie mają PESEL-i to obowiązkowo dokument potwierdzający tożsamość.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2020, 14:12

Czy tylko dokument tożsamości jeśli nie ma PESEL-u, ponieważ jeszcze słyszałam, że musi posiadać o kartę rejestracji w UE. A gdzie mogę znaleźć taki artykuł?
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 10 lut 2020, 14:43

Tylko dokument tożsamości, traktujesz ich tak samo jak Polaków.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2020, 14:24

Miałam bardzo podobny problem z Bułgarami. Po wielu analizach z prawnikiem doszliśmy do tego, że muszą mieć zarejestrowany pobyt lub rejestrację w UP jako bezrobotni, zgodnie z ustawą o wjeździe, wyjeździe i pobycie, bo przebywają powyżej 3 miesięcy.
W §4 pkt 2 rozporządzenia masz wymienione: kartę, decyzję lub inny dokument uprawniający do pobytu i uprawniający do pracy.
pincetplus
Praktykant
Od: 02 mar 2020, 14:05
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem