500+ księg.decyzji na 640 i 240, a zobow.w spr.RB28S - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 26 lip 2016, 9:15

Jeżeli w okresie świadczeniowym zaistnieją okoliczności powodujące ustanie lub zawieszenie prawa do świadczenia wychowawczego to świadczenie za przykładowy m-c wrzesień nie zostanie wypłacone. Czyli wyplata świadczenia za wrzesień jest uzależniona od spełnienia warunku: "nie zaistniały okoliczności powodujące ustanie prawa do świadczenia wychowawczego" i to powoduje, że nie ma pewności w momencie wydawania decyzji czy będzie konieczna wypłata wszystkich świadczeń przyznanych tą decyzją.

Ustawa o rachunkowości rozróżnia zobowiązania i zobowiązanie warunkowe. Obowiązek wypłaty świadczenia za wrzesień w momencie wydania decyzji jest zobowiązaniem warunkowym. Natomiast zobowiązaniem które należy ująć w księgach rachunkowych stanie się z nastaniem m-ca września o ile nie zajdą w/w okoliczności.

Tym zachęcam do zapoznania sie z UoR, KSR6 i ustawą 500+.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 26 lip 2016, 9:56

...A JUŻ SIĘ MARTWIŁEM, ŻE ZABRAKNIE MI ROZRYWKI NA WAKACJE. BDMB ZNÓW GŁUPOTY WYPISUJE O ZOBOWIĄZANIACH WARUNKOWYCH....o czytaniu ze zrozumieniem też. Zdarzenie obligujące to definicja wykraczająca poza obszar KSR 6 i ma ono zastosowanie również do innych zdarzeń występujących w całej rachunkowości. Pisałem już na ten temat na forum RIO...

Przecież zobowiązanie to saldo...a zatem jeśli na dany dzień sprawozdawczy nie nastąpiły przesłanki powodujące, że świadczenie się komuś nie należy to mamy je wypłacić. W przypadku programu 500plus na 2 i następne dziecko wystarczy je mieć....

JAK MACIE DECYZJE TO MACIE ZOBOWIĄZANIA
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x