koleżance - aneta83 - chodziło pewnie o ten komunikat https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... rawnionej/ ; ale ciekawe czy to dalej obowiązuje ? na stronie MUW nie ma żadnego nowego komunikatu, na stronie MPiPS znalazłam tylko ten stary
No ja pierd...le.
Księgowa przyniosła mi dzisiaj zwroty, dłużnicy wpłacali do KS cała trójca 14.09 u nas księgowane 18.09 i 21.09
Jak wprowadzam datę zwrotu zgodną z wpłatą u KS, to mi dzieli Sygnity na 40/60. To do d..y niepodobne, bo ani tak ani siak - my nie jesteśmy OWW/OWD, to byłoby jeszcze pół biedy...
Ja jestem z tej szkoły, która rozlicza wpłaty wg daty uiszczenia zwrotu u komornika a nie daty księgowania u nas.
Jak wpisuję datę zwrotu będącą datą księgowania, to wrzuca mi prawie wszystko na odsetki i zostawia jakieś marne grosze na zadłużenie.
zeby system brał najpierw na odsetki trzeba nie zaokrąglać odstek, bo jak ci ktoś wpłaci np. 41.23 gr to system da tak jak masz ustawiony parametr a reszte te grosze na należność glówna.
Trzeba przestawic parametr że nie zaokraglasz odsetek.
Tylko pojawia się problem że wtedy system przy przeliczaniu odsetek zmienia odsetki nawet tym co zmarli albo spłacili i pojawa mi się ze zmarly jest winny jeszcze np 4 grosze. Masakra. Nawet ustawienie ze brak zaokraglania odsetek jest wazny np. od 18.09.2015 nic nie pomógł, przleiczył mi odsetki dla faceta który zmarł kilka lat temu. Juz mi ręce opadają.
Bo tak miało być, temat był już poruszany tutaj wcześniej, przeklejam Ci wypowiedź z poniedziałku:
fragment ustawy w art. 27
a) uchyla się ust. 2,
b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu
alimentacyjnego podlegają ściągnięciu wraz z odsetkami w drodze egzekucji sądowej na podstawie przepisów
o egzekucji świadczeń alimentacyjnych, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.”,
c) po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:
„3a. Jeżeli jest prowadzone postępowanie egzekucyjne w celu zaspokojenia roszczeń osoby uprawnionej
z tytułu alimentów, organ właściwy wierzyciela, który wypłacał świadczenia z funduszu alimentacyjnego, będący
wierzycielem należności, o których mowa w ust. 3, przyłącza się do tego postępowania. Organ, który przyłącza
się do postępowania egzekucyjnego, ma te same prawa co wierzyciel uprawniony z tytułu alimentów.”,
d) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. 40% kwot należności stanowi dochód własny gminy organu właściwego wierzyciela, o którym mowa
w ust. 3a, a pozostałe 60% tej kwoty oraz odsetki stanowią dochód budżetu państwa.”,
W art. 27, ust.3 ustawodawca użył określenia "w drodze egzekucji sądowej", w art.27, ust.3a jest mowa o postepowaniu egzekucyjnym wobec wierzyciela należności, o których mowa w ust. 3.
Dlatego Ośrodki, z którymi rozmawialiśmy stoją na stanowisku, że 40% dotyczy tylko decyzji przyznających świadczenia z funduszu alimentacyjnego od 17 września br. lub wcześniejszych, dla których zakończono tytuł wykonawczy. Innymi słowy dla należności z toczących się egzekucji w trybie administracyjnym powinien być w dalszym ciągu podział 20 20 60.
Ale ponieważ dziś pojawiły się z Waszej strony inne interpretacje, postaramy się to do wersji 2-1.3 sparametryzować, aby każdy Ośrodek był zadowolony.
Dodamy parametr: według której daty brać parametry dla podziału zwrotu (lub coś podobnego - jeszcze nie ustaliliśmy najkorzystniejszej nazwy)
0 - daty zwrotu (domyślnie)
1 - daty wpłynięcia, a jeżeli pusta to to według daty zwrotu
2 - daty przekazania do budżetu, a jeżeli pusta to według daty wpłynięcia, a jeżeli pusta to to według daty zwrotu
mam nadzieję że to pozwoli na spełnienie Waszych oczekiwań