Akcja \"znicz\" - HYdE PaRK

Strona 1 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 25 paź 2011, 14:53

W sklepach szał ciał.
Wszyscy rzucają się na wieńce, znicze, kwiaty i inne kiczowate ozdoby.
O co w tym wszystkich chodzi? O uczczenie zmarłych? O refleksję nad kruchością naszego życia? O modlitwę za naszych bliskich?

Nie! Chodzi o pokazówkę, szpan, zastaw się a postaw się i rozmowy (przy grobach) o tym jak się komu powodzi, ile zarabia itp. Zmarły jest na drugim planie. To okazja by spotkać się z dawno nie widzianą rodzinką. Okazja by pokazać nowe futerko oraz poszpanować. Potrzeba uznania góruje nad modlitwą za zmarłych.

Dziwne to święto. Na cmentarz można jechać zawsze. Pomodlić się z kolei można wszędzie.
U nas chodzi o szeroko pojętą pokazówkę.
Przykre.
~Adam

Napisano: 25 paź 2011, 14:58

ty sie modlisz?! :O
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2011, 15:20

Nie modlę się tradycyjnie w sposób akceptowany przez kościół.
Ale często myślę o zmarłych. Refleksja jest.

Z tym że 1 listopada nie ma na nią czasu. Jest zagłuszana przez rodzinne ploteczki o stanie materialnym.
Lepiej jechać do zmarłych w innym, spokojniejszym dniu.
~Adam

Napisano: 25 paź 2011, 15:56

mam podobne odczucia :( nawet wśrod mojej rodziny są osoby które przychodzą pogadać, mam ochotę w łeb walnąć ale co zrobić, trza sie ładnie uśmiechać do wujka czy też ciotki
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2011, 16:04

Moja rodzinka niestety również taka jest. Ciotka szczególnie. Typ Hanki Bielickiej:/

Trzeba udawać i grać milutkiego. Czasem i trzeba pozwolić dawno nie widzianej ciotce złapać się za licko i odsłuchać regułki w stylu \"jak ty wyrosłeś Adasiu!\"
:(
~Adam

Napisano: 25 paź 2011, 17:36

ta macie duże bobaski pojechane!
~behemot

Napisano: 25 paź 2011, 17:48

Wiesz że mamy rację z Anią.
~Adam

Napisano: 25 paź 2011, 20:08

a tiutiu bobasie!
~behemot

Napisano: 26 paź 2011, 0:01

Ładnie gaworzysz mały pełzaczku:)
~Adam

Napisano: 26 paź 2011, 20:57

Nasze dziedzictwo

Światło, ogień miały i mają szczególne znaczenie dla mieszkańców planety Ziemia. Mam na myśli zarówno fizyczny jak symboliczny kontekst fenomenu ognia i światła.

Da mnie palenie zniczy na grobach jest przede wszystkim wyrazem pamięci o tych którzy odeszli. Wiecznie płonący znicz pamięci, to chyba kultury antycznej Grecji oraz Rzymu pamiątka. Wiele zniczy nagrobnych, które można kupić stylizowanych jest na "Zniczu Olimpu".

Światło, które płonie na grobach w Polsce z okazji Dnia Wszystkich Świętych 1 XI oraz w Dzień Zaduszny ( Zaduszki ) 2 XII jest emanacją jeszcze dwóch innych tradycji kulturowych, systemów wartości bliskich mieszkańcom kraju nad Wisłą.

1. Chrześcijański płomień "nowego życia", symbol zmartwychwstałego Chrystusa.

2. Wierzenia i obrzędy Słowian ( np. obrzęd Dziadów: "Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, Co to będzie, co to będzie?")

Naszej kulturze i zwyczajom raczej obcy jest jeszcze zwyczaj Halloween. Raczej obcy, ponieważ coraz bardziej w Polsce widoczna jest jego obecność. W pobliskiej cukierni na wystawie pojawiła się już Dynia Halloween. W zaszłym roku dzieci moich sąsiadów, odziane w stroje przypominające Kolędników, pukały do drzwi z wiadomością: Cukierek albo psikus!
angoc

Strona 1 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x