https://wiadomosci.onet.pl/raporty/polsk ... omosc.html
żeby ci \"przywódcy\" nie poczuli naprawdę - jak to się elokwentnie wyraził D. Tusk - siły uderzenia, ale uciemiężonego \"ludu pracującego miast i wsi\"
nie wiem, może po prostu nie mogę ogarnąć mentalnie bankowo - ekonomicznych, czy raczej tragikomicznych sentencji \"myślicieli europejskich\", którymi posługują się oni wyjaśniając sposoby wyjścia z sytuacji bez wyjścia.
Ciekawostki przykładowe: nowe unijne stress-testy, nowe antykryzysowe testy wytrzymałości (czy to oznacza to samo co stress-testy?), konwersja kapitału niższej jakości na kapitał najwyższej jakości. Może by tam jeszcze kogoś z naszego ministerstwa edukacji wysłać to im tych testów wymyślą z 10 na poczekaniu!
stworzą kolejny mechanizm (kurna konstruktorzy się znaleźli), tym razem gwarancji terminowych pożyczek międzybankowych - po co toto, komu ma służyć i w jakim celu? Już widzę, jak jeden bankier do drugiego leci po krótkoterminową pożyczkę... i to jeszcze tylko po to, aby z tej pożyczki zaproponować przedsiębiorcy kredyt. Przecież to woła o pomstę do nieba, co tych 27 \"przywódców\" wymyśliło. To jest jak radosne gadanie - w telewizorze, a gdzieżby indziej - ekonomistów o rosnących wskaźnikach makroekonomicznych ludziom, którzy nie mają co do garnka włożyć.
\"Jeżeli okaże się, że bank nie będzie miał takich możliwości, to wtedy ma go wesprzeć kraj UE, w którym bank ma siedzibę \"na zasadzie zmniejszenia wartości udziałów akcjonariuszy banku\". - W żadnym razie nie jest to jakakolwiek forma obdarowywania pieniędzmi właścicieli banków, bo w zamian za zastrzyk kapitałów te państwa przejęłyby część własności w danym banku - zaznaczył Rostowski. Dopiero w ostateczności banki będzie mógł dokapitalizowywać - na zasadzie pożyczek dla rządów krajów strefy euro - EFSF.\"
No wypisz wymaluj nacjonalizacja pełzająca. I to coraz szybciej. A gdzie ten \"wolny rynek\" panowie i panie europejczycy?
\"Premier Tusk był też pytany o Włochy i obiecane przez ten kraj reformy obniżające ich zadłużenie. Premier powiedział, że temat Włoch nie był poruszany na Radzie Europejskiej, ale przyznał, że list premiera Silvio Berlusconiego z listą działań naprawczych \"robi dobre wrażenie i został dobrze przyjęty\".
a haaaaaaaa haaaaaaaa haaaaaaaaaa!!!! dowcipiś sie znalazł
wrażenie robi dobre... a to ma jakiekolwiek znaczenie, dla kogokolwiek!?
W tym tempie co oni teraz szczytują co chwila, a w zasadzie to mają już permanentne szczytowanie, powinni zadbać o serce. Zdecydowanie. Nawet najzdrowszy organizm może nie wytrzymać ciągłej ekstazy, a co dopiero taki skrajny przypadek patoonkologiczny jak strefa euro. A ten na zakończenie śmie w ogóle coś przebąkiwać o jakiejkolwiek perspektywie naszego przystąpienia do tej strefy. Słów mi brak na określenie mojego podziwu dla jego głupoty.