aktualizacja wywiadów - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 11 sty 2009, 14:39

w zależności od tego kiedy mieszkaniec został skierowany do dps to jego pobyt jest dofinansowywany z budżetu państwa lub z budżetu gminy. Ale o tym już w tej rubryce nie piszę
~marta

Napisano: 13 sty 2009, 9:16

wiem kto doplaca< ja mam akurat tylko takie osoby ktorym doplacaja gminy, to jest gminny dom pomocy spolecznej i dlatego mam troche prostsze pisanie wywiadów,
~celusia

Napisano: 13 sty 2009, 9:17

wiem kto doplaca< ja mam akurat tylko takie osoby ktorym doplacaja gminy, to jest gminny dom pomocy spolecznej i dlatego mam troche prostsze pisanie wywiadów,
~celusia

Napisano: 17 sty 2009, 15:36

Ja akurat nie mam wiedzy na temat ile dopłaca gmina ponieważ w decyzjach o ustaleniu odpłatności mieszkańca za pobyt w dps gmina nie nalicza jednocześnie swojej dopłaty. Niemamy również informacji o tym czy wśród członków rodzin mieszkańców są takie osoby które są zobowiązane do tzw. alimentacji.
~Marta

Napisano: 20 sty 2009, 11:45

Marta To masz jakieś dziwne decyzje. W rubryc e wpisuje sie pomoc na podst ostatniej decyzji czyli np. kwotę dopłaty z ops do opłaty za dps.
Jeśli chodzi o dochód to zgodnie z art. 8 ustawy o pomocy do dochodu nie wlicza sie jedynie alimentów płaconych, tych aktualnych. Wszystkie dodatki i inne wlicza się. Ten kto jako dochód podaje jedynie te 30% które zostaje mieszkańcowi po potrąceniu odpłatności robi błąd.
Ludzie Was pracowników socjalnych w dps-ach też obowiązuje znajomość ustawy o pomocy społecznej. Czytajcie ją.
pozdrawiam
~x

Napisano: 28 sty 2009, 22:10

Panie/Pani x nie nie proszę o pouczanie, a jedynie liczę na poradę. piszesz nie na temat który poruszam. Nie pytam jak liczy sie dochód bo to doskonale wiem. Niejednokrotnie zwracałam decyzje wydane przez pracowników socjalnych z ops-ów bo pisali takie bzdury że szkoda gadać. Skoro według Ciebie mam dziwne decyzje to nie moja wina. Piszą je prac. socj. z OPSu. Wielokrotnie prosiłam o informacje na temat dopłat jakie wnosi rodzina/gmina. Uznano że to nie moja sprawa.
Skoro w tej sprawie P. x nie potrafi sie wypowiedzieć to za rady dziękuję.
Pozdrawiam
~Marta

Napisano: 29 sty 2009, 22:26

Pani Marto tak się skałada że piszę na temat. Co to za decyzja która nie wskazuje kwoty dopłaty gminy do pobytu mieszkańca w dps. W decyzji muszą byc konkrety kto, ile za co płaci. Jeśli tego w decyzji nie ma, a tylko jest ogóle stwierdzenie że gmina dopłaco pozostałą różnicę pomiędzy opłatą ponoszona przez mieszkańca a pełnym kosztem utrzymania to taka decyzja jest w mojej ocenie błędna. podejżewam że SKO przy odwołaniu taką deycję by odrzuciło. Jeśli chodzi o umowy my w naszej decyzji w uzasadnieniu wskazujemy kwote dopłaty rodziny. Mimo że można to łatwo obliczyć.
A wywiady które otrzymuje od pracowników dps, uwierz ręce opadaja no to co ludzie tam wypisują, że nie wspomnę o dochodzie wpisywanym np. w kwocie brutto, albo jest wpisane jedynie 30% które pozostaje człowiekowi. Z czego to wynika? Jak myślisz z tego że się zna ustawę i rozporządenia na których sie pracuje???
~x

Napisano: 01 lut 2009, 13:55

Nie kwestionuję Twojej wiedzy. Proszę również żebyś nie podważał/podważała moich kompetencji. Sądzę że nie są najgorsze. Może sie zdarzyć że czegoś nie wiem, dtalego też zwracam się o pomoc do osób na tym forum. Jeśli spotykam się z taką reakcja jak Twoja to dziękuję. Nie mam wpływu na wydawane decyzje. Nie mam zamiaru się od nich odwoływać bo miałąbym pzrerąbane w moim środowisku. Nie sądzisz?
~marta

Napisano: 02 lut 2009, 1:21

Ja jako dochód wpisuję ten aktualny z decyzji ZUS, KRUS netto lub o zasiłku stałym.
Niech OPS sobie wyliczy a koszt utrzymania zna.i nikt do nikogo pretensji nie ma bo ksero decyzji zawsze wysyłam.
~kingulinek

Napisano: 04 lut 2009, 20:38

ja również zabieram głos w tej sprawie i w w/w rubryce wpisałbym dochód uzyskany na podstawie świadczeń z pomocy społecznej, czy świadczeń rodzinnych
Pozwolę sobie zinterpretować ten zapis: chodzi o każdy dochód uzyskany ...
~Adriano

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x