w zależności od tego kiedy mieszkaniec został skierowany do dps to jego pobyt jest dofinansowywany z budżetu państwa lub z budżetu gminy. Ale o tym już w tej rubryce nie piszę
wiem kto doplaca< ja mam akurat tylko takie osoby ktorym doplacaja gminy, to jest gminny dom pomocy spolecznej i dlatego mam troche prostsze pisanie wywiadów,
wiem kto doplaca< ja mam akurat tylko takie osoby ktorym doplacaja gminy, to jest gminny dom pomocy spolecznej i dlatego mam troche prostsze pisanie wywiadów,
Ja akurat nie mam wiedzy na temat ile dopłaca gmina ponieważ w decyzjach o ustaleniu odpłatności mieszkańca za pobyt w dps gmina nie nalicza jednocześnie swojej dopłaty. Niemamy również informacji o tym czy wśród członków rodzin mieszkańców są takie osoby które są zobowiązane do tzw. alimentacji.
Marta To masz jakieś dziwne decyzje. W rubryc e wpisuje sie pomoc na podst ostatniej decyzji czyli np. kwotę dopłaty z ops do opłaty za dps.
Jeśli chodzi o dochód to zgodnie z art. 8 ustawy o pomocy do dochodu nie wlicza sie jedynie alimentów płaconych, tych aktualnych. Wszystkie dodatki i inne wlicza się. Ten kto jako dochód podaje jedynie te 30% które zostaje mieszkańcowi po potrąceniu odpłatności robi błąd.
Ludzie Was pracowników socjalnych w dps-ach też obowiązuje znajomość ustawy o pomocy społecznej. Czytajcie ją.
pozdrawiam
Panie/Pani x nie nie proszę o pouczanie, a jedynie liczę na poradę. piszesz nie na temat który poruszam. Nie pytam jak liczy sie dochód bo to doskonale wiem. Niejednokrotnie zwracałam decyzje wydane przez pracowników socjalnych z ops-ów bo pisali takie bzdury że szkoda gadać. Skoro według Ciebie mam dziwne decyzje to nie moja wina. Piszą je prac. socj. z OPSu. Wielokrotnie prosiłam o informacje na temat dopłat jakie wnosi rodzina/gmina. Uznano że to nie moja sprawa.
Skoro w tej sprawie P. x nie potrafi sie wypowiedzieć to za rady dziękuję.
Pozdrawiam
Pani Marto tak się skałada że piszę na temat. Co to za decyzja która nie wskazuje kwoty dopłaty gminy do pobytu mieszkańca w dps. W decyzji muszą byc konkrety kto, ile za co płaci. Jeśli tego w decyzji nie ma, a tylko jest ogóle stwierdzenie że gmina dopłaco pozostałą różnicę pomiędzy opłatą ponoszona przez mieszkańca a pełnym kosztem utrzymania to taka decyzja jest w mojej ocenie błędna. podejżewam że SKO przy odwołaniu taką deycję by odrzuciło. Jeśli chodzi o umowy my w naszej decyzji w uzasadnieniu wskazujemy kwote dopłaty rodziny. Mimo że można to łatwo obliczyć.
A wywiady które otrzymuje od pracowników dps, uwierz ręce opadaja no to co ludzie tam wypisują, że nie wspomnę o dochodzie wpisywanym np. w kwocie brutto, albo jest wpisane jedynie 30% które pozostaje człowiekowi. Z czego to wynika? Jak myślisz z tego że się zna ustawę i rozporządenia na których sie pracuje???
Nie kwestionuję Twojej wiedzy. Proszę również żebyś nie podważał/podważała moich kompetencji. Sądzę że nie są najgorsze. Może sie zdarzyć że czegoś nie wiem, dtalego też zwracam się o pomoc do osób na tym forum. Jeśli spotykam się z taką reakcja jak Twoja to dziękuję. Nie mam wpływu na wydawane decyzje. Nie mam zamiaru się od nich odwoływać bo miałąbym pzrerąbane w moim środowisku. Nie sądzisz?
Ja jako dochód wpisuję ten aktualny z decyzji ZUS, KRUS netto lub o zasiłku stałym.
Niech OPS sobie wyliczy a koszt utrzymania zna.i nikt do nikogo pretensji nie ma bo ksero decyzji zawsze wysyłam.
ja również zabieram głos w tej sprawie i w w/w rubryce wpisałbym dochód uzyskany na podstawie świadczeń z pomocy społecznej, czy świadczeń rodzinnych
Pozwolę sobie zinterpretować ten zapis: chodzi o każdy dochód uzyskany ...