Która gmina ponosi odpłatnośc za pobyt w dps mieszkańca ubezwłasnowolnionego?
Ta, która kierowała, czy ta z której pochodzi opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej.
Przepisy sa sprzeczne w tym temacie!
jeżeli osoba jest ubezwłqasnowolniona to wg mnie powinno być tak. Jeżeli gmina kierowała osobę ubezwłasnowolnioną, to powinna partycypować w kosztach. Dedukuję że osoba nie posiada żadnego dochodu. Myślę ,że w praktyce, to czy płaci ta czy inna gmina, powinno być tak : tak mi się wydaje, że płaci gmina na której terenie mieszka osoba skierowana do DPS-u. Chodzi mi oto, że dla mnie osobiści, to jest moja opinia na ten temat i proszę się nią nie sugerować, że najwazniejsze powinno być dobro podopiecznego, a przepisy w tej kwesti, w tym przypadku ustawa o pomocy społecznej to narzędzie realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej.
właściwą jest gmina która kierowała. W momencie kierowania powinna to byc gmina z miejsca zam opiekuna prawnego, a jeśli takowego nie było i gmina z miejsca zam. osoby kierowanej już wydała skierowanie to pałaci ona.
Czyli jak opiekun prawny został powołany już po skierowaniu do DPS to i tak płaci gmina która osobę skierowała, mimo iż opiekun mieszka w innej gminie. Kodeks cywilny nie ma zastosowania.
W ustawie jest napisane \"dla mieszkańca domu\". Warunkiem jest bycie mieszkańcem. Jesli gmina kierowała gdy nie było jeszcze opiekuna, osoba nie była mieszkańcem i w miedzyczasie opiekun został ustalony, ja bym uchyliła decyzje i przakzała sparawę do rozpatrzenia gminie wg miejsca zam. op. prawnego. Jeśli osoba jest juz umieszczona w dps, gmina sie nie wywinie od płacenia, pomimo zamieszkiwania opiekuna w innej gminie.