alimentacja
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
alimentacja
Przeprowadziłam wywiad alimentacyjny u osoby zobowiązanej do opłaty za pobyt matki w DPS. Z uzyskanych informacji wynika, że Pan jest osobą żonatą. Jednak z żoną ma rozdzielność majątkową, nie ma rozwodu Policzyłam pana jako samotnie gospodarującego, gdyż żona z nim nie mieszka, przebywa za granicą. Zona nie przyjeżdża w ogóle do Polski. Z wywiadu wynika że pan prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe napisał też mi takie oświadczenie. Czy dobrze zrobiłam.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny DPS
- Kontakt:
Re: alimentacja
Oczywiście, że dobrze. Jeśli mają notarialną rozdzielność majątkowa, to dochód żony nie wlicza się do dochodu męża. nie maja wspólnoty majątkowej.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: nauka
- Kontakt:
Re: alimentacja
Dobrze, choć z innych powodów niż w odpowiedzi. Wspólnota majątkowa lub jej brak nie ma nic do rzeczy - liczy się wspólne lub oddzielne zamieszkiwanie. Skoro zamieszkują oddzielnie - to jest to osoba samotnie gospodarująca (nieważne jak rozliczają PIT etc)
pozdrawiam
pozdrawiam
Oprócz alimentacja - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
dps odmowa
Działania przy odmowie przeprowadzenia wywiadu aliment
Decyzja MOPS sprzeczna z wyrokiem WSA
opłaty za OPS kilkoro zstępnych
Oplata za pobyt w dps
Skierowanie do DPS a mieszkanie komunalne
Szkolenia w DPS
ZOL bez zgody
Umowa a ścignięcie opłaty
Dopłata za pobyt w DPS z depozytu pacjenta mimo wpływu emerytury i umowy z Mops ?
odpłatność za DPS rodziny
decyzja przedłużająca/zmieniająca pobyt w DPS
Odpłatność za DPS
Zasadność dopłaty do pobytu w Dps
Odpłatność za DPS osby odbywajacej karę wiezienia
Jak zamierzasz planować domy opieki i opiekę na koniec życia?