alimentacja

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
vegas
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

alimentacja

Post autor: vegas »

Przeprowadziłam wywiad alimentacyjny u osoby zobowiązanej do opłaty za pobyt matki w DPS. Z uzyskanych informacji wynika, że Pan jest osobą żonatą. Jednak z żoną ma rozdzielność majątkową, nie ma rozwodu Policzyłam pana jako samotnie gospodarującego, gdyż żona z nim nie mieszka, przebywa za granicą. Zona nie przyjeżdża w ogóle do Polski. Z wywiadu wynika że pan prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe napisał też mi takie oświadczenie. Czy dobrze zrobiłam.
DPS-EDO
Praktykant
Zajmuję się: pracownik socjalny DPS
Kontakt:

Re: alimentacja

Post autor: DPS-EDO »

Oczywiście, że dobrze. Jeśli mają notarialną rozdzielność majątkowa, to dochód żony nie wlicza się do dochodu męża. nie maja wspólnoty majątkowej.
obserwator
Stażysta
Zajmuję się: nauka
Kontakt:

Re: alimentacja

Post autor: obserwator »

Dobrze, choć z innych powodów niż w odpowiedzi. Wspólnota majątkowa lub jej brak nie ma nic do rzeczy - liczy się wspólne lub oddzielne zamieszkiwanie. Skoro zamieszkują oddzielnie - to jest to osoba samotnie gospodarująca (nieważne jak rozliczają PIT etc)
pozdrawiam
ODPOWIEDZ