odpłatność za DPS rodziny

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
opesik
Stażysta
Zajmuję się: praca z ludźmi
Kontakt:

odpłatność za DPS rodziny

Post autor: opesik »

Witam. Proszę o pomoc. Pierwszy raz mam sytuację, że rodzinie wychodzi odpłatność za DPS. Nie wiem czy prawidłowo interpretuję przepis art. 61 ust. 2 pkt 2 lit. b.
całość za DPS wynosi 4142,00 zł
odpłatność umieszczonego 70% - 1870,00 zł
zostaje do zapłaty 2272,00 zł
Umieszczony ma dwie córki. Czyli teoretycznie każda powinna dopłacać po 1136,00 zł (2272,00:2= 1136,00 zł). Jednej nie wychodzi odpłatność więc ma spokój. Drugiej jednak wychodzi odpłatność - i tak:
córka jest z mężem - łączne dochody 6507,00 zł czyli na osobę w rodzinie 3253,50 zł
300% kryterium na osobę w rodzinie to 3168,00 zł (528 x 2= 1056 x 300% = 3168,00zł)
Czyli mamy jasność, że druga córka musi płacić.
I teraz moje pytanie: ile??
Po wniesieniu opłaty dochód nie może być niższy niż 300% kryterium na osobę w rodzinie. Czyli ja uważam, że spokojnie córka może płacić swoją część czyli 1136,00 zł bo po wniesieniu tej opłaty dochód rodziny wyniesie 5371,00 zł (6507,00-1136,00=5371,00) i nie będzie niższy niż kwota 3168,00 zł. Czy dobrze interpretuję przepisy?
I jeszcze jedno: w wywiadzie mam napisane, że wydatki córki (np. utrzymanie mieszkania, życie itp.) to miesięcznie kwota 2500,00 zł. Nie ma niepełnosprawności, pozbawionej władzy rodzicielskiej itp. do zwolnienia córki z odpłatności. Umieszczony rozwiódł się z żoną. Córka ma do niego pretensje, że płacił małe alimenty i nimi się nie zajmował. Czy zatem w drodze umowy z córką można ustalić niższą odpłatność niż wyliczona? Proszę o pomoc.Pilne.
obserwator
Stażysta
Zajmuję się: nauka
Kontakt:

Re: odpłatność za DPS rodziny

Post autor: obserwator »

Dzień dobry,

Są tu trzy problemy:
1. Sposób wyliczenia odpłatności
2. Zawarcie umowy
3. Zwolnienie z opłat

1. SPOSÓB WYLICZENIA Sposób wyliczenia jest niepoprawny, choć (przypadkiem) nie prowadzi do błędu, bo jest to ograniczenie 1136 zł. Poprawny sposób wyliczenia:

- Ile jest dochód na osobę w rodzinie: 3253,50 zł
- ile jest kryterium na osobę: 3x528 = 1584
- jaka jest różnica: 3253,50 – 1584 = 1669.50

I to jest ABSOLUTNIE MAKSYMALNA KWOTA, niezależnie od innych ograniczeń. Nawet gdyby była to jedyna córka a biologiczny ojciec nic nie płacił. Akurat w tym wypadku tak czy inaczej jest ograniczenie 1136 zł, więc nie ma tutaj błędu. Natomiast Pani sposób wyliczenia jest niestety niepoprawny, są na ten temat liczne orzeczenia. Przy takim sposobie liczenia mamy odpowiedzialność zbiorową: pozostali członkowie rodziny są zmuszani do łożenia ze swojej części dochodu. Teoretycznie, przy Pani sposobie wyliczenia opłata mogłaby wynosić nawet 6507,00 – 3168 = 3339 (to byłoby niezgodne z prawem a także poczuciem sprawiedliwości: dlaczego mąż ma łożyć na dysfunkcjonalnego teścia?).

2. UMOWA. Art. 103 jasno mówi o UMOWIE w której bierze się pod uwagę sytuację, możliwości etc. UMOWA to zgoda dwóch stron na pewną rzecz – a nie jednostronnie wymuszony pod groźbą podpis. Z ogólnych przesłanek wynika więc, że ta umowa może być na kwotę niższą. Odrębną sprawą jest natomiast to, że często organy gminy starają się ściągnąć maksymalny haracz, grożąc postępowaniem administracyjnym.

3. ZWOLNIENIE Z OPŁAT. Art. 64 zawiera KATALOG OTWARTY przyczyn (czyli jedynie przykłady - a nie zamkniętą listę). Po nowelizacji 4.10.2019 ranga zaburzeń relacji rodzinnych przy rozpatrywaniu wniosków o zwolnienie została dowartościowana. Są całe fury orzeczeń sądów administracyjnych dotyczących tego, że przy rozpatrywaniu wniosku o zwolnienie te zaburzenia winny być brane pod uwagę. Takie jest też stanowisko Rzecznika Praw Obywatelskich, Rzecznika Praw Dziecka (czy Federacji Socjalnych). Takie też było uzasadnienie zmian legislacyjnych w ups. Oczywiście, zwolnienie może nastąpić dopiero kiedy strona o nie wystąpi. (Na forum jest dużo orzeczeń przytoczonych, mogę podać linki)
Pozdrawiam!
opesik
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję. Czy może ktoś jeszcze się wypowiedzieć?
opesik
Stażysta
Kontakt:

Coś mi tu nie pasuje. A gdzie uwzględnione 300% w kryterium dochodowym? i dlaczego kryterium x 3 ?? skoro córka jest z mężem?
obserwator
Stażysta
Kontakt:

Dzień dobry
to są linki do sposbu wyliczania, są tam przykłady + spis orzeczeń:

odplatnosc-za-dps-sposob-nalicznia-207262653
precyzyjne-wyliczenie-za-pobyt-w-dps-207270506
odplatnosc-za-pobyt-w-dps-czy-dobrze-licze-207280459

Jeśli chodzi o 300%: to kwota 3x528 = 1584 to jest właśnie owe 300% na osobę. TO, czy rodzina liczy 2 czy 10 osób nie ma znaczenia z punktu widzenia wyliczenia tego, ile wynosi to na osobę. Osoba pokrywa JEDYNIE ZE SWOJEJ NADWYŻKI (a nie z NADWYŻKI RODZINY - takiego pojęcia w ogóle nie ma w ups)
Pozdrawiam!
obserwator
Stażysta
Kontakt:

ODPOWIEDZ