Moje pytanie dotyczy częstotliwości przeprowadzania "wywiadów alimentacyjnych" u dzieci osób przebywających w DPS.Konkretnie mam na myśli osoby które podpisały umowę w sprawie ponoszenia odpłatności i osób które mają decyzje w sprawie odpłatności gdzie jest zapis, iż są zobowiązane do poinformowania o każdej zmianie sytuacji dochodowej.
Dziękuje za wskazówki
alimentacja /DPS
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Pomoc społeczna
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: alimentacja /DPS
szkoda ze nikt się nie wypowie w sprawie alimentacji 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Obecnie w uops nie ma zapisu jak często wywiady alimentacyjne winny być przeprowadzane, więc mamy dowolność. Możemy, kiedy mamy podejrzenie, że coś się e dochodach zmieniło, a rodzina nie poinformowała.
Nie jest też błędem jeśli wywiad jest np. co 2 lata ( tak jak było przed zmianą naszej ustawy), wszak mimo umowy gmina i tak "dopłaca", a rodzina mogła nie doczytać informacji w decyzji.
Pozdrawiam
Nie jest też błędem jeśli wywiad jest np. co 2 lata ( tak jak było przed zmianą naszej ustawy), wszak mimo umowy gmina i tak "dopłaca", a rodzina mogła nie doczytać informacji w decyzji.
Pozdrawiam

-
- Praktykant
- Kontakt:
dziękuję za odpowiedz,
liczyłam ze może ktoś świeżo po kontroli się wypowie, po zaleceniach, bo przecież DPS to spore wydatki gminy
liczyłam ze może ktoś świeżo po kontroli się wypowie, po zaleceniach, bo przecież DPS to spore wydatki gminy
Oprócz alimentacja /DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
umowa czy decyzja
Czy to się mieści w katalogu pomocy społecznej ?
Swiadczenie pielęgnacyjne z kim wywiad jeśli opiekun mieszka w innej miejscowości niż osoba niepełnosprawna
Zwrot z.stałego przez ZUS czy robić też zwrot składki zdrowotnej?
Helios
Głowa rodziny trafia do zakładu karnego - jak obliczyć kwotę do zwrotu?
DPS bez zgody - dwie sprawy techniczne
uchylenie swiadczenia wychowawczego po 07/2019
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
ZASIŁEK DLA OPIEKUNA, Z KIM WYWIAD I GDZIE?
przedłużenie zas. stałego w dobie COVID-19
klasyczny temat - dochód czy nie dochód?
Opłata za pobyt w DPS, zwolnienie
zasiłek celowy w kwocie 250 na pokrycie kosztów wymiany oleju oraz filtrów w samochodzie....
Zmiana decyzji program zgon dziecka
Klient posiada dom a mieszka u znajomej - jak to rozwiązać?