zbyt wąsko czytacie ten przepis. jeśli ktoś ma postępowanie egzekucyjne z tytułu niepłaconych alimentów, nieważne czy bieżące, czy zaległe - to wciąż alimenty na rzecz innych osób. wynikające z tego tytułu dotyczy właśnie alimentów, więc odlicza się od dochodów. nie ma znaczenia, że z powodu nie regulowania były wypłacane z FA.
no, brawo jasiu!
przyjmuję z honorem. niezbadane są wyroki sądów naszych
no cóż, człowiek uczy się całe życie. nie wertuję na bieżąco wyroków i swój pogląd wyniosłem z praktyki stosowanej u nas, wywiedzionej z wyroków wsa skrytykowanych w powyższym uzasadnieniu. czas to zweryfikować. pozdrawiam.
jednak jedno małe ale, acz znaczące w temacie. pytający zainteresowany był, czy odliczamy też zaległe alimenty.z uzasadnienia wyroku, który podałeś wynika jasno, że jak najbardziej tak, ponieważ wypełniają ustawowe pojęcie "alimentów płaconych na rzecz innych osób".
broniłem od początku tej właśnie interpretacji i w sporze dotyczącym meritum nie poległem. rozszerzając ją na zadłużenie w stosunku do FA przesadziłem, za co należał mi się kuksaniec.
reasumując:
do dochodu odliczamy tylko alimenty świadczone na rzecz innych osób, zarówno bieżące jak i zaległe.