alimenty - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 10 lip 2015, 14:50

W ustawie jest napisane (art.8. ust.3, pkt.3), że odliczamy "kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób" a nie zaległości na rzecz św. z FA np.
Aka

Napisano: 10 lip 2015, 15:02

zbyt wąsko czytacie ten przepis. jeśli ktoś ma postępowanie egzekucyjne z tytułu niepłaconych alimentów, nieważne czy bieżące, czy zaległe - to wciąż alimenty na rzecz innych osób. wynikające z tego tytułu dotyczy właśnie alimentów, więc odlicza się od dochodów. nie ma znaczenia, że z powodu nie regulowania były wypłacane z FA.
p..

Napisano: 10 lip 2015, 15:08

proszę bardzo google chrome, czas wyszukiwania 0,86 sek.
uważnie czytać:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A28E420812

:twisted:
p..

Napisano: 10 lip 2015, 21:17

to ja radzę by się przyłożyć i więcej czasu poświęcić
na szukanie i na czytanie ( ze zrozumieniem )

nowsze i "ważniejsze" ( nsa )

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B1E7DB2610

szach i mat

:twisted:
kolo32

Napisano: 10 lip 2015, 21:19

ale przynajmniej efektywny dialog się nawiązał, co nie? ;)
kolo32

Napisano: 13 lip 2015, 8:36

Yeah, brawo kolo32 \m/
Aka

Napisano: 13 lip 2015, 9:25

no, brawo jasiu!
8-)
przyjmuję z honorem. niezbadane są wyroki sądów naszych ;)
no cóż, człowiek uczy się całe życie. nie wertuję na bieżąco wyroków i swój pogląd wyniosłem z praktyki stosowanej u nas, wywiedzionej z wyroków wsa skrytykowanych w powyższym uzasadnieniu. czas to zweryfikować. pozdrawiam.
p..

Napisano: 13 lip 2015, 9:35

jednak jedno małe ale, acz znaczące w temacie. pytający zainteresowany był, czy odliczamy też zaległe alimenty.z uzasadnienia wyroku, który podałeś wynika jasno, że jak najbardziej tak, ponieważ wypełniają ustawowe pojęcie "alimentów płaconych na rzecz innych osób".
broniłem od początku tej właśnie interpretacji i w sporze dotyczącym meritum nie poległem. rozszerzając ją na zadłużenie w stosunku do FA przesadziłem, za co należał mi się kuksaniec.
reasumując:
do dochodu odliczamy tylko alimenty świadczone na rzecz innych osób, zarówno bieżące jak i zaległe.
p..

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x