Alimenty dochód nieopodatkowany - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 lut 2016, 21:16

Pomóżcie. Pani ma dwie córki 12 lat i pełnoletnia. Składa rodzinne na młodsza i wyKazuje w składzie rodziny młodsza córkę i męża, bo starsza właśnie urodziła dziecko i na nie wnioskuję. Ma już swoją rodzinę. Pani na starsza córkę miała zasadzone alimenty, które pobierała do 18 roku życia, a od tamtej pory córka pobiera sama na siebie. Czy alimenty powinna wykazać matka w załączniku nieopodatkowanym jeśli wyrok jest na nią. Czy córka w swym wniosku ( ale w załączniku wymienione są alimenty na dzieci a nie na siebie) czy żadna z pan nie wykazuje. Pomóżcie bo się spieramy w pracy a od tego zależy czy się należy czy nie zasiłek. Czy ewentualnie kaske oświadczenia
Agnes85

Napisano: 03 lut 2016, 21:20

jesli nie ma dziecka w skladzie rodziny to my dochodu tego dziecka ( w tym przypadku alimentów ktore pobierała matka) nie doliczamy
masterm

Napisano: 03 lut 2016, 21:29

Czyli dobrze myślę, że matka nie powinna wpisywać skoro po pierwsze nie ma tego dziecka w składzie, a po drugie dziecko samo na siebie pobierało? Czy pani powinna napisać oświadczenie jeśli dołączyła wyrok do wniosku ze nie pobralo tych alimentów?
Agnes85

Napisano: 03 lut 2016, 21:39

Agnes85 pisze:Czyli dobrze myślę, że matka nie powinna wpisywać skoro po pierwsze nie ma tego dziecka w składzie, a po drugie dziecko samo na siebie pobierało? Czy pani powinna napisać oświadczenie jeśli dołączyła wyrok do wniosku ze nie pobralo tych alimentów?
skoro dziewczyna sama na siebie pobierała alimenty i nie ma jej w składzie rodziny to chyba nie powinno być tutaj żadnych pytań, :) ja zrozumielem że matka jeszcze w 2014 pobierała na nią bo była niepełnoletnia
masterm

Napisano: 03 lut 2016, 21:44

Nie matka nie pobierała juz na nią w 2014 i ja właśnie od początku jestem za tym ze nie można tego matce wliczyć, a to zostało wliczone trwa spór i po prostu chciałam podpytax ;) a jeśli wymienione jest ze alimenty na dzieci to córka składając na swoje dziecko tez chyba nie wpisze tego do dochodu bo to jej alimenty a nie na jej dziecko prawda ?
Agnes85

Napisano: 03 lut 2016, 23:27

dziwie się że są osoby ktore u ciebie chcą to liczyć skoro osoby już nie ma w składzie rodziny, to tak jakby liczyć dochód członka rodziny który już nie żyje , a matki alimentów nie liczysz bo zgonie z ustawa mają to być "alimenty na dzieci"
masterm

Napisano: 04 lut 2016, 0:02

Dzięki serdecznie za zdanie teraz jestem w 100 procentach pewna swojej racji ;)
Agnes85

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x