sprawa wielce pogmatwana...
Pani X pobierała FA od kilku lat w różnych gminach. W mojej - pobierała za poprzedni okres świadczeniowy (od października 2020 do k. września 2021). Obecnie nie pobiera FA - nie złożyła wniosku na nowy okres. Miesiąc z góra temu skontaktował się z nami dłużnik z informacją, iż przebywa za granicą i regularnie od "dłuższego czasu" płaci Pani X alimenty przelewami. Odesłałem go do komornika który prowadzi postępowanie egzekucyjne. W tzw. międzyczasie dłużnik zgłosił się do swojego OWD, który lata temu zatrzymał mu prawo jazdy. Przedłożył w swoim OWD zdjęcia (prawdopodobnie zrzuty ekranowe z telefonu) potwierdzające dokonywanie przelewów alimentów na konto Pani X przez ostatnie pół roku (w języku niemieckim - na dodatek). Wystąpił w swoim OWD o zwrot prawa jazdy. Zdjęcia te trafiły też do komornika - jednak komornik nie uznał ich za wystarczający dowód i kierując się własnymi przepisami nie zaliczył tych wpłat na poczet zadłużenia alimentacyjnego. Co więcej zwrócił się pismem do wierzycielki o zajęcie stanowiska w tej sprawie (ale wierzycielka, co raczej oczywiste zignorowała pismo komornika). W związku z powyższym OWD nie zwrócił prawa jazdy dłużnikowi. Na końcu dostałem pismo JA od OWD - wraz z wydrukiem owych nieszczęsnych zdjęć (od kwietnia 2021 począwszy, ale ponoć istnieją wcześniejsze potwierdzenia przelewów) i prośbą o poinformowanie OWD o podjętych działaniach. Kukułcze jajo...
Pytanie teraz co można w tej sprawie zrobić? Zrzuty ekranowe to słaby dowód, ale podejrzewam że on jej jednak cały czas płacił (i nadal płaci) alimenty. Komornik nie zaliczył tych wpłat, wierzycielka nabrała wody w usta i udaje Greka. Czy jest podstawa do wszczęcia postępowania dot. nienależnie pobranych świadczeń z FA? Czy jest choć podstawa do wezwania Pani X do złożenia wyjaśnień na podst art. 19 ust. 2 ustawy (skoro nie pobiera już funduszu)? Czy jedyne co zostaje to zawiadomić policję o podejrzeniu popełnienia przestępstwa wyłudzania świadczeń i poświadczania nieprawdy?
Z góry dziękuję za podpowiedź...