Proszę o wskazówkę od czego mam zacząć w przypadku zgłoszenia do BIG? Jaki powinien być mój pierwszy krok? Zajmuje się FA od niedawna i nie wiem jak rozpocząć zgłoszenie do BIG. Jak to się robi? W jakim systemie, programie czy może przez logowanie na jakąś stronę online? Proszę o odpowiedź. Jest to dla mnie bardzo ważne. Bez Waszej pomocy nie ruszę z miejsca.
czy wasza gmina ma zgłoszone wnioski o nadanie loginów i haseł do wszystkich BiG-ów ?
Jeżeli tak to w programie powinna być zakładka " Eksport dłużników do BIG" ( ja mam program Otago- Asseco) , zaciągam listę i następnie za pomocą transz wysyłam plik do biur - raz w miesiącu do 5 biur.
To tak w skrócie, ewentualnie można to robić ręcznie logując się na stronach tych biur, ale to w przypadku dużej ilości dłuzników jest nie do wykonania
Wysyłasz do tych biur:
1. Krajowy Rejestr Długów Biura Informacji Gospodarczej S.A.
2. InfoMonitor Biuro Informacji Gospodarczej S.A.
3. Rejestr Dłużników ERIF Biuro Informacji Gospodarczej S.A.
4. KBIG S.A - Krajowe Biuro informacji Gospodarczej S.A.
5. Krajowa Informacja Długów Telekomunikacyjnych BIG S.A.
Ok. Dzięki wielkie za pomoc. Były to bardzo pomocne informacje. Teraz powinnam zacząć od wysyłania pism do dłużników o zapłacenie zaległości? A potem dopiero po miesiącu mogę ich umieści w BIG? Gdzieś tak przeczytałam.