Zwrot prawa jazdy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 gru 2021, 15:27

Czy jeśli dłużnik nie stawił sie na wywiad w 2020 r. i z tego powodu miał zatrzymane prawo jazdy, a teraz, w nowym okresie świadczeniowym stawił się na wywiad i płaci 50%, to należy się zwrot prawa jazdy?
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 15 gru 2021, 15:53

no tak , ale nie zwrócił się o zwrot ? z reguły o piszą że chcą zwrotu nie spotkałem się żeby dłużnik nie zwrócił się o zwrot
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2021, 8:08

eMGie pisze:
15 gru 2021, 15:53
no tak , ale nie zwrócił się o zwrot ? z reguły o piszą że chcą zwrotu nie spotkałem się żeby dłużnik nie zwrócił się o zwrot
A z urzędu zwrot? Jak myślisz? W końcu ustawa nie precyzuje, że to dłuznik ma wnioskować o zwrot.
Byłam kiedyś na szkoleniu i tam mówiono, że zdarza się, że dłużnicy podają gminę do sądu o zadośćuczynienie za straty, bo kwalifikowali się do zwrotu prawa jazdy, a sami o ty nie mieli wiedzy, a z urzędu nie podjęto czynności.

Co myślicie? Czuwacie wogóle nad tymi ewentualnymi zwrotami i podpowiadacie dłuznikom czy nie ruszacie tematu?
Wikkaa
Starszy referent

Napisano: 16 gru 2021, 13:15

????
Wikkaa
Starszy referent

Napisano: 16 gru 2021, 13:29

Czy istnieją przesłanki do uchylenia decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych jeżeli spłacone zostały zobowiązania z tytułu wypłaconego Funduszu alimentacyjnego a dłużnik zalega jeszcze ze spłatą zaliczki alimentacyjnej?
Spłata zaliczki alimentacyjnej jest rozłożona na raty i spłacana terminowo.
urzędas
Referent
Od: 09 kwie 2014, 9:01
Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat

Napisano: 16 gru 2021, 16:37

Wikkaa pisze:
16 gru 2021, 8:08
eMGie pisze:
15 gru 2021, 15:53
A z urzędu zwrot? Jak myślisz? W końcu ustawa nie precyzuje, że to dłuznik ma wnioskować o zwrot.
Byłam kiedyś na szkoleniu i tam mówiono, że zdarza się, że dłużnicy podają gminę do sądu o zadośćuczynienie za straty, bo kwalifikowali się do zwrotu prawa jazdy, a sami o ty nie mieli wiedzy, a z urzędu nie podjęto czynności.

Co myślicie? Czuwacie wogóle nad tymi ewentualnymi zwrotami i podpowiadacie dłuznikom czy nie ruszacie tematu?
no tak masz racje ustawa nie precyzuje, a ja nie mam "szklanej kuli" żeby to wszystko sprawdzać. Nie wiem ilu masz dłużników w gminie żeby to kontrolować. Ciekaw TEŻ jestem jak się zakończyły te sprawy w sądzie jeżeli w ogóle takie są
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x