Alimenty zasądzone a brak wpłat - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 08 lip 2016, 13:54

Wniosek o 500+ wyrok sądu, alimenty zasądzone na dziecko, osoba mówi, że nie otrzymuje od ojca dziecka żadnych wpłat ani do ręki ani na konto, czy powinna/musi wpisać zasądzone alimenty w dochodach niepodlegających opodatkowaniu, jak robicie? Funduszu Alim. nie ma
ksp

Napisano: 08 lip 2016, 14:10

a na jakiej podstawie chcesz kogoś zmusić do złożenia fałszywego oświadczenia?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2016, 18:21

voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 lip 2016, 9:07

No wlasnie jak powinno sie sie postepowac w tej sytuacji..na jednym ze szkolen mowiono ze powinna taka osoba wpisac kwote alimentoe jako nie opodatkowane
Zagubiona1232

Napisano: 11 lip 2016, 7:35

ha ha ha
Rozporządzenie czytał:
h) w przypadku gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej
w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem:
– zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności
egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów, lub
– informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych
z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności
w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę
uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeżeli dłużnik zamieszkuje za granicą,

i nawet potrafię wskazać pkt mówiący o alimentach, ale nadal nie widzę artykułu każącego kłamać klientowi
ha ha ha
Ba, nawet coś mi się kojarzy, że nakłanianie do składania fałszywych zeznań jest karalne:
. Podżegający (nakłaniający) do fałszywych zeznań ponosi odpowiedzialność karną na zasadach ogólnych (art. 18 § 2 KK), a także wtedy, gdy osoba namawiana nie ulegnie namowom podżegacza i nie złoży fałszywych zeznań. Odpowiedzialność karna podżegacza, który z zamiarem bezpośrednim nakłonił sprawcę do złożenia fałszywych zeznań, rozpoczyna się w chwili nakłaniania. Przed złożeniem przez sprawcę fałszywych zeznań podżegacz odpowiada jak za usiłowanie, natomiast po złożeniu fałszywego zeznania – jak za przestępstwo dokonane przez podżeganie..

polecam takie orzeczenie (gwarantuję, że to nie est jedyne tego typu orzeczenie):
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/948132759E
Podkreślić wreszcie trzeba, że żaden przepis obowiązującego prawa nie wymaga od skarżącej obowiązku udowodnienia, że postępowanie egzekucyjne toczyło się od momentu uzyskania stosownego orzeczenia sądu przyznającego alimenty, czy tym bardziej w roku kalendarzowym, za który ustalany jest dochód uprawniający do przyznania świadczenia alimentacyjnego, a więc jak w realiach rozpoznawanej sprawy w okresie dwóch lat przed złożeniem wniosku. Tożsame stanowisko w tej kwestii zaprezentował Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi w prawomocnym wyroku
z dnia 11 lutego 2014 r. sygn. akt II SA/Łd 1222/13 (dostępny na stronie internetowej pod adresem: https://orzeczenia.nsa.gov.pl).
Reasumując, błędne obliczenie przez organy obu instancji dochodu wnioskodawczyni za rok 2013 i uchylenie się od zgodnej z zasadami logiki oceny materiału dowodowego skutkowało wadliwym zastosowaniem przepisów prawa materialnego i wydaniem decyzji o odmowie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2016, 8:02

Ale ja do Ciebie nie piłem a do autora tematu :ugeek:
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 11 lip 2016, 8:10

a to sorry.
ale czemu do mnie nie piłeś? Nie jestem abstynentem!
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2016, 8:23

Bo ja na razie jakoś pić nie mogę, jakieś problemy zdrowotne się pojawiły i teraz zamiast piwa to jem owoce wieczorami :cry:
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 11 lip 2016, 20:09

A gdzie w rozporządzeniu jest napisane,że zaśw. od komornika ma obejmować rok bazowy?

Alimenty zasądzone od 2012, babka twierdzi,że w 2014 roku nie otrzymała alimentów, sprawa u komornika założona w 2015. Liczymy alimenty według jest oswiadczenia -ZERO - to moje zdanie.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x