Witam wszystkich, po raz pierwszy trafił mi się przypadek marnotrawienia kasy ze świadczenia wychowawczego, najprawdopodobniej trzeba będzie zamienić wypłatę na formę rzeczową lub usługową, problem polega na tym że nie wiem jak sie do tego zabrać..., jeśli ktoś wie jak taka procedura przebiega krok po kroku to proszę pomóżcie
1. Wszczęłam postępowanie administracyjne.
2. Prosiłam o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.
3. Wywiad potwierdził marnotrawienie środków.
4. Dzisiaj spotykam się z rodziną w celu ustalenia szczegółów.
5. Zmienię formę płatności na rzeczową – w decyzji upoważnię pracownika socjalnego do odbierania świadczenia wychowawczego.
6. Będę robiła wówczas listę wypłat – realizacje rzeczowe.
7. Pracownik socjalny pobierze w księgowości czek i będzie wraz z rodziną dysponował pieniędzmi.
8. Taki jest zamysł, mam nadzieję, że ma to ręce i nogi.
9. Jak coś Wam w tym schemacie nie pasuje, proszę o komentarz.
I ten pracownik socjalny będzie co miesiąc taką gotówką obracał???? A na jakiej podstawie??? I gdzie będzie te pieniadze przetrzymywał???? A tak w ogóle to tak można????
Elmer a co w przypadku kiedy 500+ robione jest w urzędzie, a nie w OPS i nie ma pracowników socjalnych? Nie ma podstaw przekazywać pieniędzy dla OPSu aby pomogli rodzinie gospodarować, a oni też umywają od tego ręce i nie chcą mieć z tym nic wspólnego. Jestem w kropce. Masz pomysł jak to ogryźć?