Komentarz do wypowiedzi \"Dużej\" z sierpnia. Mam przyjaciółkę, która tak właśnie zrobiła jak piszesz. Tak jak stała, w kapciach i nocnej koszuli uciekła z trójką dzieci siedem lat temu. Odnowiła wszelkie kontakty z rodziną, znajomymi, wszyscy jej pomagali i dziś pracuje, dzieci powoli usamodzielniają się , jest pełna życia , coraz częściej uśmiecha się , wkrótce będzie babcią, a o NIM wie ,że pije nadal, chodzi zarośnięty i żebrze o złotówkę pod melinami.
Ja myślę, że jak sięgnie dna, to sam się od niego odbije a na siłę jeszcze nikt nikogo nie wyleczył. Jest takie powiedzenie\"Można doprowadzić konia do wodopoju, ale nie można zmusić, żeby się napił\" Tak samo jest z ludźmi, można dowieźć na oddział, ale nie można zmusić na terapię.
alkoholik w domu
Re: alkoholik w domu
Witam,mam ten sam problem,nigdy nie piłam,nie palę,a z magam się z alkoholikiem,doprowadziłam już kiedyś,że chodził na terapię,ale długo nie wytrzymał,teraz już nie wiem,jest coraz bliżej dna,najgorsze,to że banki/t,j sygma bank/ udzielają i proponują coraz to wyższe pożyczki,pomimo braku zdolności kredytowej ,co jest powodem monitów z tegoż banku.Mieszkam w Szczecinie ,jest tutaj dużo grup terapeutycznych,ale jak na razie nie ma to dla Niego znaczenia.Musi sięgnąć dna,które może zagrażać życiu,
Mój mąż od jakiegoś, czasu popija po kryjomu ,z tego powodu ja robię mu awantury ,ale on nie widzi w piciu i chowaniu piwa po jakichś zakamarkach żadnego zagrożenia. Wylewam mu piwo pilnuję go jak wychodzi na dwór ale i tak odwróci moją uwagę na tyle żeby się upić tak jest 5 razy w tygodniu. Nawet nie mogę go rozliczyć ponieważ prowadzimy własną firmę.Już dłużej tego popijania nie mogę wytrzymać gdyby nie fakt ze nasza córka kocha nas oboje to już dawno rozwiodła bym się z nim. A jesteśmy 21 lat po ślubie.Nie chce słyszeć o terapii ani odwyku .Proszę o poradę.
Proponuję najpierw pomoc dla siebie . Poszukaj grup Al-annon w swoim miescie . Nie bój sie , nie wstydz sie .
Ty tez potrzebujesz pomocy. Wszystko o czym piszesz przerabiałam i z perspektywy czasu wiem , że ja nic nie mogłam . To jest choroba . A ty JESTES WSPÓŁUZALEŻNIONA . Proponuje udac się tez do poradnii leczenia uzależnień , na terapię , która jest Ci bardzo potrzebna . Sama kiedys tego nie rozumiałam , przeciez to nie ja pije , to po co mam chodzić się leczyc .
UWIERZ MI - dotaniesz siłe , wskazówki jak zyc , co robić .
Tobie wydaje sie , że czym więcej go będziesz pilnowac , wylewac walkohol , to w jakimś stopniu b,edziesz kontrolowac jego picie .
i w jakis sposób ogrniczysz . TO BARDZO ZŁUDNE MYŚLENIE .
Czym więcej będziesz go pilnować , kontrolowac , on i tak b ędzie bardziej przebiegły . Będzie wynajdował rózne schowki , aTy będziesz go popychac do jeszcze większych kłamst. Bo alkoholik żyje w swoim świecie. świat iliuzji i zaprzeczen .
I tak mimochodem Ty nie pijac alkoholu , swoje życie obracasz właśnie wokół tej butelki .Nie myślisz o niczym innym - i to jest właśnie to współuzależnienie .
że my nie pijac alkoholu zachowujemy sie , jakby on był na pierwszym miejscu.
Poczytaj moje wcześniejsze posty. Duzo zrozumiesz.
Zycze odwagi , Siły i Pogody Ducha
Ty tez potrzebujesz pomocy. Wszystko o czym piszesz przerabiałam i z perspektywy czasu wiem , że ja nic nie mogłam . To jest choroba . A ty JESTES WSPÓŁUZALEŻNIONA . Proponuje udac się tez do poradnii leczenia uzależnień , na terapię , która jest Ci bardzo potrzebna . Sama kiedys tego nie rozumiałam , przeciez to nie ja pije , to po co mam chodzić się leczyc .
UWIERZ MI - dotaniesz siłe , wskazówki jak zyc , co robić .
Tobie wydaje sie , że czym więcej go będziesz pilnowac , wylewac walkohol , to w jakimś stopniu b,edziesz kontrolowac jego picie .
i w jakis sposób ogrniczysz . TO BARDZO ZŁUDNE MYŚLENIE .
Czym więcej będziesz go pilnować , kontrolowac , on i tak b ędzie bardziej przebiegły . Będzie wynajdował rózne schowki , aTy będziesz go popychac do jeszcze większych kłamst. Bo alkoholik żyje w swoim świecie. świat iliuzji i zaprzeczen .
I tak mimochodem Ty nie pijac alkoholu , swoje życie obracasz właśnie wokół tej butelki .Nie myślisz o niczym innym - i to jest właśnie to współuzależnienie .
że my nie pijac alkoholu zachowujemy sie , jakby on był na pierwszym miejscu.
Poczytaj moje wcześniejsze posty. Duzo zrozumiesz.
Zycze odwagi , Siły i Pogody Ducha
POLECAM RÓWNIEZ TA STRONE . takie duchowe wzmocnienie Uzdrowienie Małżeństwa :: Forum Pomocy SYCHAR :: Strona
www.kryzys.org/
wiele wartościowychrzeczy tam znajdziesz.
www.kryzys.org/
wiele wartościowychrzeczy tam znajdziesz.
Oprócz alkoholik w domu - Uzależnienia, Bezdomność przeczytaj również:
Nowa strona Teatru Profilaktycznego im. Marka Kotańskiego
esperal
Bezradność...
finansowanie Swietlic gminnych
Ładny kwiatek:)
CZŁONKOWIE KOMISJI
PRZYMUSOWE LECZENIE
Jaki formularz wywiadu !!! pomóżcie
Pełnomocnik ds. profilaktyki uzależnień