Architektoniczne - lokal w którym osoba stale zamieszkuje - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 03 cze 2020, 8:48

Mam sytuację trudną. Osoba złożyła wniosek o przystosowanie łazienki. Jest właścicielem lokalu ale w chwili obecnie tam nie przebywa ponieważ kupił ten lokal celem adaptacji. Czy zapis w rozporządzenie "o dof. likwidacji barier architektonicznych może się starać osoba która ma trudności w poruszaniu się, jest właścicielem, użytkownikiem wieczystym albo posiada zgodę właściciela lokalu w którym stale zamieszkuje". Mój prawnik twierdzi,że ten zapis "stale zamieszkuje" dotyczy tylko jeśli ktoś nie jest właścicielem lokalu. Pilnie potrzebuję jakieś interpretacji tego przepisu, a może ktoś ma jakieś wyjaśnienia z Biura Pełnomocnika. Proszę o pomoc bo sprawa jest pilna!!!
Katarzyna1
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 8:36
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 04 cze 2020, 15:17

Podpisuje się pod tym pytaniem - czy ktoś miał kiedyś podobną sytuację? Posiadacie jakieś interpretacje, wyjaśnienia w tej sprawie?
I dodatkowo jak postępujecie z mieszkaniami w stanie deweloperskim, ale częściowo już przystosowanymi do zamieszkania (brakuje wykończonej łazienki). Co odpisujecie wnioskodawcom i na co się powołujecie? Potrzebuje mocnej "podkładki" pod decyzję odmowną.
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 10 cze 2020, 8:48

Podbijam ,ktoś coś?
Katarzyna1
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 8:36
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 10 cze 2020, 9:26

Moim zdaniem dofinansowania nie może dostać osoba, która jest właścicielem lokalu i w nim stale nie zamieszkuje; stałe zamieszkiwanie to zawsze był jeden z warunków otrzymania dofinansowania.

Jeśli ten ktoś stale nie mieszka w lokalu a będzie zamieszkiwał to bym przyznał dofinansowywanie (oczywiście jest ryzyko, że ten ktoś nie zamieszka w przyszłości, ale chyba takie sprawy da się wyczuć)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 21 lut 2022, 15:06

Mam wniosek na bariery architektoniczne dotyczący niepełnosprawnego dziecka. Rodzic otrzymał mieszkanie od TBS ale niestety nie jest dostosowane. Dopóki nie będzie dostosowane rodzic się nie wprowadzi. Na te chwilę nie ma umowy najmu gdyż musiałby płacić dwa czynsze. Bardzo byśmy chcieli mu pomóc ale nie wiem jak wybrnąć odnośnie tytułu prawnego do lokalu. Może macie pomysł jak wybrnąć z tej sytuacji.
Agnieszka79
Praktykant
Od: 09 lut 2021, 12:24
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 21 lut 2022, 17:40

Agnieszka79 pisze:
21 lut 2022, 15:06
Mam wniosek na bariery architektoniczne dotyczący niepełnosprawnego dziecka. Rodzic otrzymał mieszkanie od TBS ale niestety nie jest dostosowane. Dopóki nie będzie dostosowane rodzic się nie wprowadzi. Na te chwilę nie ma umowy najmu gdyż musiałby płacić dwa czynsze. Bardzo byśmy chcieli mu pomóc ale nie wiem jak wybrnąć odnośnie tytułu prawnego do lokalu. Może macie pomysł jak wybrnąć z tej sytuacji.
wnioskodawca powinien podpisać umowę najmu, zdobyć zgodę właściciela na likwidację barier. Jeżeli tego nie robi widocznie nie chce tam mieszkać.
Inaczej brak formalny. Wnioskodawca powinien wiedzieć jakie musi spełnić kryteria, zechce to się przeprowadzi, inaczej zwleka z sobie wiadomych przesłanek.
Dlaczego musi się wyprowadzić z lokalu, gdzie ma zlikwidowane bariery?
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 22 lut 2022, 22:32

Nas interesuje miejsce zamieszkania osoby niepełnosprawnej. Jeżeli w miejscu zamieszkania nie ma barier architektonicznych, to nie ma czego likwidować. Nie można likwidować potencjalnych barier.
MoKingSkills
Stażysta
Od: 07 lut 2020, 13:40
Zajmuję się: pfron

Napisano: 23 lut 2022, 15:12

Jeśli chodzi o mieszkania w stanie dewoloperskim to On powinna już zakupić mieszkanie bez barier.
Jeśli ma nowe mieszkanie i chce zrobić łazienkę a tam nie ma nic - to nie ma barier, więc nie ma co likwidować.
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x