Areszt śledczy a przyznanie dodatku mieszkaniowego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 sie 2022, 16:13

Witam. Może ktoś z Was miał podobny przypadek (potrzebuję Waszej porady i konsultacji):
1 osobowe gospodarstwo domowe, Pan zajmuje mieszkanie socjalne z gminy. Ma przyznany DM do 31.08.2022. Problem w tym że Pan chce złożyć wniosek o DM w sierpniu ale przebywa w Areszcie śledczym. Niby sprawa jasna, jednak Urząd posiada zaświadczenie o następującej treści:
"Zaświadcza się, że Pan X jest osobą pozbawioną wolności od dnia 06.05.2022. Koniec kary przypada na dzień 18.03.2023. Zaświadczenie wydaje się na prośbę osadzonego."
Dlatego pytanie: czy przyznać DM czy odmowa, ponieważ z zaświadczenia wynika, że przebywa w areszcie w celu odbycia konkretnej kary a nie jako osoba podejrzana. Powyższe zaświadczenie zostało dostarczone do Urzędu w celu zwolnienia najemcy z opłat za śmieci, wodę i ścieki, więc pozostaje do zapłaty sam czynsz. Dlatego mam dylemat czy przyznać DM. Oczywiście dochód będzie 0zł. Ciekawa jestem Waszych opinii.
asiaka1
Praktykant
Od: 30 sie 2018, 11:53
Zajmuję się: DM

Napisano: 04 sie 2022, 8:19

"Zaświadcza się, że Pan X jest osobą pozbawioną wolności od dnia 06.05.2022. Koniec kary przypada na dzień 18.03.2023. Zaświadczenie wydaje się na prośbę osadzonego."
treść sugeruje wyraźnie [ koniec kary przypada... osoby aresztowane nie mają wymierzonej kary], że został skazany i odbywa karę pozbawienia wolności.
Pan chce złożyć wniosek o DM w sierpniu ale przebywa w Areszcie śledczym
z tego co czytałem niektóre Areszty Śledcze pełnią funkcję wyodrębnionych oddziałów zk gdzie skazani odbywają swoje wyroki.
Art. 208 KKW[Areszt śledczy]
§ 1. Areszty śledcze podlegają Ministrowi Sprawiedliwości.
§ 2. Tymczasowe aresztowanie wykonuje się w aresztach śledczych.
§ 3. Areszty śledcze mogą być tworzone jako samodzielne areszty lub jako wyodrębnione oddziały zakładów karnych. Kilka aresztów śledczych może posiadać wspólną administrację bądź wydzielone służby.
Dlatego pytanie: czy przyznać DM czy odmowa, ponieważ z zaświadczenia wynika, że przebywa w areszcie w celu odbycia konkretnej kary a nie jako osoba podejrzana.
na mój gust odmowa
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 04 sie 2022, 11:43

Tak też myślałam. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam brodafix :)
asiaka1
Praktykant
Od: 30 sie 2018, 11:53

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x