Art 107.4
Art 107.4
Jestem nowym pracownikiem socjalnym , mam dylemat , w jakich sytuacjach robi się aktualizację wywiadu , co to są stałe formy pomocy , czy np jak umieściliśmy Panią w DPS to trzeba też co 6 miesięcy robić u niej aktualizację ? Albo jak Pani oczekuje na zamieszkanie w DPS to też robimy aktualizację ?
Re: Art 107.4
ja tez jestem ciekawa , jak inni to robią, gdyż ja robię tylko aktualizację zasiłkobiorcom i to uważam ,że powinni robic pracownicy z ops , albo chocią poprosić nas o sporządzenie tej aktualizacji, a oni uważaja , że to nasz obowiązek. Nie wiem jak postepować z osobami przebywającymi w dps , bo to jest pomoc , ale bez sensu jest im robić aktualizację , nie jestem pena , może ktos ma interpretację ministerstwa?
Dlaczego nikt nie chce się podzielić wiadomościami , jak to u Was wygląda , czy ten problem jest taki trudny , czy taki błahy , że nikt nie chce zabrac głosu?
U osoby przebywającej w DPS aktualizacja co 6 m-cy, a jeśli jest zmiana wysokosci świadczenia emerytalnego to wtedy dodatkowo gdy jest ta zmiana. Wywiad robi pracownik socjalny DPS ( nie mam mozliwości pracownik socjalny OPS gdyż DPS znajduje się ok 50 km od Ośrodka). U osoby, która oczekuje na umieszczenie w DPS, przed ustaleniem wysokości odpłatności nowy wywiad i aktualnymi dochodami( jeśli długi okres oczekiwania).
Dzięki Ola , ale czy dobrze rozumię robisz wywiady dla wszystkich osób przebywających w DPS co 6 m-cy?
u nas robimy wywiady na prośbe ośrodków pomocy spolecznej. Wpływa pismo z prośbą o pzreprowadzenie wywiadu wtedy robumy aktualizacje To im zależy aby mieli aktualną dokumentacje kielnta, który korzysta z pomocy w postaci odp.łatnosci za pobyt.W przypadku jesli zmienia sie dochód wtedy wysyłamy wywiad w celu zmiany dezyzji o odpłatności.
U nas wywiady co 6 m-cy dla 180 mieszkańców. I dodatkowo przy każdej zmianie dochodu. Przerąbane bo to w większości \" robota głupiego\", a mieszkańcy dostają szału jak co rusz z wywiadami i oświadczeniami do nich biegamy. A OPS nieprzejednany przypomina o konieczności sporządzania wywiadów na piśmie.
tak, dodatkowo alimentacja co 6 m-cy u dzieci i wnuków zobowiązanych do ponoszenia odpłatności za pobyt członka rodziny w DPS.
ten art. dotyczy osób korzystających z pomocy a nie alimentacji , jest to moim zdaniem nadinterpretacja przepisu i gnębienie ludzi
ja aktualizację robię na wniosek ops. Z urzędu robię gdy jest zmiana dochodu przekraczająca 10%, zmiana odpłatności.
Oprócz Art 107.4 - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
karta informacyjna-co to jest?
ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY
umieszczenie i odpłatność w DPS a akt notarialny
umieszczenie i odpłatność w DPS a akt notarialny
Zasady umieszczania i odpłatności w ZOL
odpłatność za ZOL.
alzheimer
alzheimera
wyliczenie odpłatności
umieszczenie osoby chorej psychicznie w dps a służebność dożywocia w akcie notarialnym
ankieta do badania wypalenia zawodowego
dochód z dzierżwy gospodarstwa
DPS - potrzebna pomoc
proszę o pomoc !!!!
Rodzina wielodzietna
liczba DPS-ów