ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY
ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY
Witam ! Czy osobie umieszczonej w DPS przysłyguje zasiłek pielegnacyjny ? Czy jest art. który to reguluje ? Osoba ma rentę rodzinną z ZUS. Zdania sa podzielone. Prosze o pomoc !
Re: ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY
art. 16 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych wskazuje kiedy ZP nie przysługuje. Gdy osoba umieszczona w DPS ponosi zero odpłatności - to ZP nie przysługuje, jeżeli ponosi odpłatność za pobyt - ZP należy się, gdyż w rozumieniu ustawy o ŚR art. 3 pkt. 7 - DPS nie jest wtedy instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie.
Mam na swoim terenie DPS i płacę ZP
Mam na swoim terenie DPS i płacę ZP
należy się po wejściu nowelizacji ustawy....ja jednak mam dość dziwny przypadek, otóż gmina, do której złożyłam wniosek w imieniu mieszkanki naliczyła ZP od momentu kiedy złożony został wniosek do PCPR o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Czy to jest prawiidłowe? ja uważam, że jest to źle wydana decyzja ale pani z GOPS twierdzi, że ma racje?
jeżeli mieszkanka nie ukończyła 75 lat to pani z GOPSu miała rację. Mieszkanka pownna wystąpić wnioskiem o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego z tytułu niepełnosprawności (znaczny stopień, I gr. inw. lub niezdolność do samodzielnej egzystencji).
A poza tym zasiłek pielęgnacyjny wypłaca sie nie od miesiąca w którym został złożony wniosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności lecz od miesiąca w którym został złożony wniosek o ustalenie prawa do dodatku pielęgnacyjnego
A poza tym zasiłek pielęgnacyjny wypłaca sie nie od miesiąca w którym został złożony wniosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności lecz od miesiąca w którym został złożony wniosek o usorki - zasiłku pielęgnacyjnego
stalenie prawa do dodatku pielęgnacyjnego
stalenie prawa do dodatku pielęgnacyjnego
od stycznia 2009 roku dolicza sie do dochodu zasiłek i dodatek
dzięki wszystkim, zobaczymy ja rozpatrzy to prawnik pozdrawiam
Od tego roku zasiłek pielęgnacyjny przysługuje od dnia w którym złożono wniosek w PCPR. Okres oczekiwania na jego rozpatrzenie jest dość długi i orzeczono, że jest krzywdzące dla osób niepełnosprawnych przyznawanie zasiłków od dnia złożenia wniosku. Nie ma też już potrzeby składania tzw. pustych wniosków (bez orzeczenia) aby zachowana była kontynuacja wypłaty zasiłku pielęgnacyjnego.
Oprócz ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
PILNE!!! Opiekun osoby ubezwł w DPS
decyzja kierująca do DPS
nowy koszt utrzymania
dodatek pięlęgnacyjny w DPS
DPS Choroszcz
CZĘŚĆ I
wywiad dotyczacy osób ub. sie o przyznanie świadczen z pomocy społ.
karta informacyjna-co to jest?
umieszczenie i odpłatność w DPS a akt notarialny
umieszczenie i odpłatność w DPS a akt notarialny
Zasady umieszczania i odpłatności w ZOL
odpłatność za ZOL.
alzheimer
alzheimera
Art 107.4
wyliczenie odpłatności