ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~ata

ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY

Post autor: ~ata »

Witam ! Czy osobie umieszczonej w DPS przysłyguje zasiłek pielegnacyjny ? Czy jest art. który to reguluje ? Osoba ma rentę rodzinną z ZUS. Zdania sa podzielone. Prosze o pomoc !
~Maria K

Re: ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY

Post autor: ~Maria K »

art. 16 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych wskazuje kiedy ZP nie przysługuje. Gdy osoba umieszczona w DPS ponosi zero odpłatności - to ZP nie przysługuje, jeżeli ponosi odpłatność za pobyt - ZP należy się, gdyż w rozumieniu ustawy o ŚR art. 3 pkt. 7 - DPS nie jest wtedy instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie.
Mam na swoim terenie DPS i płacę ZP
~Dom

Post autor: ~Dom »

należy się po wejściu nowelizacji ustawy....ja jednak mam dość dziwny przypadek, otóż gmina, do której złożyłam wniosek w imieniu mieszkanki naliczyła ZP od momentu kiedy złożony został wniosek do PCPR o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Czy to jest prawiidłowe? ja uważam, że jest to źle wydana decyzja ale pani z GOPS twierdzi, że ma racje?
~xxx

Post autor: ~xxx »

tak, to jest prawidlowo
~Marta

Post autor: ~Marta »

jeżeli mieszkanka nie ukończyła 75 lat to pani z GOPSu miała rację. Mieszkanka pownna wystąpić wnioskiem o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego z tytułu niepełnosprawności (znaczny stopień, I gr. inw. lub niezdolność do samodzielnej egzystencji).
~Marta

A poza tym zasiłek pielęgnacyjny wypłaca sie nie od miesiąca w którym został złożony wniosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności lecz od miesiąca w którym został złożony wniosek o ustalenie prawa do dodatku pielęgnacyjnego
~Marta

A poza tym zasiłek pielęgnacyjny wypłaca sie nie od miesiąca w którym został złożony wniosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności lecz od miesiąca w którym został złożony wniosek o usorki - zasiłku pielęgnacyjnego
stalenie prawa do dodatku pielęgnacyjnego
~pela

Post autor: ~pela »

od stycznia 2009 roku dolicza sie do dochodu zasiłek i dodatek
~Dom

Post autor: ~Dom »

dzięki wszystkim, zobaczymy ja rozpatrzy to prawnik pozdrawiam
~XXX

Post autor: ~XXX »

Od tego roku zasiłek pielęgnacyjny przysługuje od dnia w którym złożono wniosek w PCPR. Okres oczekiwania na jego rozpatrzenie jest dość długi i orzeczono, że jest krzywdzące dla osób niepełnosprawnych przyznawanie zasiłków od dnia złożenia wniosku. Nie ma też już potrzeby składania tzw. pustych wniosków (bez orzeczenia) aby zachowana była kontynuacja wypłaty zasiłku pielęgnacyjnego.
ODPOWIEDZ