AS moduł II
AS moduł II
jeśli osoba stara się o czesne i dochód w gospodarstwie przekroczy 583 zł netto na osobę to musi wnieść wkład własny 15 %. nie wiem czy dobrze rozumiem
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: AS moduł II
jeśli się stara o czesne i przekracza 583 zł to maksymalnie do czesnego może dostać 3 000 zł; natomiast udział własny 15% czesnego jest dla osób zatrudnionych (przy jednym kierunku)
Tomasz, czyli jak Wnioskodawca pracuje, obojętnie ile wynosi dochód na osobę, to wnosi swój wkład własny?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
no nie, przecież napisane jest w komunikacie PFRON:
Z wniesienia udziału własnego w kosztach czesnego zwolniony jest wnioskodawca:
- który zatrudnienie rozpoczął w 2016 roku, albo
- którego przeciętny miesięczny dochód w gospodarstwie domowym nie przekracza kwoty 583 zł (netto) na osobę.
Z wniesienia udziału własnego w kosztach czesnego zwolniony jest wnioskodawca:
- który zatrudnienie rozpoczął w 2016 roku, albo
- którego przeciętny miesięczny dochód w gospodarstwie domowym nie przekracza kwoty 583 zł (netto) na osobę.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Odkopię stary temat...
Co w przypadku osoby która złożyła wniosek o dofinansowanie czesnego, we wniosku napisała, że pracuje od połowy lutego (prace interwencyjne). Natomiast we wniosku na poprzedni semestr wykazała, że pracowała do końca stycznia 2016. Jak traktować taką osobę? Zwolnienie z wkładu własnego przysługuje? Rozpoczęła zatrudnienie (w tej formie wcześniej był staż) w tym roku jednak ogólnie pracowała już w 2015 a miała ledwie pół miesiąca przerwy w lutym... Co Państwo myślicie?
Co w przypadku osoby która złożyła wniosek o dofinansowanie czesnego, we wniosku napisała, że pracuje od połowy lutego (prace interwencyjne). Natomiast we wniosku na poprzedni semestr wykazała, że pracowała do końca stycznia 2016. Jak traktować taką osobę? Zwolnienie z wkładu własnego przysługuje? Rozpoczęła zatrudnienie (w tej formie wcześniej był staż) w tym roku jednak ogólnie pracowała już w 2015 a miała ledwie pół miesiąca przerwy w lutym... Co Państwo myślicie?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
jeśli pracuje od połowy lutego, weź od pracodawcy zaświadczenie, w którym ma napisać czy dofinansuje szkołę, formę i okres zatrudnienia;
to, że we wcześniejszym wniosku pisała, że będzie zatrudniona do końca stycznia 2016 r. nie ma znaczenia, przecież mogła zakończyć umowę wcześniej, zostać zwolniona;
jeśli obecne zatrudnienie nastąpiło w roku bieżącym i potwierdzi Ci to pracodawca oraz student we wniosku, to ja bym ją zwolnił z udziału własnego
to, że we wcześniejszym wniosku pisała, że będzie zatrudniona do końca stycznia 2016 r. nie ma znaczenia, przecież mogła zakończyć umowę wcześniej, zostać zwolniona;
jeśli obecne zatrudnienie nastąpiło w roku bieżącym i potwierdzi Ci to pracodawca oraz student we wniosku, to ja bym ją zwolnił z udziału własnego
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Zaświadczenie o dofinansowaniu nauki przez pracodawcę biorę zawsze jednak nie ma w nim podanego okresu zatrudnienia. W kierunkach jest mowa o:
"okresy zatrudnienia wnioskodawcy w ramach ww. mogą się sumować, jeśli następują po sobie w okresie nie dłuższym niż 30 dni, przy czym czas przerwy nie wlicza się w okres zatrudnienia;"
czyli wg tego zatrudnienie rozpoczęła w 2015 i jest ta ciągłość... tylko na podstawie wniosku na ten semestr tego nie widać bo poprzedniego zatrudnienia nie wpisuje. Myślę o uzyskaniu dodatkowego wyjaśnienia od wnioskodawcy czy pracował do końca stycznia jeśli tak jestem skłonny uznać że wkład własny będzie wymagany
"okresy zatrudnienia wnioskodawcy w ramach ww. mogą się sumować, jeśli następują po sobie w okresie nie dłuższym niż 30 dni, przy czym czas przerwy nie wlicza się w okres zatrudnienia;"
czyli wg tego zatrudnienie rozpoczęła w 2015 i jest ta ciągłość... tylko na podstawie wniosku na ten semestr tego nie widać bo poprzedniego zatrudnienia nie wpisuje. Myślę o uzyskaniu dodatkowego wyjaśnienia od wnioskodawcy czy pracował do końca stycznia jeśli tak jestem skłonny uznać że wkład własny będzie wymagany

- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
a widzisz gdzieś mi umknął ten zapis 
ja mam na zaświadczeniach okres i formę zatrudnienia, może wyślij pismo do pracodawcy, aby podał od kiedy do kiedy była zatrudniona w roku 2015 i 2016

ja mam na zaświadczeniach okres i formę zatrudnienia, może wyślij pismo do pracodawcy, aby podał od kiedy do kiedy była zatrudniona w roku 2015 i 2016
Oprócz AS moduł II - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
AS- naprawa wózka
Moduł II zwrot za poprzedni rok
moduł II
AS II
AS MII - renta
okres karencji
Moduł II
Moduł II - umowa
Kontrola Aktywny samorząd Moduł II
Promocja - Aktywny samorząd
As Moduł II