AS moduł II

ODPOWIEDZ
pcpr

AS moduł II

Post autor: pcpr »

jeśli osoba stara się o czesne i dochód w gospodarstwie przekroczy 583 zł netto na osobę to musi wnieść wkład własny 15 %. nie wiem czy dobrze rozumiem
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: AS moduł II

Post autor: Tomasz1981 »

jeśli się stara o czesne i przekracza 583 zł to maksymalnie do czesnego może dostać 3 000 zł; natomiast udział własny 15% czesnego jest dla osób zatrudnionych (przy jednym kierunku)
maa

Post autor: maa »

Tomasz, czyli jak Wnioskodawca pracuje, obojętnie ile wynosi dochód na osobę, to wnosi swój wkład własny?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

no nie, przecież napisane jest w komunikacie PFRON:

Z wniesienia udziału własnego w kosztach czesnego zwolniony jest wnioskodawca:
- który zatrudnienie rozpoczął w 2016 roku, albo
- którego przeciętny miesięczny dochód w gospodarstwie domowym nie przekracza kwoty 583 zł (netto) na osobę.
Dar
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Dar »

Odkopię stary temat...
Co w przypadku osoby która złożyła wniosek o dofinansowanie czesnego, we wniosku napisała, że pracuje od połowy lutego (prace interwencyjne). Natomiast we wniosku na poprzedni semestr wykazała, że pracowała do końca stycznia 2016. Jak traktować taką osobę? Zwolnienie z wkładu własnego przysługuje? Rozpoczęła zatrudnienie (w tej formie wcześniej był staż) w tym roku jednak ogólnie pracowała już w 2015 a miała ledwie pół miesiąca przerwy w lutym... Co Państwo myślicie?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

jeśli pracuje od połowy lutego, weź od pracodawcy zaświadczenie, w którym ma napisać czy dofinansuje szkołę, formę i okres zatrudnienia;
to, że we wcześniejszym wniosku pisała, że będzie zatrudniona do końca stycznia 2016 r. nie ma znaczenia, przecież mogła zakończyć umowę wcześniej, zostać zwolniona;
jeśli obecne zatrudnienie nastąpiło w roku bieżącym i potwierdzi Ci to pracodawca oraz student we wniosku, to ja bym ją zwolnił z udziału własnego
Dar
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Dar »

Zaświadczenie o dofinansowaniu nauki przez pracodawcę biorę zawsze jednak nie ma w nim podanego okresu zatrudnienia. W kierunkach jest mowa o:

"okresy zatrudnienia wnioskodawcy w ramach ww. mogą się sumować, jeśli następują po sobie w okresie nie dłuższym niż 30 dni, przy czym czas przerwy nie wlicza się w okres zatrudnienia;"

czyli wg tego zatrudnienie rozpoczęła w 2015 i jest ta ciągłość... tylko na podstawie wniosku na ten semestr tego nie widać bo poprzedniego zatrudnienia nie wpisuje. Myślę o uzyskaniu dodatkowego wyjaśnienia od wnioskodawcy czy pracował do końca stycznia jeśli tak jestem skłonny uznać że wkład własny będzie wymagany :)
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

a widzisz gdzieś mi umknął ten zapis :)

ja mam na zaświadczeniach okres i formę zatrudnienia, może wyślij pismo do pracodawcy, aby podał od kiedy do kiedy była zatrudniona w roku 2015 i 2016
ODPOWIEDZ