AS - wiek aktywności zawodowej - C3

ODPOWIEDZ
PCPR

AS - wiek aktywności zawodowej - C3

Post autor: PCPR »

Proszę pilnie o podpowiedź... :?
Mam policjanta w wieku 54 lat, który przeszedł na emeryturę, jak miał 45 albo 46 lat. Twierdzi, że przeszedł z racji przepracowanych bodajże 28 lat (miał niby taką możliwość i skorzystał z niej). Aktualnie nigdzie nie jest zatrudniony. Czy wniosek rozpatrzylibyście pozytywnie pod względem formalnym? Bardzo proszę o Wasze interpretacje. Mam nóż na gardle. :shock:
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: AS - wiek aktywności zawodowej - C3

Post autor: Tomasz1981 »

wydaje mi się, że z ogólnie przyjętymi zasadami wieku aktywności zawodowej on spełnia to kryterium, znalazłem takie coś z PFRONu:

"31. Zgodnie z rozdziałem V programu adresatem programu jest osoba w wieku aktywności zawodowej. W ust.1 pkt 5 tego rozdziału (Obszar C) nie ma wyartykułowania zapisu „jest w wieku aktywności zawodowej”, jak w obszarach A,B1-B4, E, i F. Zatem czy w Obszarze C Wnioskodawca, w wieku aktywności zawodowej tj., kobieta w wieku do 60 lat, a mężczyzna do 65 lat musi być zarejestrowana w urzędzie pracy, będąc osobą bezrobotną lub bezrobotną poszukującą pracy, spełniając tym samym kryterium ubiegania się o dofinansowanie na zakup wózka o napędzie elektrycznym ?
W ramach obszaru C pilotażowego programu „Aktywny samorząd” obowiązują następujące kryteria weryfikacji formalnej wniosku (sprawdzenie, czy wnioskodawca spełnia warunki uczestnictwa w programie):
- znaczny stopień niepełnosprawności, a w przypadku osób do 16 roku życia – orzeczenie o niepełnosprawności;
- brak możliwości poruszania się samodzielnie za pomocą wózka inwalidzkiego o napędzie ręcznym , potwierdzony zaświadczeniem lekarskim, wystawionym przez lekarza specjalistę o specjalizacji związanej z rodzajem niepełnosprawności adresata programu.
W programie nie mogą uczestniczyć wnioskodawcy, którzy:
- posiadają wymagalne zobowiązania wobec PFRON lub wobec realizatora programu;
- w ciągu dwóch lat przed złożeniem wniosku uzyskali pomoc ze środków PFRON na cele przewidziane w ramach obszaru D ;
- w ciągu trzech lat przed złożeniem wniosku uzyskali odpowiednio na te cele pomoc ze środków PFRON .
Biorąc powyższe pod uwagę, nie ma podstaw, aby w ramach realizacji programu nie przyjmować wniosków osób niepełnosprawnych, które nie są aktywne zawodowo.
Kryterium aktywności zawodowej powinno być elementem oceny merytorycznej wniosku.
Ponadto, w programie (obszar C) mogą uczestniczyć kobiety powyżej 60 roku życia oraz mężczyźni powyżej 65 roku życia - o ile są zatrudnieni.
Znaczenie pojęcia „zatrudnienie” zostało określone w ust. 14 pkt 15 dokumentu pn. „Kierunki działań i warunki brzegowe (...)”. "
ODPOWIEDZ