Babcia - rodzina zastępcza

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
Magda12
Praktykant
Zajmuję się: ..
Kontakt:

Babcia - rodzina zastępcza

Post autor: Magda12 »

Hej, zgłosiła się do mnie Pani (babcia) o wyrobienie KDR dla wnuczka, którego jest rodziną zastępczą (matka ma ograniczone prawa rodz.). Pozostałe dzieci nie spełniają warunków KDR. Sprawdziłam w systemie i wnuczek ma wydaną KDR przy matce. Babcia nie ma kontaktu z córką i nie dostanie tej karty. Co zrobić z tą sprawą? Czy babcia w związku z orzeczeniem sądu może wyrobić duplikat? Czy dalej należy anulować kartę matce? Z góry dziękuję za pomoc :)
Magda12
Praktykant
Kontakt:

Re: Babcia - rodzina zastępcza

Ponawiam :?
lukas19861
Referent
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
Kontakt:

Post autor: lukas19861 »

Magda12 pisze: 05 sty 2024, 9:55 Hej, zgłosiła się do mnie Pani (babcia) o wyrobienie KDR dla wnuczka, którego jest rodziną zastępczą (matka ma ograniczone prawa rodz.). Pozostałe dzieci nie spełniają warunków KDR. Sprawdziłam w systemie i wnuczek ma wydaną KDR przy matce. Babcia nie ma kontaktu z córką i nie dostanie tej karty. Co zrobić z tą sprawą? Czy babcia w związku z orzeczeniem sądu może wyrobić duplikat? Czy dalej należy anulować kartę matce? Z góry dziękuję za pomoc :)
Ja chyba w takiej sytuacji sprawdził jakie decyzje w imieniu tego dziecka może podejmować babcia, zgodnie z postanowieniem sądu. Jeżeli ma prawo decydować o sprawach istotnych w tym np wydanie paszportu, sprawy zdrowotne itp to na tej podstawie uznałbym, że może wnieść w imieniu wnuczka o wydanie duplikatu (szkoda by było, aby dziecko nie mogło korzystać z karty tylko dlatego że mama ma widzie misie i nie chce zwrócić karty. Co do matki to pytanie czy poza tym wnuczkiem jest jeszcze troje dzieci, w stosunku do których nie ograniczono praw. Zgodnie z art. 4 ust 3 ustawy o KDR
Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci. Także wszystko zależy od powyższego, i co ważne nie anulujesz karty a wszczynasz postępowanie w sprawie stwierdzenia utraty prawa, następnie decyzja, zwrot karty i jej unieważnienie (a nie anulowanie).

Pozdrawiam
Magda12
Praktykant
Kontakt:

Dziękuję bardzo :)
ODPOWIEDZ