kiedyś na szkoleniu słyszałam ,że ustawa nie okresla jakiego typu umową ma być zatrudniona osoba ubiegająca się o szo , ani jak długo musi pracować więc w jakim celu mam to sprawdzać ja tylko się zastanawiam co z tą szkołą zrobić bo jeśli się uczy to chyba nie przysługuje ,ale jeśli uczy się zaocznie to ... nie wiem choć ona twierdzi , że się nie uczy. a jeśli chodzi o obowiązek alimentacyjny to moim zdaniem istnieje.
@nina
\"kiedyś na szkoleniu słyszałam ,że ustawa nie okresla jakiego typu umową ma być zatrudniona osoba ubiegająca się o szo , ani jak długo musi pracować więc w jakim celu mam to sprawdzać\"
Oczywiście że ustawa nie określa jak długo ma trwac umowa i słusznie, bo zycie zna mnóstwo przypadków, które ustawodawcom nie wpadłyby do głowy.
A po co sprawdzać- bo rezygnacja z zatrudnienia jest obligatoryjną przesłanką przyznania SZO, a dokonanie czynności pozornej nie jest spełnieniem tej przesłanki.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Bez jakichkolwiek działań, nie udowodnie na pewno.
Ale jak pisałem w innym wątku, jeśli przesłuchiwałem dziewczynę, która \"pracowała\" 3 tygodnie, a nie była w stanie powiedzieć w jakich godzinach, kto był jej przełożonym, co nalezało do jej obowiązków to parę rzeczy jednak na to wskazuje.
Dałem odmowę i czekam na decyzję Kolegium w tej sprawie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
o kurcze przeczytaj jak to brzmi ,,przesłuchiwałem\'\' dla mnie to zbędne i nieobowiązkowe, mam umowę, w ustawie nie ma ile ma przepracować a reszta to już domniemanie,
@kati
Rób jak uważasz, do niczego nie zmuszam, wskazuję tylko rozwiązanie. Jeśli osoba która przez długi okres czasu była poza rynkiem pracy podejmuje krótkotrwałe zatrudnienie, to uważam, że są uzasadnione wątpliwości, które należy rozwiać w toku postępowania.
@nina
Można, kpa pozwala nam wzywać zarówno strony jak i świadków. Z każdej czynności sporządzasz protokół i załaczasz do akt sprawy.
Terry Pratchett
A jak podchodzą, normalnie. Tłumaczę po co chcę przeprowadzic dowód, pouczam o odpowiedzialności z 233kk i zadaję pytanie, na które chcę znać odpowiedź, aby rozwiać wątpliwości. Wszystko protokołuję. Strona zapoznaje się z treścią, zgłasza uwagi lub nie, podpisuje się ona i ja i spokój. A tych spraw budzacych wątpliwość naprawdę nie ma aż tak wiele. A gwarantuję, ze jak się rozniesie po okolicy , że to weryfikujecie, to bedzie jeszcze mniej.
Terry Pratchett