Będą podwyzki dla pracowników od 1 lipca 2024 r. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 9 z 46    [ Posty: 457 ]

Napisano: 06 cze 2024, 10:40

Tak czytam i mam wrażenie że niedługo to niektórzy zaczęliby te pieniądze nawzajem sobie z kieszeni wydzierać. Ci robią tyle a inni tyle, tu może każdy pracować a tam tylko specjalista. Wielu pracownikom socjalnym dodatkowe pieniądze się należą. Ale co OPS to też inna sytuacja, dlatego reakcje też są różne, Ja mogę powiedzieć co jest u mnie. Widzę co robią socjalni, wiem jakich mają ludzi pod opieką. W skrócie to roboty mają tyle, że potrafią niektórzy powiedzieć, że cały internet już przejrzeli i nie mają na co patrzeć. Oczywiście zdarzają się też sytuacje cięższe. Ale nieraz to ja więcej doświadczyłem z osobami, których obsługiwałem niż oni. Potrafię w takich przypadkach zrozumieć ludzi od świadczeń którzy też chcieliby być lepiej wynagradzani. Wiem też, jaka jest praca socjalnego w innych OPS i wielokrotnie nie zazdroszczę. Ale właśnie co OPS to inaczej. Jak zawsze tym u góry ciężko żeby coś wyszło, ciężko żeby określić przejrzyste zasady. Ciężko wprowadzić coś żeby miało miało ręce i nogi. Gdyby od początku zasady były przejrzyste to nie było by problemów.
brakpomysłu
Stażysta
Od: 06 kwie 2017, 11:38
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 06 cze 2024, 11:02

Według zasad nawet w najmniejszej gminie powinno być 3 pracowników socjalnych i w tej sytuacji oni choćby chcieli to nie mają co robić. Tym bardziej że paliwo kosztuje, żeby jeździć bez sensu po klientach do wiosek. A ludzie na wsi spokojni.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 06 cze 2024, 11:49

Cerkiewne pisze:
05 cze 2024, 14:02
to wystarczyło podwyższyć dodatek 400 zł za pracę w terenie
Najpierw trzeba go mieć....czyli asystenci nie mają :( (ale dlaczego uważasz ze to będzie tylko do ps kierowany ten dodatek?)
mopsik1234
Stażysta
Od: 08 lut 2021, 9:47
Zajmuję się: księgowość, odpłatności

Napisano: 07 cze 2024, 9:35

Cerkiewne pisze:
05 cze 2024, 7:58
Dodatek ma na celu zatrzymanie odpływu wykwalifikowanych specjalistów zawodów pomocowych. To chyba nie świadczenia rodzinne, bo tu może pracować ktokolwiek.
to zapewne tez zależy od ośrodka, ja pracuje w świadczeniach, zapierdzielam przy wszystkich dodatkach, ludzie wyzywają mnie żebym zdechła i inne bo nie ja a rzad zmienia ustawę kilka razy w ciągu tygodnia (tu wspomnienie dodatku węglowego), jak mnie przyjmowali musiałam miec coś z zakresu administracji lub ekonomii... pracuje w świadczeniach, mam ukończony mgr i 4 studia podyplomowe więc nie w każdym ośrodku na stanowiskach świadczeń może pracować ktokolwiek i dodam że na świadczeniach tez nie każdy chce pracować o ile wie na czym ta praca polega lub uciekają zaraz po miesiącu dwóch...

ja na dodatek się akurat nie nastawiam ale zabolało mnie że my ze świadczeń to jesteśmy nikim bez wykształcenia ....

a co do pracowników socjalnych to kto jak wspomniał... jedni mają ciężko inni lżej... ale wg mnie każde stanowisko ma swoje plusy i minusy i nie ma co sie kłócić..
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 07 cze 2024, 13:33

Cerkiewne pisze:
06 cze 2024, 11:02
Według zasad nawet w najmniejszej gminie powinno być 3 pracowników socjalnych i w tej sytuacji oni choćby chcieli to nie mają co robić. Tym bardziej że paliwo kosztuje, żeby jeździć bez sensu po klientach do wiosek. A ludzie na wsi spokojni.
A kto już zaczyna dzielić pracowników socjalnych, bo chyba tego postu nie napisał pracownik socjalny :roll: :roll: ?? Socjalni pracujący w gminach wiejskich nie mają nic do roboty?? Na wsi ludzie spokojni :lol: :lol: :lol: ? Nie wierzę w to co czytam... Opanujcie się ludzie, jesteście jak ci politycy, piekiełko się rozlało. Może tym dodatkiem chodzi o to aby Was skłócić samych ze sobą . Pozdrawiam.

PS. Nie jestem pracownikiem socjalnym.
słonecznik
Stażysta
Od: 10 sty 2018, 20:10
Zajmuję się: św,ps

Napisano: 07 cze 2024, 14:07

Zasadniczo zarówno pomoc społeczna, jak i świadczenia rodzinne sprowadzają się głównie do rozdawnictwa.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 11 cze 2024, 9:11

cos wiadomo bliżej o pracach nad programem ?
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW

Napisano: 11 cze 2024, 9:52

Czort go wie.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 cze 2024, 12:54

Witam.
Wstępnie dodatek miał być tylko dla pracowników socjalnych, których wynagrodzenie zasadnicze jest na poziomie najniższego wynagrodzenia.
Jeśli wychodzili z takiego założenia to - od 1 lipca br. wynagrodzenie będzie na poziomie 4.300,- zł. brutto + dodatek 1.000,- zł. brutto = razem 5.300,- zł. (oczywiście plus wysługa i.t.p.)
Jeżeli np. pracownik otrzymuje zasadniczą 5.000,- zł. brutto, to mógłby otrzymać wyrównanie do 5.300,-, czyli tylko - 300,- zł. dodatku.
Wówczas możemy mówić o równym traktowaniu pracowników.
I może się ten wpis nie spodobać, ale.... to już inny problem.
Mimo wszystko życzę miłego dnia.
AdiMati
Praktykant
Od: 25 sie 2016, 11:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2024, 7:42

To twój autorski pomysł czy gdzieś zasłyszana opcja?
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Strona 9 z 46    [ Posty: 457 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x