bezdomny - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 23 sty 2011, 17:26

Witam serdecznie, podopieczny, który nie ma stałego miejsca zamieszkania domaga się przeprowadzenia wywiadu środowiskowego przy biurku, w myśl rozporządzenia wywiad przeprowadza się w miejscu zamieszkania bądź pobytu, pan mieszka u kogoś, ale nie chce podać adresu, proponowałam mu schronisko dla bezdomnych i gorący posiłek, co mogę jeszcze zrobić i co z wywiadem, dziękuję za podpowiedzi?
~Ania

Napisano: 23 sty 2011, 18:44

chwila chwila coś mi tu nie gra, skoro u kogoś mieszka to jaki z niego bezdomny???? niech podaje miejsce pobytu, złoży wniosek o pomoc gdzie musi napisać adres a jeżeli tego nie zrobi umarzasz postępowanie z uwagi na brak możliwości zebrania dokumentacji.
a jeżeli faktycznie bezdomny to wywiad może być przy biurku, ale bezwarunkowo dajesz skierowanie do schroniska zawierasz kontrakt socjalny że się tam stawi i podejmie działania zgodnie z tymi zawartymi w kontrakcie - jeżeli się nie stawi następna pomoc odmowa i tyle
~unikat

Napisano: 23 sty 2011, 19:18

Bezdomny to nie znaczy, że ma mieszkać na ulicy, drogi Unikacie! Ludzie bezdomni mogą oficjalnie mieszkać w wynajmowanych mieszkaniach i dalej mają status osoby bezdomnej, czyli nie posiadającej ani lokalu ani zameldowania. Ale wywiadu oczywiście nie można zrobić \"pod chmurką\", więc musi podać miejsce pobytu, a skoro odmawia-to tak jak mówi Unikat-dajesz skierowanie do schroniska.
~Sonia

Napisano: 24 sty 2011, 9:46

osoba bezdomnna to taka osoba - która nie zamieszkuje w loklau mieszkalnym - art. 6
~***

Napisano: 24 sty 2011, 11:08

Sonia, nie wiem o czym mówisz, przeczytaj art 6 p 8 ustawy o pomocy społecznej. Bezdomny to osoba nie zamieszkująca w lokalu mieszkalnym. Druga rzecz - czy on w ogóle wnioskuje o schronienie? Jeśli o inną pomoc, to należy poinformować go, że wywiad bezwzględnie przeprowadza się w miejscu pobytu i jeżeli on nie chce go podać, to pomoc jest niemożliwa. Za dużo widziałem kombinatorów - dłużników alimentacyjnych, którzy przychodzili, że są bezdomni i mieszkają \"raz tu, raz tam\", bez dochodów oczywiście. Ubrani lepiej ode mnie i jasne było, że mieszkają u swoich wierzycielek - matek swoich dzieci, które oczywiście pobierały świadczenie z FA jako samotne matki.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2011, 11:11

A jeżeli wynajmuje mieszkanie na terenie innej gminy niz miała ostatnie zameldowanie to jest traktowana jako bezdomna np do zasiłku stałego? Mam dylemat i nie wiem jak ta osobe zakwalifikowac, czy jest nasza czy gminy na terenie której wynajmuje mieszkanie (umowa wynajmu na rok). Podpowiedzcie coś. Pozdrawiam.
~prac.socjalny

Napisano: 24 sty 2011, 11:12

A jeżeli wynajmuje mieszkanie na terenie innej gminy niz miała ostatnie zameldowanie to jest traktowana jako bezdomna np do zasiłku stałego? Mam dylemat i nie wiem jak ta osobe zakwalifikowac, czy jest nasza czy gminy na terenie której wynajmuje mieszkanie (umowa wynajmu na rok). Podpowiedzcie coś. Pozdrawiam.
~prac.socjalny

Napisano: 24 sty 2011, 11:36

Witam. Mam podobny problem. Dostałam wywiad z innego województwa z postanowieniem o naszej właściwości rozpatrywania. Klientka miała u nas ostatni meldunek, ale teraz jest zameldowana w X na pobyt czasowy w domu samotnej matki. Napisala w oświadczeniu, że zamierza przebywać w X dłużej. Traktować ją jako bezdomną czy nie?
~sak

Napisano: 24 sty 2011, 12:28

Dom samotnej matki nie jest lokalem mieszkalnym w rozumieniu przepisów, więc w tym przypadku jest bezdomna niezależnie od deklarowanych zamiarów. Jeżeli chodzi o przypadek prac.socjalnego, to jako bezdomna na pewno nie, natomiast jeśli chodzi o właściwość to zależy czy deklaruje, że przyszłość wiąże z tamtą miejscowością, czy twierdzi, że przebywa tam tymczasowo a zamierza przebywać na stałe u was. Jeżeli nie ma gdzie u was mieszkać to nie ma w ogóle rozmowy - jest ich.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2011, 12:48

czytałam w jakimś wyjasnieniu, że osoby przebywające w schroniskach są traktowane jako bezdomne i właściwą jest gmina z ostatniego zameldowania, w Twoim przypadku też chyba tak będzie.
~prac.socjalny

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x