pracownik socjalny w komisji - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 19 sty 2011, 22:48

Mam pytanie czy macie w GKRPA pracownika socjalnego a jesli nie to kto przeprowadza wywiady może zlecacie to pracownikom socjalnym ops i czy mają za to płacone nie wiem jak rozwiązać ta sprawę chciałaby placić pracownikowi socjal. za przeprowadzenie wywiady ale czy to ma być umowa czy co?
~mika

Napisano: 20 sty 2011, 9:13

sporo na temat wywiadów i płacenia za nie /lub nie/ jest we wcześniejszych wątkach
~nina

Napisano: 20 sty 2011, 10:21

Hmm, ja jestem pracownikiem socjalnym, członkiem Komisji oraz Pełnomocnikiem ds.uzależnień- od kilku miesiecy. Jednak nie robie wywiadów, w ogóle u nas sie tego nie praktykuje....czy to wielki błąd?
~iwa

Napisano: 20 sty 2011, 10:42

nie mamy pracownika w komisji, u nas pracownicy nie przeprowadzają wywiadów, piszą notatkę o sytuacji w rodzinie (jeżeli dana osoba korzysta z pomocy) bądź odpisują, że dana rodzina nie korzysta i sytuacja nie jest znana, też nie wiem, czy to prawidłowa procedura...
~A.K.

Napisano: 20 sty 2011, 11:27

Nie wiem czy taki tok jest prawidłowy, ale ostatnio wysyłając wnioski do lekarza biegłego domagali się wywiadu środowiskowego i wywiadu z policji więc zaczęłam zgłębiać temat, bo czy kierownik ops będą cy w komisji może przeprowadzić wywiad?
~mika

Napisano: 20 sty 2011, 13:18

a my prosimy ops o udzielenie informacji /nie jest to wywiad/ o sytuacji bytowej osoby, której dotyczy wniosek. Właściwy pracownik socjalny /z danego rejonu/ udaje się w środowisko, gromadzi informacje i przekazuje je komisji. To zazwyczaj krótkie pismo, stanowi jeden z wielu dokumentów w sprawie i skutecznie zastępuje wywiad. A, i pracownik socjalny robi to oczywiście w ramach obowiązków służbowych. Tak jest u mnie w gminie.
~renata

Napisano: 21 sty 2011, 12:43

a u mnie robi to POLICJA
~ptysia

Napisano: 24 sty 2011, 16:49

to też dobre wyjście, pomoc społeczna, policja, kurator - oni wszyscy mają ustawowe kompetencje do wejścia w środowisko.
~nina

Napisano: 27 sty 2011, 16:28

Ale nie koniecznie prawo do przekazania wywiadu środowiskowego.
~mona

Napisano: 28 sty 2011, 9:27

masz rację mona, ale informacja o rodzinie, to nie do końca to samo co wywiad. A prośba o udzielenie informacji jest podpisywana przez burmistrza:)
~nina

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x