Mam pytanie czy macie w GKRPA pracownika socjalnego a jesli nie to kto przeprowadza wywiady może zlecacie to pracownikom socjalnym ops i czy mają za to płacone nie wiem jak rozwiązać ta sprawę chciałaby placić pracownikowi socjal. za przeprowadzenie wywiady ale czy to ma być umowa czy co?
Hmm, ja jestem pracownikiem socjalnym, członkiem Komisji oraz Pełnomocnikiem ds.uzależnień- od kilku miesiecy. Jednak nie robie wywiadów, w ogóle u nas sie tego nie praktykuje....czy to wielki błąd?
nie mamy pracownika w komisji, u nas pracownicy nie przeprowadzają wywiadów, piszą notatkę o sytuacji w rodzinie (jeżeli dana osoba korzysta z pomocy) bądź odpisują, że dana rodzina nie korzysta i sytuacja nie jest znana, też nie wiem, czy to prawidłowa procedura...
Nie wiem czy taki tok jest prawidłowy, ale ostatnio wysyłając wnioski do lekarza biegłego domagali się wywiadu środowiskowego i wywiadu z policji więc zaczęłam zgłębiać temat, bo czy kierownik ops będą cy w komisji może przeprowadzić wywiad?
a my prosimy ops o udzielenie informacji /nie jest to wywiad/ o sytuacji bytowej osoby, której dotyczy wniosek. Właściwy pracownik socjalny /z danego rejonu/ udaje się w środowisko, gromadzi informacje i przekazuje je komisji. To zazwyczaj krótkie pismo, stanowi jeden z wielu dokumentów w sprawie i skutecznie zastępuje wywiad. A, i pracownik socjalny robi to oczywiście w ramach obowiązków służbowych. Tak jest u mnie w gminie.