Błąd w numerze PESEL- ponowne wydanie Karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 wrz 2018, 13:48

Proszę o pomoc w poniższej sprawie. Pani zgłosiła się z Kartą, ponieważ okazało się że numer Pesel był błędnie nadany w Urzędzie. Kartę z błędnym numerem unieważniłam w systemie, i wprowadzałam następny wniosek z poprawnie nadanym numerem PESEL. Zaznaczyłam pozycję "wnoszę o przyznanie nowej Karty dla członka rodziny wielodzietnej który był wcześniej jej posiadaczem". Jednak występuje błąd biznesowy- że taka osoba nie została znaleziona w systemie oraz że nie miała wydanej Karty Dużej Rodziny. Teraz pytanie. Czy powinnam tą osobę wprowadzić jako Nowego Członka? Czy generalnie mimo błędu zawnioskować o wydanie Karty :roll:
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 07 wrz 2018, 14:16

Osoby w KDR identyfikowane są po numerze pesel, dlatego poprawa takich błędów jest dość problematyczna. Poprawna ścieżka przy zamówieniach na błędny numer pesel to anulowanie karty z powodu błędu urzędnika i z "zarządzania kartami" zamówienie jej ponownie z edycją danych. Nie trzeba wtedy składać nowego wniosku i pesel można poprawić.

Skoro unieważniła Pani tą kartę to nie da się już przejść tej poprawnej ścieżki. Można teraz złożyć nowy wniosek i jeżeli chce Pani żeby wszystko zgadzało się w sprawozdaniach proszę ten nowy wniosek złożyć jako "ponowne przyznanie karty dla osoby, która była już posiadaczem" i podać na nim ten błędny stary pesel. Kartę uda się przyznać, ale proszę jej nie zamawiać. Proszę w zakładce "zarządzanie kartami" nacisnąć ikonę ołówka i edytować dane karty przed zamówieniem. Będzie można wtedy poprawić pesel na nowy poprawny i zamówić kartę.

Ewentualnie można złożyć nowy wniosek z nowym peselem, ale to wtedy trzeba już zrobić jako "wniosek o kartę dla nowego członka rodziny" co nie jest prawdą.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 10 wrz 2018, 8:07

Dziękuję za pomoc.
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31