błagam o pomoc

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
podopieczna

błagam o pomoc

Post autor: podopieczna »

proszę pomóżcie co mogę zrobić w danej sytuacji
mam zasiłek stały prowadziłyśmy z córką wspólne gospodarstwo domowe do 1 10 2016r córka dostała się na studia dzienne będzie mieszkać w akademiku ja złożyłam wniosek o zmianę decyzji o zasiłek stały jako że teraz będę prowadzić sama gospodarstwo domowe pracownik socjalny powiedział na to że nie będzie moja córka w takim razie miała ubezpieczenia zdrowotnego przy mnie na uczelni powiedzieli mi że musi być ubezpieczona przy mnie a oni ubezpieczają dopiero od 26r życia co mogę zrobić żeby córkę ubespieczył ośrodek pomocy społecznej
t.franek

Re: błagam o pomoc

Post autor: t.franek »

Ten pracownik socjalny w ramach czegoś takiego jak praca socjalna powinien uświadomić
Pani, że nie musi jej Pani wyłączać ze wspólnego gospodarstwa domowego.Mamy takie przypadki.Dzieci studiujące przecież na dwa dni przyjeżdżają do domu.I co wtedy.Sami się utrzymują i prowadzą oddzielne gospodarstwo domowe? Przy aktualizacji zasiłku bierzemy pod uwagę ich stypendium do dochodu rodziny i jest ok. W Pani przypadku bym się upomniał,że była Pani nie doinformowana i w związku z tym zmienia Pani swoją decyzję.
Radosław

Post autor: Radosław »

Nie jestem ekspertem od ubezpieczeń ale wydaje mi się, że obowiązek wspólnego zamieszkiwania dotyczy tylko osób wstępnych. Poniżej wyciąg z ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

3) członek rodziny – następujące osoby:
a) dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuka al-bo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, do ukończe-nia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej – do ukończenia 26 lat, na-tomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawno-ści lub inne traktowane na równi – bez ograniczenia wieku,
b) małżonka,
c) wstępnych pozostających z ubezpieczonym we wspólnym gospodar-stwie domowym;
zzzz

Post autor: zzzz »

Nadal córka jest we wspólnym gospodarstwie domowym. Córka może ubiegać się o stypendium socjalne . Zasiłek stały bez zmian. Z chwilą otrzymania stypendium dochody wspólne - zmiana decyzji w części dot. wysokości zasiłku stałego. Nadmieniam, że rodzina oprócz zasiłku stałego może korzystać jeszcze z innych form pomocy społecznej( zasiłek okresowy, celowy)
abc

Post autor: abc »

ale fanzolicie...- przecież tej babce właśnie chodzi o to ,żeby tą córeczkę wyłączyć z rodziny po to aby miała większy zasiłek.Jako osoba samotnie gospodarująca dostanie większą kasę. Taka kombinacja- tylko że teraz ma zgryz bo co z ubezpieczeniem córeczki.
Gość

Post autor: Gość »

abc pisze:ale fanzolicie...- przecież tej babce właśnie chodzi o to ,żeby tą córeczkę wyłączyć z rodziny po to aby miała większy zasiłek.Jako osoba samotnie gospodarująca dostanie większą kasę. Taka kombinacja- tylko że teraz ma zgryz bo co z ubezpieczeniem córeczki.
niekoniecznie, nie oceniaj jeśli nie masz pełnej wiedzy, nie mierz swoją miarą ;)
Ojciec76
Administrator
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
Kontakt:

Post autor: Ojciec76 »

Córka może zarejestrować się w Urzędzie Pracy lub podjąć pracę na 1/x etatu.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
pracuś socjalny
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: pracuś socjalny »

studia dzienne - nie może się zarejestrować w PUP bo nie jest gotowa do podjęcia pracy, jak się uczy.
ODPOWIEDZ