decyzja odmowna - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 kwie 2025, 14:54

Witam,
Czy ktoś mógłby mi pomóc w napisaniu decyzji odmownej z uwagi na niedostarczenie dokumentów w tym oświadczenia o wyposażeniu technicznym domu, brak udokumentowanych wydatków?
czy wystarczy tylko przytoczyć art. 7 ust. 13 ustawy, czy powinnam zrobić wyliczenia, ale jak mam to zrobić skoro nie mam dokumentów.
m@lpa
Praktykant
Od: 30 sty 2020, 15:43
Zajmuję się: SR/ŚW/FA

Napisano: 28 kwie 2025, 14:56

m@lpa pisze:
28 kwie 2025, 14:54
Witam,
Czy ktoś mógłby mi pomóc w napisaniu decyzji odmownej z uwagi na niedostarczenie dokumentów w tym oświadczenia o wyposażeniu technicznym domu, brak udokumentowanych wydatków?
czy wystarczy tylko przytoczyć art. 7 ust. 13 ustawy, czy powinnam zrobić wyliczenia, ale jak mam to zrobić skoro nie mam dokumentów.
wezwanie do uzupełnienia wniosku było z art. 7.13 u.o.d.m. czy z art. 64 § 2 kpa?
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 30 kwie 2025, 7:57

m@lpa pisze:
28 kwie 2025, 14:54
Witam,
nie możesz wyliczeń zrobić bo nie masz dokumentów :)
dlatego powołujesz się tylko na ten artykuł bo tam jest zapis "Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie."
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 30 kwie 2025, 13:08

Dziękuje za informacje ale sytuacja uległa zmianie, zanim wydałam decyzję osoba złożyła mi odwołanie od zawiadomienia w trybie art. 10 i art. 79a kpa czyli czynny udział i możliwość przedłożenia dowodów.
Ponadto złożyła ponaglenie w związku z nierozpatrzonym wnioskiem. Wiem że wysyłam to wszystko do SKO do ponaglenia muszę napisać wyjaśnienia, ale zastanawiam się co z moim wnioskiem o dodatek mieszkaniowy kiedy go mam rozpatrzeć? Mam czekać na rozstrzygnięcie SKO?
Dodam również że osoba do odwołania załączyła nowe dowody.

Miał ktoś taki beznadziejny przypadek?
m@lpa
Praktykant

Napisano: 30 kwie 2025, 14:03

a kiedy wniosek został złożony? czy termin wydania decyzji został przekroczony?
Ja przed każdą odmowną decyzją wysyłam z art. 10 par 1 zawiadomienie...ale Ty wysłałaś z art 7 ust 13 wezwanie więc...hmmm po wysłaniu wezwania wnioskodawca mógł dostarczyć brakujące dokumenty i decyzja była by pozytywna...natomiast teraz przed wydaniem decyzji odmownej bo nie dostarczył dokumentów trzeba było wysłać zawiadomienie z art 10 par 1 kpa...sko strasznie na to patrzy...zwłaszcza u nas :?
VIP

Napisano: 30 kwie 2025, 14:34

:-) pisze:
30 kwie 2025, 14:03
a kiedy wniosek został złożony? czy termin wydania decyzji został przekroczony?
Ja przed każdą odmowną decyzją wysyłam z art. 10 par 1 zawiadomienie...ale Ty wysłałaś z art 7 ust 13 wezwanie więc...hmmm po wysłaniu wezwania wnioskodawca mógł dostarczyć brakujące dokumenty i decyzja była by pozytywna...natomiast teraz przed wydaniem decyzji odmownej bo nie dostarczył dokumentów trzeba było wysłać zawiadomienie z art 10 par 1 kpa...sko strasznie na to patrzy...zwłaszcza u nas :?
odwołać się może od decyzji...napisz co wysłałaś i czy terminy były dopatrzone :)
VIP

Napisano: 06 maja 2025, 9:04

Terminy zostały przedłożone za pierwszym razem żeby umożliwić dostarczenie dokumentów, za drugim razem żeby umożliwić przedłożenie nowych dowodów, zawiadomienie o odmowie wysłane na podstawie art. 10 i art. 79a kpa. Od tego zawiadomienia mi się odwołali. Wnioskodawca zawsze był informowany co sie dzieje z wnioskiem pilnowałam tego bardzo bo mam "do czynienia z trudnym" petentem.
m@lpa
Praktykant

Napisano: 06 maja 2025, 9:29

witam, mam decyzję odmowną ze względu na to ze wyszedł dodatek niższy niz 0,5% przec.wyn. Posiadacie może wzór zawiadomienia o zakończeniu postępowania dowodowego i zapoznanie z aktami?
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 06 maja 2025, 11:45

m@lpa pisze:
06 maja 2025, 9:04
Terminy zostały przedłożone za pierwszym razem żeby umożliwić dostarczenie dokumentów, za drugim razem żeby umożliwić przedłożenie nowych dowodów, zawiadomienie o odmowie wysłane na podstawie art. 10 i art. 79a kpa. Od tego zawiadomienia mi się odwołali. Wnioskodawca zawsze był informowany co sie dzieje z wnioskiem pilnowałam tego bardzo bo mam "do czynienia z trudnym" petentem.
hmmm...to on nie miał od czego się odwoływać...albo może trzeba było z art 132 kpa załatwić sprawę jeśli dołączył wszystkie brakujące dokumenty...i wtedy wydać decyzję, od której mógłby sie odwołać :D ...
VIP

Napisano: 06 maja 2025, 11:46

Mikolaze pisze:
06 maja 2025, 9:29
witam, mam decyzję odmowną ze względu na to ze wyszedł dodatek niższy niz 0,5% przec.wyn. Posiadacie może wzór zawiadomienia o zakończeniu postępowania dowodowego i zapoznanie z aktami?
ja wysyłam zawiadomienie z art 10 par 1 kpa przed decyzjami odmownymi
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x