brak faktury, brak umowy !!!!!!!!

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
qwe15
Praktykant
Zajmuję się: DMiDE
Kontakt:

brak faktury, brak umowy !!!!!!!!

Post autor: qwe15 »

Proszę o pomoc. Wnioskodawca złożył wniosek o przyznanie DM, ale nie posiada faktury za prąd, ani umowy , ponieważ nie zapłacił zaległości za prąd na poprzednim mieszkani i teraz zakład energetyczny nie chce podpisać z nim nowej umowy.
Co robicie w takich sytuacjach, podobno jest opinia w/g stanowiska Min.Transportu, Budown. i Gosp.Morskiej Depart. Mieszkalnictwa z 2012r gdy jest odcięty prąd należy przyjąć cenę kwh obliczoną dla innego wnioskodawcy z sąsiędztwa, ale ja nie mogę jej znalezć. Może ktoś podzieli się radami. Jaką stawkę za kwh wtedy przyjmujecie, bo widziałam różne opinie na ten temat.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: brak faktury, brak umowy !!!!!!!!

Post autor: Maxima »

Nie ma podstawy aby liczyć taką samą stawkę, jak ma sąsiad. Nie wiesz, czy twój klient wybrałby takiego samego dostawcę. Miałam taką sprawę w SKO. Nalezy przyjąć stawkę według ostatniej faktury, kiedy usługa była świadczona. Jesli nie ma faktury należy wystapić do dostawcy/operatora o duplikat lub informację. Według SKO z pismem powinna wystąpić instytucja przyjmująca wniosek aby klientowi pomóc :x
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Póki nie ma umowy, to nie będzie żadnej faktury. W takiej sytuacji widzę 2 rozwiązania: nie naliczyć ryczałtu (skutecznie przećwiczone), albo przyjąć średnią stawkę z kilku podobnych postępowań (dyskusyjne).
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

PCW pisze:Póki nie ma umowy, to nie będzie żadnej faktury. W takiej sytuacji widzę 2 rozwiązania: nie naliczyć ryczałtu (skutecznie przećwiczone), albo przyjąć średnią stawkę z kilku podobnych postępowań (dyskusyjne).
Ale umowa była więc faktura tez była. Ma być z ostatniego okresu kiedy usługa była świadczona (wedlug SKO). Nienaliczenie przeze mnie ryczałtu poskutkowalo uchyleniem decyzji przez SKO. Wiec nie podzielę Twojej opinii, że skutecznie przecwiczone.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Na swoją obronę mam wiele opinii na forum, które można łatwo odszukać, na przykład tą: https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=11& ... p207260487

Zgodzę się jednak, że sprawa nie jest wcale oczywista, o czym świadczy wiele innych wątków np. ten: https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=11& ... p207039181
ODPOWIEDZ